Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) și Editura Mega vă invită la Bookfest, vineri 31 mai 2024, ora 16.00, la lansarea volumelor de studii Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique", îngrijite de conf. dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț.
Incluse în colecția „Savanți romani în cercetarea Levantului”, cele două volume se alătură celor dedicate operei lui Emil Condurachi, Mihai Berza și Ion Barnea, deja publicate, și celui în lucru dedicat operei lui Dionisie Pippidi.
Prin publicarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pune la dispoziția mediului academic, dar și a tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc și viitorul ei, articolele publicate în revistele de specialitate românești și internaționale de profesoara Zoe Petre de-a lungul a 50 ani de cercetare științifică a istoriei antice a Europei de Est. Subiectele dovedesc formația interdisciplinară și enciclopedică a istoricului și omului politic Zoe Petre, care a trăit, înțeles și asumat o istorie a democrației. Studiile sale despre formarea democrației ateniene, practica nemuririi la geți sau despre particularitățile tragediei grecești, care pot fi citite în paginile acestor cărți, rămân și acum de actualitate.
Despre personalitatea și opera lui Zoe Petre sunt invitați să vorbească prof. emerit Emil Constantinescu (președintele României 1996-2000, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului), prof. dr. Vlad Nistor, europarlamentar, președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, preşedinte al Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 – 2016, decan al Facultăţii de Istorie 2004 – 2012, director general al Institutului Diplomatic Român 2005 - 2010, 2012), conf.dr. Florentina Nițu (decan al Facultății de Istorie 2016-2023), scriitorul Răsvan Popescu (purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale 1999-2000) și, nu în ultimul rând, cea căreia i se datorează această apariție editorială: conf.dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț.
PREFAȚĂ
Zoe Petre: Cunoașterea, trăirea și asumarea istoriei
Emil Constantinescu
Una din primele decizii ale noii puteri după instaurarea regimului comunist a fost desființarea Institutelor de Studii Sud-Est Europene, Studii Balcanice și Studii Bizantine, care a fost urmată de eliminarea conducătorilor acestora din Academie și Universități, condamnarea lor la un regim de exterminare în închisorile pentru deținuți politici, unde unii dintre ei și-au pierdut viața.
Generația Zoiei Petre, care le-a urmat, a inclus personalități care au practicat rezistența prin cultură în timpul dictaturii și care au contribuit, după căderea acesteia la democratizarea României. Opera științifică și angajamentul lor civic a marcat drumul de la cunoașterea și trăirea istoriei la asumarea ei. Câteva dintre aceste personalități au acces, după 1996, la funcții de demnitari, care le-au permis, mai presus de asumarea personală a schimbării, să contribuie la influențarea istoriei naționale într-un moment de ruptură a istoriei mondiale.
Zoe Petre, din poziția ei de consilier prezidențial pentru politică externă și internă, a avut posibilitatea să fundamenteze decizii cu impact puternic în democratizarea și integrarea euroatlantică a României, ceea ce îi conferă, după opinia mea, statutul de personaj istoric al tranziției postcomuniste în ultimul deceniu al secolului XX. Din perspectiva celor aproape trei decenii scurse de la acea perioadă, care se poate încadra în istoria recentă, se poate deschide o discuție despre relația dintre opera scrisă și acțiunile publice ale autorilor acestora. Cazul Zoe Petre mi se pare emblematic pentru evoluția unei persoane care și-a început activitatea de cercetătoare cu o teză de doctorat despre „Formarea ideologiei democratice în Grecia antică" și a devenit, în momente dramatice, o întruchipare a idealului democratic.
(pasaj din Prefață)
CUVÂNT-ÎNAINTE
Florica (Bohîlțea) Mihuț
Studiile adunate aici sunt mai curând antropologice decât istorice în sens tradițional, iar perspectivele de abordare a complexității vieții în statele grecești, pornind inițial de la epoca arhaică și coborând înspre veacurile clasice, confirmă într-adevăr rezultatul acumulărilor de lecturi pe care le mărturisea autoarea.
Pe lângă cronologia realizării lor, criteriile de organizare a studiilor din aceste volume corespund unor aspecte dominante ale culturii și istoriei antichității elene și elenistice. Primul volum adună construcțiile politicului și funcționarea lor în istoria socio-culturală a Greciei antice, unde teatrul a reprezentat un „spectacol complementar agon-ului politic". Cele peste 30 de articole, care acoperă evoluția spațiului metropolitan grecesc din zorii epocii arhaice înspre cei ai elenismului, se referă la o istorie asupra căreia s-au pronunțat intelectualii greci antici înșiși (istorici și filosofi) de o manieră angajantă uneori, precum a făcut-o Platon. Acestei evoluții i-am asociat, prin textele altor 16 studii, filonul agonistic al teatrului și multiplul limbaj despre tradiții, genuri și grupuri sociale, izbânzi și înfrângeri petrecute în lumea polisurilor grecești.
Cel de-al doilea volum cuprinde analizele minuțioase pe care Zoe Petre le-a întreprins asupra lumii barbare de la marginea ponto-danubiană a civilizației grecești, cărora le-am adăugat, în secțiunea varia, câteva „argumente” ale activității de documentare și cercetare, precum și valorizarea experienței și a renumelui personal în pagini introductive ale unor lucrări importante publicate în România post-decembristă (acestea din urmă fiind mult mai numeroase, firește) pentru a sprijini completarea profilului profesional al autoarei. Aceste studii ilustrează două aspecte interdependente. Pe de o parte, ne este prezentat felul în care grecul se autodefinește în relație cu vecinul dinspre afară. Pe de altă parte, critica de text și urmărirea firului istoriografic permit autoarei ca, detașând-se net de exaltările protocroniste, să extragă informațiile „credibile" despre populațiile din zona Dunării de Jos. Intenția este de a interpreta și postula doar atât cât pot sursele să ne transmită și ea oglindește o rațională continuitate de etică științifică.
Acribia elegantă – seducător exprimată în aceste volume prin cuvintele și construcțiile sintactice a patru limbi moderne – constituie o trăsătură esențială a activității profesoarei și specialistei Zoe Petre, pe care am avut privilegiul să o cunoaștem și să-i ascultăm prelegerile. Împărtășim acest privilegiu cu alte multe generații de studenți care i-au fost aproape și dăruim acum altora posibilitatea de a parcurge aceste studii cu credința că ele vor constitui o reală experiență de cunoaștere și un util instrument de lucru. O precizare lămuritoare suplimentară se impune din pricina prezenței, în articolele redactate în limba română, a lui „î” în loc de „â” – am respectat opțiunea autoarei care considera că „limba română s-a definitivat în aria lui «î» slav”.
(pasaj din Cuvântul editorului)
LANSARE
Zoe Petre, un om care a influențat istoria
Emil Constantinescu – lansarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”
Zoe Petre, o personalitate culturală mult mai mare decât și-au imaginat cei care au cunoscut-o superficial
Prof.dr. Vlad Nistor – lansarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”
Zoe Petre, un profesionist care a atins excelența
Conf. dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț - lansarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”
Zoe Petre, profesor și decan al Facultății de Istorie a Universității din București
Conf. dr. Florentina Nițu - lansarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”
Zoe Petre, consilier prezidențial de politică internă externă
Scriitorul Răsvan Popescu - lansarea volumelor Zoe Petre, „De la Mer Égée au Pont Euxin. Études d'histoire politique et culturelle antique”