Consiliul științific

Preşedintele Consiliului științific

Emil Constantinescu Profesor emerit, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti Membru al board-ului Academiei Mondiale de Artă și ȘtiințăEmil Constantinescu
Profesor emerit, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti
Membru al board-ului Academiei Mondiale de Artă și Știință şi al board-ului directorilor World University Consortium
Preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, 2011 - 2017
Preşedinte fondator al Forumului Academic Român, 2008 – prezent
Rectorul Universităţii din Bucureşti, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, 1992 - 1996

Membru ales și membru de onoare al mai multor forumuri academice internaționale: Biblioteca din Alexandria, Înaltul Consiliu al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Societatea "National Geographic", societățile de geologie și mineralogie din SUA, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Japonia, Franţa, Grecia și Germania. A susținut conferințe în domeniile științelor naturii şi ştiinţelor umaniste la universităţile Oxford, Cambridge, Berkeley, Stanford, Harvard, Georgetown, Bloomington și New York (SUA), Tübingen, Ausburg, Munchen și Karlsruhe (Germania), Sorbona (Franța), Turku (Finlanda),  Carolină (Cehia),  Patras (Grecia), Beijing (China),  Rio de Janeiro (Brazilia),  Catolică (Argentina), Sydney și Monash (Australia), Cairo și Alexandria (Egipt), Zagreb și Maribor (Croaţia),  Varşovia şi Cracovia (Polonia), Amsterdam şi Maastricht (Olanda), Institutul Nobel (Norvegia). A promovat Inițiativa „Levant pentru Pace Globală”, lansată în mai 2013 la București, la conferințe și reuniuni internaționale de prim-rang: ONU: „Global Summit” (New York, martie 2014), UNESCO: „Global Summit (Paris, iulie 2014), „The World Alliance of Religions for Peace”, (Seul, septembrie 2014), „Rolul dialogului interreligios şi intercultural în lumea de azi” (Iran, mai 2016), „Simpozionul internaţional de diplomaţie culturală în lumea arabă - dimensiunea politică, economică şi culturală” (Berlin, iulie 2016), ONU:  „International Symposium on Cultural Diplomacy in the UN:Utilizing Cultural Diplomacy to unite the World’s Cultures before Hard Power takes the Lead” (New York, septembrie 2017).

Membrii de drept conform Legii 117/2017 privind înființarea ISACCL, membri români ai Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă

Remus Pricopie Rector al SNSPA Ministrul Educaţiei Naţionale 2012 – 2014Remus Pricopie
Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative
Ministru al Educaţiei Naţionale 2012 – 2014
Președinte World University Consortium

Prof. dr. Remus Pricopie a urmat Studii Avansate în Politica Educațională Internațională la Universitatea George Washington, iar cinci ani mai târziu, în 2009, a primit premiul Fulbright Alumni al lunii martie, acordat de Departamentul de Stat al SUA în cadrul unei competiții la care au participat cei care au beneficiat de bursa Fulbright și au avut rezultate excepționale. Deține, de asemenea, un certificat de management și leadership în educație, obținut la Universitatea Harvard.
Este președintele boardului Comisiei Fulbright în România și președintele Task Force on Fostering and Building Human Capital (FBHC) of the Regional Cooperation Council – Viena. Membru al Consiliului consultativ internațional al Centrului de Cercetare din Europa de Sud-Est, Consiliului de administrație din Universitatea Sheffield (Marea Britanie), Comisiei de perspectivă a Academiei Române, Consiliului de conducere al Inițiativei pentru reforma educației din sud-estul Europei (Belgrad, Serbia), Consiliului interguvernamental al Programului internațional pentru Dezvoltarea comunicării (UNESCO, Paris), Consiliului de cooperare (Viena, Austria), reprezentantul român în Registrul european de asigurare a calității – EQAR (Bruxelles, Belgia).
Cu o bogată experiență în sistemul educațional, înainte de a deveni ministrul Educației Naționale, prof dr. Remus Pricopie a fost consilier superior al ministrului (ianuarie - octombrie 2009; decembrie 2001 - iunie 2003), ministru adjunct (secretar de stat pentru învățământ superior, relații internaționale și formarea cadrelor didactice, noiembrie 2007 – decembrie 2008), ministru interimar (mai 2008), secretar general (mai 2001 - septembrie 2001), purtător de cuvânt al Ministerului Educației, director al comunicării publice (ianuarie 2001 - mai 2001; iulie 1997 - octombrie 1997) Expert principal, Departamentul de comunicare (octombrie 1998 - ianuarie 2001), expert, Departamentul de învățământ superior și cercetare (februarie 1996 – iulie 1996).

Mircea Maliţa Membru al Academiei RomâneMircea Maliţa
Membru al Academiei Române
Ministrul Educaţiei Naţionale 1970 - 1972
Preşedinte fondator al Universităţii Marea Neagră

Matematician și filosof, eseist, istoric al artelor, politolog și diplomat, Mircea Malița poate fi considerat un promotor de seamă al studiului interdisciplinar. Este primul membru român al Clubului de la Madrid și co-fondator al Centrului Cultural European. Fundația Universitară a Mării Negre, pe care a fondat-o în 1992, se află sub egida Academiei Române și își propune proiecte ambițioase. Pentru România, Marea Neagră are dimensiuni multiple: geostrategică, politică, economică.

 

Ionel Haiduc Preşedintele Academiei Române 2006 - 2014 Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca 1990 – 1993Ionel Haiduc
Preşedintele Academiei Române 2006 - 2014
Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca 1990 – 1993

Este pionierul chimiei organometalice, dar activitatea științifică a academicianului Ionel Haiduc este mult mai extinsă și poate fi descrisă ca o interfață între chimie, biologie, fizică. Contribuțiile sale în domeniile chimiei supramoleculare, chimiei ciclurilor anorganice, activității biologice a compușilor metalici (inclusiv activitatea anti-tumorală), nomenclaturii și sistematizării în chimia anorganică sunt esențiale și pot fi regăsite în cărțile și sutele de articole științifice publicate. Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și al Academiei de Științe din Ungaria, membru al Academia Europaea, al International Council of Main Group Chemists și Alliance of the Universities for Democracy, a fost invitat ca visiting professor în SUA, Brazilia, Spania, Germania, Mexic și Singapore.

Mugur Isărescu Guvernator al Băncii Naţionale a RomânieiMugur Isărescu
Guvernator al Băncii Naţionale a României
Preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române

Înainte de a deveni guvernatorul Băncii Naționale a României, în septembrie 1990, a fost timp de 19 ani cercetător ştiinţific la Institutul de Economie mondială. Este membru al Clubului de Roma, organizaţie internaţională compusă din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, şefi şi foşti şefi de state, și preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma. Membru corespondent al Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania.

 

Ionel Valentin Vlad Președintele Academiei Române 2014 – 2017Ionel Valentin Vlad
Președintele Academiei Române 2014 – 2017

Academicianul Ionel Valentin Vlad a realizat, în 1968, primul laser cu mediu activ solid din România și a fondat Laboratorul de Holografie din cadrul Institutului de Fizică Atomică din București. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informației, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii și instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse în sute de lucrări științifice și trei brevete de invenție, unul dintre acestea fiind acordat în SUA. A înființat Școala de studii avansate a Academiei Române (SCOSAAR), cu o organizare și o structură compatibile cu școlile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei și elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei, corelată cu Strategia națională pentru cercetare-dezvoltare-inovare și Programul Uniunii Europene „Horizon 2020”. Profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București, a fost invitat și a susținut prelegeri în universități din Europa, SUA, Japonia, America Latină. Este membru al Societății Americane de Optică, al Societății Europene de Fizică, al Societății Europene de Optică, al Societății Internaționale de Inginerie Optică (SPIE –SUA). Dispariția acestei personalități marcante în decembrie 2017 reprezintă o pierdere iremediabilă pentru cultura și știința românească.

Adrian Curaj Ministrul Educaţiei Naţionale 2016 Directorul general al UEFISCDI 2010 - 2016Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei Naţionale 2016
Directorul general al UEFISCDI

Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, Adrian Curaj este membru al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, membru al ARCOR (Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma), membru al Consiliului Director al US Fulbright Commission în România, reprezentantul României în Grupul de monitorizare al Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group). Și, de asemenea, coordonator sau expert/consultant în proiecte de cercetare/dezvoltare, finanţate de Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF (European Training Foundation) şi Comisia Europeană pentru învăţământ superior.

 

Membrii World Academy of Art and Science, desemnați de board-ul WAAS

Garry Jacobs CEO WAAS şi World University Consortium (WUC)Garry Jacobs
CEO WAAS

Scriitor, cercetător și consultant în domeniile managementului afacerilor, dezvoltării economice și sociale și guvernării globale. Director al Centrului Internațional pentru Pace și Dezvoltare din Napa, California și membru al Clubului de la Roma. Înainte de a deveni președintele Academiei Mondiale de Artă și Știință, a coordonat  proiectrul WAAS  privind Global Challenge Employment și a dezvoltat, în colaborare cu Ivo Šlaus, indicele de bunăstare economică a oamenilor (HEWI), o alternativă la PIB.

 

 

Alberto Zucconi Co-chairman WAAS Președinte al Institutului de Abordare Orientată spre Persoană (IACP)Alberto Zucconi
Președinte Board of Trustees WAAS
Președinte al Institutului de Abordare Orientată spre Persoană (IACP)

Alberto Zucconi lucrează la nivel internațional ca trainer, lector și consultant pentru organizații publice și private și predă la Facultatea de Medicină a Universității din Siena (Italia). A scris cărți de psihologie, psihoterapie și promovarea sănătății, a inițiat și condus numeroase proiecte de cercetare. Dr. Zucconi este membru al Forumului Internațional de Leadership (ILF).

 

 

Nebojša Nešković Secretar General al Academiei Mondiale de Artă și Știință 2013-2018 Director al Proiectului TESLA 1997-2007 Președinte al Asociației sârbe a Clubului de la RomaNebojša Nešković
Secretar General al Academiei Mondiale de Artă și Știință 2013-2018
Director al Proiectului TESLA 1997-2007
Președinte al Asociației sârbe a Clubului de la Roma

Profesorul Nebojša Nešković lucrează în domeniul tehnologiei acceleratoarelor de particule. Studiile de licență în inginerie fizică și doctoratul în fizică teoretică de la Universitatea din Belgrad au fost completate de studii postdoctorale la Laboratorul Național din Oak Ridge, Tennessee, USA. A deținut diverse funcții în cadrul Institutului Vinča de Științe Nucleare de la Belgrad. Proiectul TESLA pe care l-a condus reprezintă o inovație în domeniul tehnologiilor de accelerare, esențiale în domeniul științelor și medicinei. Centrul Științific TESLA reunea sub conducerea lui 15 instituții educaționale și științifice din Europa Centrală și de Sud-Est.
Alături de experiența sa profesională, profesorul Nebojša Nešković are și o impresionantă carieră academică, fiind membru în Consiliul Național pentru Dezvoltare Științifică și Tehnologică din Serbia și în Consiliul Științific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, Rusia.

Thomas Reuter Board of the World Academy of Art and Science (WAAS) University of MelbourneThomas Reuter
Board of Trustees, Academia Mondială de Artă și Știință
Universitatea din Melbourne

Prof. Dr. Reuter este antropolog la Universitatea din Melbourne, cu o cercetare axată pe schimbări sociale transformatoare în Asia și nu numai. Este membru al consiliului de administrație al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS), fost președinte al Consiliului Mondial al Asociațiilor Antropologice și fost membru executiv al Consiliului internațional de știință. Consilier al organizațiilor internaționale și al guvernelor naționale, a publicat 15 cărți și peste 150 de articole.

 

Fadwa El Guindi Board of Trustees, Academia Mondială de Artă și ȘtiințăFadwa El Guindi
Board of Trustees, Academia Mondială de Artă și Știință

Prof. dr. Fadwa El Guindi, UCLA, fost profesor la Universitatea Qatar, are un doctorat în antropologie de la Universitatea Texas din Austin. El Guindi s-a alăturat Centrului de Cercetare Socială (AUC) și echipei sale de cercetare pentru proiectul de cercetare nubian finanțat de Fundația Ford, de unde a demisionat când i s-a oferit un post la UCLA. Experiența ei de lucru pe teren se întinde pe trei regiuni culturale: Nubia, Zapotec și Golful Arabiei. A publicat 8 cărți academice, 3 etnografii vizuale premiate și mai mult de 140 de articole de cercetare în reviste științifice de prestigiu. Experiența în Orientul Mijlociu a condus-o la Casa Albă în Administrația Clinton. A ținut frecvent prelegeri diplomaților repartizați în Orientul Mijlociu la Institutul de Servicii Externe al Departamentului de Stat al SUA. Dr. El Guindi a primit numeroase premii și onoruri pentru activitatea sa de cercetare.

Președintele Academiei Române

Academician Ioan Aurel Pop Membru al Academiei Române Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria ArteiIoan Aurel Pop
Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei

Prof. dr. Ioan Aurel Pop, specializat în istorie medievală, instituții medievale și paleografie latină, este director şi membru în mai multe proiecte colective de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale, coordonator şi organizator al mai multor conferinţe internaţionale şi proiecte editoriale care implică zeci de cercetători din ţară şi din străinătate, editor al revistei Transylvanian Review și autor al unor lucrări științifice de referință despre istoria, adevărul și miturile poporului român.

 

 

Rectorul Universităţii din Bucureşti

Rectorul Universităţii din Bucureşti Marian PredaMarian Preda
Decan al Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială (2008-2015)
Președinte al Societății Sociologilor din România (2010-2012)
Director al Centrului de Cercetări în Resurse Umane, Management și Marketing (2008-prezent)
Preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice (2009-2010)

Profesor universitar și sociolog, Marian Preda a activat neîntrerupt în Universitatea din București din 1990. A fost în conducerea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București în perioada 2000-2015, mai întâi ca prodecan (2000-2008), apoi ca decan (2008-2015). A fost președintele Senatului Universității din București în mandatul 2015-2019. Marian Preda face parte din prima serie de studenți sociologi de după Revoluția din 1989 și a absolvit un masterat în politici sociale tot la Universitatea din București în 2005 și un al doilea în Business Administration la Tiffin University din SUA în 2006. A urmat mai multe stagii de formare în străinătate, printre altele la Anglia Ruskin University din Cambridge și la George Washington University, cu o bursă Fulbright.
În ultimii 25 de ani, în paralel cu profesia academică, a fost manager, consultant sau expert în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională și a colaborat cu organizații precum ONU – în mod special UNICEF și UNDP –, Banca Mondială, Bernard Brunhes International (BBI) și Comisa Europeană, prin programele PHARE și POS-DRU. A fost președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice (2009-2010) președinte al Societății Sociologilor din România (2010-2012), și președinte al Consiliului Statistic Național al Institutului Național de Statistică (2016-2018, 2018-2020). Autor și coautor a 26 de cărți (dintre care două ca unic autor și cinci ca prim-autor sau coordonator), a publicat numeroase articole.
A fost ales rector al Universității din București în decembrie 2019.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca Daniel DavidDaniel David
Profesor de ştiinţe cognitive clinice la Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației
Vicepreședinte al Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior
Președinte și director executiv al “The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health”, centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai
Președinte al Asociației Psihologilor din România
Profesor la “Icahn School of Medicine at Mount Sinai”, New-York, SUA
Director de cercetare al Institutului Albert Ellis, New-York, SUA

Doctor în psihologie din 1999, cu programe post-doctorale de pregătire profesională în psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea din Tennessee și Universitatea de Stat din New York, Daniel David a devenit profesor universitar la 34 de ani și a introdus în psihologia românească o serie de discipline moderne precum psihodiagnosticul și psihoterapiile validate științific, psihologia evoluționistă și genetic counseling.
În 2009 a fondat Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies și, începând cu anul 2013, este co-editor al Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, revista Institutului Institutului Albert Ellis. De asemenea, este editor asociat al jurnalului publicat de Asociația Psihologilor Americani, Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice și al Journal of Articles in Support of the Null Hypothesis.
Din anul 2009, este reprezentantul României în Fundația Europeană pentru Știință, în Board-ul Științelor Socio-Umane.Pentru merite în cercetare a obținut premiul „In Hoc Signo Vinces”, decernat de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior din România, și „Henry Guze Award” pentru cea mai bună cercetare în domeniul clinic în anul 2003, decernat de „Society for Clinical and Experimental Hypnosis”, SUA. Este decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler.
Prof.univ.dr. Daniel David a fost ales rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca în martie 2020.

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Tudorel ToaderTudorel Toader
Prof.dr., Facultatea de Drept
Ministrul Justiției (2017 – 2019)
Judecător la Curtea Constituțională a României (2006-2016)

Absolvent al Facultății de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza, ca șef de promoție. Doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Începând cu 1990, când a fost angajat asistent, a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar. De-a lungul carierei, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european.  Decan al Facultății de Drept în perioada 2004-2016 și director al Școlii doctorale în perioada 2005-2016. În anul 2016 a fost ales rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este membru al Consiliului științific al Institutului Național al Magistraturii, Asociației Internaționale de Drept Penal, Comitetului de direcție al Asociației Române de Științe Penale, Asociației Române de Drept Constituțional, Consiliului științific al Institutului de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” și Agenției Naționale a Cercetării Științifice. Este, de asemenea, unul dintre cei doi membri români ai Comisiei de la Veneția. Face parte din colegiile de redacție a numeroase publicații juridice și a publicat numeroase lucrări de drept penal.

 

Membrii aleși la propunerea preşedintelui Consiliului știinţific

Vlad Nistor Președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, 2016 - în prezent Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 - 2016 Decanul Facultăţii de Istorie 2004 - 2012Vlad Nistor
Președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, 2016 - în prezent
Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 - 2016
Decanul Facultăţii de Istorie 2004 - 2012
Directorul general al Institutului Diplomatic Român 2005 - 2010, 2012

Specializat în istorie antică și arheologie, Vlad Nistor a susținut conferințe la Institute Francais d'Archeologie Orientale (Cairo), Fondation Hardt pour L'Encouragement des Etdes Classiques, Vandoeuvres (Geneva), École Francaise d'Archeologie d'Athene, Departament des Sciences de l'Antiquite de l'Universite de Lausanne, University of London, Departament for British and Comparative Cultural Studies, The University of Warwick, Romisch- Germanischen Kommission, Frankfurt-am-Main și a publicat 12 cărți (autor și co-autor)

 

Radu Boroianu Preşedintele Institutului Cultural Român 2015 - 2017 Ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014)Radu Boroianu
Preşedintele Institutului Cultural Român 2015 - 2017
Ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014)

Regizor, membru al Asociației Oamenilor de Teatru și membru UNITER (Uniunea teatrală din România), președinte onorific al Asociației pentru Promovarea Artei Vizuale Contemporane, Radu Boroianu este fondator al Asociației Comercianților de Opere de Artă, co-fondator al casei de Licitații Artmark și al galeriilor Art Society și Point Contemporary și membru al Asociației Internaționale a Neguțătorilor de Obiecte de Artă. A fost ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014), secretar de stat pentru Francofonie și reprezentant personal al Președintelui României în Consiliul OIF (2005), ambasador al României în Elveția (1997-200), ministru delegat pentru Informații Publice (1997).