Școala anuală interdisciplinară de
greacă veche, egiptologie și limbi orientale
Ediția a treia
Timp și spațiu în Antichitate
5-11 septembrie 2022
ONLINE
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Institutul culturilor mediteraneene și orientale al Academiei de Științe a Poloniei și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București organizează în perioada 5-11 septembrie 2022 cea de-a treia ediție a Școlii anuale interdisciplinare de greacă veche, egiptologie și limbi orientale. Directorul științific al manifestării este prof. asoc. dr. Joanna Popielska-Grzybowska (Institutul Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei de Științe a Poloniei). Coordonatorii Școlii sunt conf. univ. dr. Maria-Luiza Oancea (Universitatea din București), dr. Cătălin-Ștefan Popa și dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL).
Printre specialiștii care vor susține cursuri se numără: prof. asoc. dr. Joanna Popielska-Grzybowska (Institutul culturilor mediteraneene și orientale al Academiei de Științe a Poloniei), prof. univ. dr. emerit Francisca Băltăceanu (Universitatea din București), conf. univ. dr. Maria Luiza Oancea (Universitatea din București), dr. So Miyagawa (Universitatea din Kyoto), Dr. Heidi Köpp-Junk (Institutul culturilor mediteraneene și orientale al Academiei de Științe a Poloniei), dr. Ștefan Zară (Arhiepiscopia Bucureștilor), drd. Cristian-Ioan Dumitru (Universitatea din București), dr. Cătălin-Ștefan Popa, dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL). De asemenea, o secțiune va fi dedicată alumnilor primelor două ediții – masteranzii Cristian Șimon și Valentin Cocan (Universitatea din București).
Fidel vocației sale de a transmite înțelegerea temeinică a proceselor istorice, a mentalităților și a reprezentărilor de putere care au stat la baza evoluției acestor civilizații de-a lungul a șapte milenii de dinamici neîntrerupte - piatră de temelie pentru identificarea în prezent a unor soluții de conviețuire pașnică, de colaborare și dezvoltare, ISACCL sprijină prin acest eveniment cunoașterea și transmiterea limbilor de izvor și a instrumentelor și metodologiilor moderne de abordare, precum recuperarea limbilor clasice și orientale în spațiul universitar românesc.
După cele două ediții din 2020 și 2021, care au avut ca temă „Viața și moartea în Antichitate” (https://institutlevant.ro/scoala-anuala-interdisciplinara-de-egiptologie-orientalistica-si-greaca-veche/) și, respectiv, „Cosmogonia sau mituri despre creația lumii în literaturile clasice și orientale” (https://institutlevant.ro/scoala-anuala-interdisciplinara-de-greaca-veche-egiptologie-si-limbi-orientale-editia-a-doua-cosmogonia-sau-mituri-despre-creatia-lumii-in-literaturile-clasice-si-orientale/), ISACCL propune o incursiune în reprezentările timpului și ale spațiului Antichității, în viziunea gânditorilor antici greci precum Hesiod, Platon, Lucian din Samosata sau Părinți ai Bisericii, în literaturile coptă, bizantină, siriacă și ebraică, precum și în textele religioase egiptene sau în textele Piramidelor.
Școala este gratuită și se desfășoară în format online, în limbile engleză și română și se adresează în principal studenților, masteranzilor și doctoranzilor, dar și altor categorii de persoane interesate. Aceștia vor primi diplome de participare.
Pentru înscrieri și alte detalii organizatorice vă rugăm să scrieți un e-mail la adresele office@institutlevant.ro și raducan_ana_maria@institutlevant.ro până la data de 03.09.2022.