Ziua 6 a fost dedicată ultimelor seminare de greacă veche, citite și traduse împreună cu studenții de la Filologie Clasică.

Dna conf. univ.dr. Maria Luiza Oancea (Universitatea din București) a prezentat mitul vârstei de aur sau al lui Cronos la Platon, mai întâi în Omul politic, mai apoi în Legile, ultimul dialog platonician. Vârsta de aur este privită negativ: deși pământul rodea de la sine și oamenii nu erau nevoiți să muncească, nu existau structuri instituționale, justiție sau legi. In cartea a patra a Legilor, Platon investighează rolul legilor în viața cetății. Legile, esențiale pentru coeziunea cetății ideale, trebuie să fie de origine divină. Dreptatea este singura valoare a cetății, iar cetățeanul are anumite datorii față de divinitate. Religia și dreptul se sprijină una pe cealaltă, iar rolul educației este foarte important.

Dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL) le-a prezentat cursanților câteva bucăți din lucrarea „Biblioteca" lui Photios, autor de secol nouă și patriarh al Constantinopolei, care evidențiază modul în care erau privite de elita intelectuală bizantină anumite opere din cultura clasică, dar care nu făceau parte din curricula școlară, din prisma considerațiilor stilistice și a folosului practic pe care îl puteau avea în viața lor cotidiană. Lucrările comentate nu au nicio ordine cronologică, dar sunt pline de repere spațio-temporale foarte valoroase, mai ales că multe din operele menționate de Photius nu au mai ajuns până la noi.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu