Preşedintele Consiliului științific
Emil Constantinescu
Profesor emerit, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti
Membru al board-ului Academiei Mondiale de Artă și Știință şi al board-ului directorilor World University Consortium
Preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, 2011 - 2017
Preşedinte fondator al Forumului Academic Român, 2008 – prezent
Rectorul Universităţii din Bucureşti, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, 1992 - 1996
Membru ales și membru de onoare al mai multor forumuri academice internaționale: Biblioteca din Alexandria, Înaltul Consiliu al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Societatea "National Geographic", societățile de geologie și mineralogie din SUA, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Japonia, Franţa, Grecia și Germania. A susținut conferințe în domeniile științelor naturii şi ştiinţelor umaniste la universităţile Oxford, Cambridge, Berkeley, Stanford, Harvard, Georgetown, Bloomington și New York (SUA), Tübingen, Ausburg, Munchen și Karlsruhe (Germania), Sorbona (Franța), Turku (Finlanda), Carolină (Cehia), Patras (Grecia), Beijing (China), Rio de Janeiro (Brazilia), Catolică (Argentina), Sydney și Monash (Australia), Cairo și Alexandria (Egipt), Zagreb și Maribor (Croaţia), Varşovia şi Cracovia (Polonia), Amsterdam şi Maastricht (Olanda), Institutul Nobel (Norvegia). A promovat Inițiativa „Levant pentru Pace Globală”, lansată în mai 2013 la București, la conferințe și reuniuni internaționale de prim-rang: ONU: „Global Summit” (New York, martie 2014), UNESCO: „Global Summit (Paris, iulie 2014), „The World Alliance of Religions for Peace”, (Seul, septembrie 2014), „Rolul dialogului interreligios şi intercultural în lumea de azi” (Iran, mai 2016), „Simpozionul internaţional de diplomaţie culturală în lumea arabă - dimensiunea politică, economică şi culturală” (Berlin, iulie 2016), ONU: „International Symposium on Cultural Diplomacy in the UN:Utilizing Cultural Diplomacy to unite the World’s Cultures before Hard Power takes the Lead” (New York, septembrie 2017).
Membrii de drept conform Legii 117/2017 privind înființarea ISACCL, membri români ai Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă
Remus Pricopie
Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative
Ministru al Educaţiei Naţionale 2012 – 2014
Președinte World University Consortium
Prof. dr. Remus Pricopie a urmat Studii Avansate în Politica Educațională Internațională la Universitatea George Washington, iar cinci ani mai târziu, în 2009, a primit premiul Fulbright Alumni al lunii martie, acordat de Departamentul de Stat al SUA în cadrul unei competiții la care au participat cei care au beneficiat de bursa Fulbright și au avut rezultate excepționale. Deține, de asemenea, un certificat de management și leadership în educație, obținut la Universitatea Harvard.
Este președintele boardului Comisiei Fulbright în România și președintele Task Force on Fostering and Building Human Capital (FBHC) of the Regional Cooperation Council – Viena. Membru al Consiliului consultativ internațional al Centrului de Cercetare din Europa de Sud-Est, Consiliului de administrație din Universitatea Sheffield (Marea Britanie), Comisiei de perspectivă a Academiei Române, Consiliului de conducere al Inițiativei pentru reforma educației din sud-estul Europei (Belgrad, Serbia), Consiliului interguvernamental al Programului internațional pentru Dezvoltarea comunicării (UNESCO, Paris), Consiliului de cooperare (Viena, Austria), reprezentantul român în Registrul european de asigurare a calității – EQAR (Bruxelles, Belgia).
Cu o bogată experiență în sistemul educațional, înainte de a deveni ministrul Educației Naționale, prof dr. Remus Pricopie a fost consilier superior al ministrului (ianuarie - octombrie 2009; decembrie 2001 - iunie 2003), ministru adjunct (secretar de stat pentru învățământ superior, relații internaționale și formarea cadrelor didactice, noiembrie 2007 – decembrie 2008), ministru interimar (mai 2008), secretar general (mai 2001 - septembrie 2001), purtător de cuvânt al Ministerului Educației, director al comunicării publice (ianuarie 2001 - mai 2001; iulie 1997 - octombrie 1997) Expert principal, Departamentul de comunicare (octombrie 1998 - ianuarie 2001), expert, Departamentul de învățământ superior și cercetare (februarie 1996 – iulie 1996).
Mircea Maliţa
Membru al Academiei Române
Ministrul Educaţiei Naţionale 1970 - 1972
Preşedinte fondator al Universităţii Marea Neagră
Matematician și filosof, eseist, istoric al artelor, politolog și diplomat, Mircea Malița poate fi considerat un promotor de seamă al studiului interdisciplinar. Este primul membru român al Clubului de la Madrid și co-fondator al Centrului Cultural European. Fundația Universitară a Mării Negre, pe care a fondat-o în 1992, se află sub egida Academiei Române și își propune proiecte ambițioase. Pentru România, Marea Neagră are dimensiuni multiple: geostrategică, politică, economică.
Ionel Haiduc
Preşedintele Academiei Române 2006 - 2014
Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca 1990 – 1993
Este pionierul chimiei organometalice, dar activitatea științifică a academicianului Ionel Haiduc este mult mai extinsă și poate fi descrisă ca o interfață între chimie, biologie, fizică. Contribuțiile sale în domeniile chimiei supramoleculare, chimiei ciclurilor anorganice, activității biologice a compușilor metalici (inclusiv activitatea anti-tumorală), nomenclaturii și sistematizării în chimia anorganică sunt esențiale și pot fi regăsite în cărțile și sutele de articole științifice publicate. Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și al Academiei de Științe din Ungaria, membru al Academia Europaea, al International Council of Main Group Chemists și Alliance of the Universities for Democracy, a fost invitat ca visiting professor în SUA, Brazilia, Spania, Germania, Mexic și Singapore.
Mugur Isărescu
Guvernator al Băncii Naţionale a României
Preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române
Înainte de a deveni guvernatorul Băncii Naționale a României, în septembrie 1990, a fost timp de 19 ani cercetător ştiinţific la Institutul de Economie mondială. Este membru al Clubului de Roma, organizaţie internaţională compusă din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, şefi şi foşti şefi de state, și preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma. Membru corespondent al Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania.
Ionel Valentin Vlad
Președintele Academiei Române 2014 – 2017
Academicianul Ionel Valentin Vlad a realizat, în 1968, primul laser cu mediu activ solid din România și a fondat Laboratorul de Holografie din cadrul Institutului de Fizică Atomică din București. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informației, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii și instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse în sute de lucrări științifice și trei brevete de invenție, unul dintre acestea fiind acordat în SUA. A înființat Școala de studii avansate a Academiei Române (SCOSAAR), cu o organizare și o structură compatibile cu școlile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei și elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei, corelată cu Strategia națională pentru cercetare-dezvoltare-inovare și Programul Uniunii Europene „Horizon 2020”. Profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București, a fost invitat și a susținut prelegeri în universități din Europa, SUA, Japonia, America Latină. Este membru al Societății Americane de Optică, al Societății Europene de Fizică, al Societății Europene de Optică, al Societății Internaționale de Inginerie Optică (SPIE –SUA). Dispariția acestei personalități marcante în decembrie 2017 reprezintă o pierdere iremediabilă pentru cultura și știința românească.
Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei Naţionale 2016
Directorul general al UEFISCDI
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, Adrian Curaj este membru al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, membru al ARCOR (Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma), membru al Consiliului Director al US Fulbright Commission în România, reprezentantul României în Grupul de monitorizare al Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group). Și, de asemenea, coordonator sau expert/consultant în proiecte de cercetare/dezvoltare, finanţate de Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF (European Training Foundation) şi Comisia Europeană pentru învăţământ superior.
Membrii World Academy of Art and Science, desemnați de board-ul WAAS
Garry Jacobs
CEO WAAS
Scriitor, cercetător și consultant în domeniile managementului afacerilor, dezvoltării economice și sociale și guvernării globale. Director al Centrului Internațional pentru Pace și Dezvoltare din Napa, California și membru al Clubului de la Roma. Înainte de a deveni președintele Academiei Mondiale de Artă și Știință, a coordonat proiectrul WAAS privind Global Challenge Employment și a dezvoltat, în colaborare cu Ivo Šlaus, indicele de bunăstare economică a oamenilor (HEWI), o alternativă la PIB.
Alberto Zucconi
Președinte Board of Trustees WAAS
Președinte al Institutului de Abordare Orientată spre Persoană (IACP)
Alberto Zucconi lucrează la nivel internațional ca trainer, lector și consultant pentru organizații publice și private și predă la Facultatea de Medicină a Universității din Siena (Italia). A scris cărți de psihologie, psihoterapie și promovarea sănătății, a inițiat și condus numeroase proiecte de cercetare. Dr. Zucconi este membru al Forumului Internațional de Leadership (ILF).
Nebojša Nešković
Secretar General al Academiei Mondiale de Artă și Știință 2013-2018
Director al Proiectului TESLA 1997-2007
Președinte al Asociației sârbe a Clubului de la Roma
Profesorul Nebojša Nešković lucrează în domeniul tehnologiei acceleratoarelor de particule. Studiile de licență în inginerie fizică și doctoratul în fizică teoretică de la Universitatea din Belgrad au fost completate de studii postdoctorale la Laboratorul Național din Oak Ridge, Tennessee, USA. A deținut diverse funcții în cadrul Institutului Vinča de Științe Nucleare de la Belgrad. Proiectul TESLA pe care l-a condus reprezintă o inovație în domeniul tehnologiilor de accelerare, esențiale în domeniul științelor și medicinei. Centrul Științific TESLA reunea sub conducerea lui 15 instituții educaționale și științifice din Europa Centrală și de Sud-Est.
Alături de experiența sa profesională, profesorul Nebojša Nešković are și o impresionantă carieră academică, fiind membru în Consiliul Național pentru Dezvoltare Științifică și Tehnologică din Serbia și în Consiliul Științific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, Rusia.
Thomas Reuter
Board of Trustees, Academia Mondială de Artă și Știință
Universitatea din Melbourne
Prof. Dr. Reuter este antropolog la Universitatea din Melbourne, cu o cercetare axată pe schimbări sociale transformatoare în Asia și nu numai. Este membru al consiliului de administrație al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS), fost președinte al Consiliului Mondial al Asociațiilor Antropologice și fost membru executiv al Consiliului internațional de știință. Consilier al organizațiilor internaționale și al guvernelor naționale, a publicat 15 cărți și peste 150 de articole.
Fadwa El Guindi
Board of Trustees, Academia Mondială de Artă și Știință
Prof. dr. Fadwa El Guindi, UCLA, fost profesor la Universitatea Qatar, are un doctorat în antropologie de la Universitatea Texas din Austin. El Guindi s-a alăturat Centrului de Cercetare Socială (AUC) și echipei sale de cercetare pentru proiectul de cercetare nubian finanțat de Fundația Ford, de unde a demisionat când i s-a oferit un post la UCLA. Experiența ei de lucru pe teren se întinde pe trei regiuni culturale: Nubia, Zapotec și Golful Arabiei. A publicat 8 cărți academice, 3 etnografii vizuale premiate și mai mult de 140 de articole de cercetare în reviste științifice de prestigiu. Experiența în Orientul Mijlociu a condus-o la Casa Albă în Administrația Clinton. A ținut frecvent prelegeri diplomaților repartizați în Orientul Mijlociu la Institutul de Servicii Externe al Departamentului de Stat al SUA. Dr. El Guindi a primit numeroase premii și onoruri pentru activitatea sa de cercetare.
Președintele Academiei Române
Ioan Aurel Pop
Membru al Academiei Europene de Științe și Artă
Rector al Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (2012-2020)
Absolvent, în specializarea Istorie Medievală, al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop a obținut titlul de doctor la aceeași universitate în anul 1989, cu o teză având tema „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI".
Între 1991 și 1992, a beneficiat de o bursă Fulbright ca profesor invitat la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA), în 1993 a devenit Director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, între 1994 și 1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. În 1996, devine profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, și, ulterior, rectorul acestei prestigioase universități vreme de două mandate, între 2012 și 2020. Între 2003 și 2007, a fost profesor asociat la Universitatea „Ca' Foscari" și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, iar între 2012-2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Trento.
Opera sa științifică este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est, cu accent pe instituțiile medievale românești, formațiunile politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală și pe structura etnică și confesională a Transilvaniei.
De-a lungul carierei academice, Ioan-Aurel Pop a devenit membru al Comisiei de istorie a relațiilor internaționale din cadrul Comitetului Internațional de Științe Istorice de la Milano, membru al Ateneo Veneto și al Institutului de Sociologie Internațională din Gorizia, președintele Institutului pentru Studiul Politicilor Imperiale din Oradea (patronat de Academia Română, Universitatea din Oradea și Universitatea de Stat din Chișinău), președintele părții române a Comisiei bilaterale a istoricilor din România și Rusia, vicepreședinte al Comitetului Național al Istoricilor din România, membru în Comitetul științific al Institutului pentru cercetări de istorie socială și religioasă din Vicenza, Italia, al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, membru al Academiei Europene de Științe și Artă de la Salzburg, membru în Colegiul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române și în Consiliul general de atestare a titlurilor, diplomelor și certificatelor universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educației Naționale.
Președintelui Academiei Române i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea universităților din Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Cahul, Galați, Sibiu, Universității de Stat din Chișinău, Universității Pedagogice „Ion Creangă" din Chișinău și al Universității „Petru Maior" din Târgu Mureș, acesta fiind și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, membru corespondent al Academiei Central Europene de Științe, Litere și Arte (L'Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts) din Paris și membru titular al Academiei Naționale Virgiliene din Mantova (Italia).
Este autorul a peste 500 de studii și articole științifice și a peste 70 de volume în autorat și coautorat la edituri de prestigiu din Albania, Argentina, Austria, Cehia, Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Republica Moldova, România, Statele Unite și Ungaria, activând drept Director al „Transylvanian Review" (publicație cotată ISI) și membru în colegiile de redacție ale revistelor „Medaevalia Transilvanica", „Zavoda za hrvatsku povijest" (Zagreb), „Magazin Istoric", „Jurnal Istoric" (Sankt Petersburg), „Banatica", „Eurolimes", „Xenopoliana", „Destin Românesc" (Chișinău), „Studia Universitatis Petru Maior", „Orașul", „Tribuna", „Columna", „Crișana antiqua et medievalia", „Brukenthal. Acta musei", „Acta Terrae Septemcastrensis", „Cetatea Bihariei" sau„Crisia".
Laureat al Premiul anual al revistei „Astra", Premiului Fundației „Magazin istoric" și al Premiului „George Barițiu" al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop este Comandor al Ordinului Militar de România, onorat cu Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler, Ordinul „Coroana României" în grad de Comandor, Ordinul de Onoare al Președinției Republicii Moldova și cu Medalia „Crucea Transilvană" din partea Arhiepiscopiei Clujului.
Rectorul Universităţii din Bucureşti
Marian Preda
Decan al Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială (2008-2015)
Președinte al Societății Sociologilor din România (2010-2012)
Director al Centrului de Cercetări în Resurse Umane, Management și Marketing (2008-prezent)
Preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice (2009-2010)
Profesor universitar și sociolog, Marian Preda a activat neîntrerupt în Universitatea din București din 1990. A fost în conducerea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București în perioada 2000-2015, mai întâi ca prodecan (2000-2008), apoi ca decan (2008-2015). A fost președintele Senatului Universității din București în mandatul 2015-2019. Marian Preda face parte din prima serie de studenți sociologi de după Revoluția din 1989 și a absolvit un masterat în politici sociale tot la Universitatea din București în 2005 și un al doilea în Business Administration la Tiffin University din SUA în 2006. A urmat mai multe stagii de formare în străinătate, printre altele la Anglia Ruskin University din Cambridge și la George Washington University, cu o bursă Fulbright.
În ultimii 25 de ani, în paralel cu profesia academică, a fost manager, consultant sau expert în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională și a colaborat cu organizații precum ONU – în mod special UNICEF și UNDP –, Banca Mondială, Bernard Brunhes International (BBI) și Comisa Europeană, prin programele PHARE și POS-DRU. A fost președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice (2009-2010) președinte al Societății Sociologilor din România (2010-2012), și președinte al Consiliului Statistic Național al Institutului Național de Statistică (2016-2018, 2018-2020). Autor și coautor a 26 de cărți (dintre care două ca unic autor și cinci ca prim-autor sau coordonator), a publicat numeroase articole.
A fost ales rector al Universității din București în decembrie 2019.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Adrian Petrușel
Rector interimar al Universității Babeș-Bolyai din decembrie 2024
Prorector pentru cercetare-dezvoltare-inovare și relația cu doctoratele (2020-2024)
Decan al Facultății de Matematică și Informatică (2012-2020)
Editor-șef al revistelor Fixed Point Theory și Fixed Point Theory and Applications
Profesor titular al Facultății de Matematică și Informatică, cu o carieră academică de peste trei decenii, rectorul interimar al Universității Babeș-Bolyai este recunoscut ca unul dintre cei mai valoroși cercetători în domeniul matematicii, fiind clasat în primii 2% dintre cei mai citați oameni de știință la nivel mondial.
Este conducător de doctorat în domeniul matematicii, expert CNCSIS și membru al mai multor comisii naționale și internaționale de specialitate, editor-șef al revistelor Fixed Point Theory și Fixed Point Theory and Applications, precum și membru al comitetelor editoriale ale unor publicații de prestigiu: „Scientiae Mathematicae Japonicae"; „Studia Universitatis Babes-Bolyai, Mathematica"; „Annals of the Tiberiu Popoviciu Seminar"; „Mathematica" (Cluj); „The Journal of Nonlinear Sciences and its Applications"; „FILOMAT"; „Applicable Analysis and Discrete Mathematics"; „Journal of Function Spaces"; „Discrete Dynamics in Nature and Society", „Miskolc Math. Notes"; „Linear and Nonlinear Analysis"; „Communications in Nonlinear Analysis"; „Applied Analysis and Optimization"; „Journal of Nonlinear and Variational Analysis"; „Acta Universitatis Sapientiae"; „Mathematica".
A fost visiting professor la universități din întreaga lume și este membru al mai multor organizații științifice și profesionale: Societatea de Stiinţe Matematice din România (din 1994); American Mathematical Society (din 1994); European Society of Mathematics (din 2003); Working Group on Generalized Convexity / Monotonicity (din 1998); Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (din 2016).
Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
Liviu Maha
Președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina
Profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din 2017
Începând din 1999, este profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, (Departamentul de Economie și Relații Internaționale) a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, domeniile sale de interes în activitatea de cercetare fiind reziliența economică, migrația internațională a forței de muncă, procesul de integrare economică, mediul de afaceri, comerțul internațional, internaţionalizarea firmelor, piaţa unică europeană, fondurile structurale și de coeziune.
Începând din 2005, este coordonator al programului de studii de licență „Economie și afaceri internaționale" (FEAA), iar din anul 2007, al programului de studii de masterat „Dezvoltare regională" (Centrul de Studii Europene).
Prof. dr. Liviu Maha este membru al Registrului Național de Evaluatori ARACIS (din anul 2014), membru al Registrului de Experți Evaluatori ARACIS – conducători de doctorat, domeniul de doctorat „Economie și afaceri internaționale", evaluator extern pentru diferite programe de studii, membru al grupurilor tematice cu rol consultativ la nivelul Regiunii de Nord-Est în ceea ce privește elaborarea Programului Operațional Regional (2014-2020, 2021-2027), precum și membru al Rețelei de Evaluare din România (Ministerul Fondurilor Europene).
Membrii aleși la propunerea preşedintelui Consiliului știinţific
Vlad Nistor
Președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, 2016 - prezent
Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 - 2016
Decanul Facultăţii de Istorie 2004 - 2012
Directorul general al Institutului Diplomatic Român 2005 - 2010, 2012
Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Vlad Nistor și-a obținut acreditarea de Doctor în Istorie în 1993 cu teza „Continuitate și discontinuitate urbană: problemele romanității britanice, secolele al IV-lea – al VI-lea". În 1994, obține un certificat de studii postuniversitare în studii culturale britanice de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, și își continuă cariera universitară ca lector (1991-1997), conferențiar (1997-2001) și profesor la Catedra de Istorie Antică a Facultății de Istorie a Universității din București (2001-2019). În această perioadă, activează și în forurile de conducere ale Universității, în calitate de prodecan (1996-2004) și decan al Facultății de Istorie (2004-2012), precum și de Președinte al Senatului Universității din București (2011-2015). Între 2020 și 2023, a fost Senior Visiting Fellow la London School of Economics and Political Science.
Interesul său academic în domeniul istoriei se concentrează pe studiul antichității romane târzii, inclusiv evoluțiile politice și economice ale secolului IV, iar în cel al relațiilor internaționale pe perspectivele externe ale legăturilor Uniunii Europene cu partenerii săi, problematica securității și apărării comunitare, sau pe problemele curente ale Europei de Sud-Est și ale Caucazului de Sud.
De-a lungul carierei academice, Vlad Nistor a avut o activitate literară științifică și publicistică impresionantă, ca autor sau coautor a numeroase volume și studii, din care menționăm doar operele fundamentale de autor „Magistrați și eunuci. Putere formală și putere reală în Antichitatea târzie" (2016), „Cultură și civilizație antică" (2005), „Istoria Greciei și a Romei Antice" (2004, coautor), „Redefinind sfârșitul. Cetate și imperiu" (2000), „Forme de exercitare a autorității în Imperiul Roman Târziu" (1997), „Colapsul unei societăți complexe: Britannia secolului al V-lea" (1993).
Vlad Nistor își începe cariera în serviciul public devenind Consilier de Stat al Administrației Prezidențiale în 1998. Între anii 2005-2010 și în 2012, a fost director general al Institutului Diplomatic Român. Înscris pe listele Partidului Național Liberal, câștigă un mandat de membru al Camerei Deputaților în anul 2012, în cadrul căreia activează ca vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă și președintele delegației române la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (PABSEC). În 2019, devine membru al Parlamentului European în grupul PPE, pe listele Partidului Național Liberal, unde activează ca membru al Comisiei Parlamentare Europene pentru Afaceri Externe, Comisiei Parlamentare Europene pentru Comerț Internațional și Subcomisiei Parlamentare Europene pentru Drepturile Omului.
Fondator și președinte al Consiliului Științific al Institutului Român de Arheologie de la Atena, Vlad Nistor este, totodată, Președintele Institutului Liberal „I. C. Brătianu" și membru al Consiliului Științific al „New Strategy Centre" din București. A fost decorat cu Ordinul „Dannebrog" al Regatului Danemarcei în gradul de Comandor de Rang I, Ordinul Național „Pentru Merit" al României în grad de Mare Ofițer, Ordinul Național de Merit al Republicii Franceze în grad de Comandor, Ordinul de Merit al Republicii Portugheze în grad de Mare Ofițer, Ordinul Național „Cruzeiro de Sud" al Republicii Federale a Braziliei în grad de Mare Ofițer, și cu Banda Ordinului „Vulturul Aztec" al Statelor Unite Mexicane.