„Joi, 14 iunie, anul 1325 după Cristos, a doua zi a Rajab 725 după Hejjira, un tânăr de 21 de ani, Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta, părăsea Tangerul pentru a călători spre locurile pe care azi le denumim Orientul Mijlociu, Balcani, Caucaz sau, cu un nume genric, Levant. 30 de ani mai târziu, după ce străbătuse nu mai puţin de 75.000 de mile, s-a întors în Fez, Maroc şi a scris o carte “Faimoasele călătorii ale lui Ibn Battuta”. Tot pe atunci, în 1340, de pe ţărmurile nordice ale Mediteranei, pleacă spre aceleaşi fabuloase tărâmuri ale Levantului, veneţianul Francesco Pegolotti, urmat în 1431 de Andrea Barbarigo şi de alţi veneţieni care vor face negoţ în porturile mediteraneene din Orientul Mijlociu, în Marea Neagră, în porturile României de azi şi până la Marea Caspică, în Azerbaidjan. Ceva mai târziu, tânărul de 23 de ani Alessandro Magno va fi mai puţin interesat de comerţ, cât de viaţa de zi cu zi din Alexandria şi Cairo, pe care o va descrie amănunţit în jurnalul său.
Călătorind la rândul meu, la răscrucea secolelor 20 şi 21, în Orientul Mijlociu, Nordul Africii, în Balcani şi Caucaz, am fost frapat de originea comună a unor vestigii istorice şi arhitecturale, dar mai ales de numeroase afinităţi de comportament derivate dintr-o psihologie comună care îşi are rădăcinile în tradiţiile vechiului Levant. Zecile de milioane de oameni din toate colţurile lumii, un amalgam de rase, etnii şi naţionalităţi care vin în fiecare an în Levant ca pelerini sau turişti parcurg împreună trasee care prezintă fortificaţiile vechilor oraşe-cetăţi ridicate pentru a apăra graniţe dintre domenii antice sau feudale, palate construite pentru a impresiona prin bogăţie şi putere, temple sau biserici care marcau graniţe spirituale demonstrând că tot ce a fost creat spre a ne izola, sfârşeşte prin a ne uni. Este motivul pentru care Iniţiativa Levant pentru pace globală propune o altă lectură a istoriei acestei regiuni, văzută până acum mai ales prin războaie şi conflicte milenare. Ea oferă o nouă abordare, care să urmărească ce avem în comun şi ce ne poate uni: principiile, valorile şi abilităţile exersate în trecut, care pot fi acum valorificate pentru a asigura nu numai stabilitatea acestei regiuni în ansamblul ei, dar şi construirea unui model de cooperare şi încredere pentru toate statele lumii. Nu înseamnă că trebuie să ne negăm trecutul, ci doar să ni-l asumăm în dimensiunea sa tragică.”
Emil Constantinescu
Discursul „Iniţiativa Levant – istoric şi context" a fost susținut în cadrul Global Summit, organizat de Coaliţia Inter-Parlamentară pentru Etică Globală la sediul UNESCO din Paris (1 iulie 2014)