În mai 2013, președintele Emil Constantinescu organiza la Palatul Parlamentului din București conferința internațională Levantul, leagănul diplomației culturale. Redescoperind Mediterana, în prezența unor figuri marcante ale lumii cultural-științifice, precum și a multor lideri politici din Europa. Concluzia acestei reuniuni a fost aceea că, în secolul XXI, Marea Mediterană și Levantul necesită o abordare mult mai atentă și o privire interdisciplinară. Succesul internațional al Inițiativei Levant a determinat, patru ani mai târziu, înființarea ISACCL.
Levantul este matricea civilizațiilor actuale. Din dorința de a oferi o perspectivă dinamică, atractivă și interactivă, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului lansează o serie de Geo-infografii ale spațiului levantin. Perspectiva pe care o propunem se axează pe analiza cartografică a unor fenomene din spațiul geografic amintit. Hărțile reprezintă o expunere vizuală a dinamicii unui spațiu de o densitate uluitoare a evenimentelor și a simbolurilor. Materialul cartografic este însoțit de texte cu rol clarificator.
Spațiul levantin, de azi sau de ieri, prezintă numeroase probleme, iar răspunsurile la acestea pot contribui la o mai bună înțelegere a fenomenelor istorice și demografice prin care lumea funcționează. Geo-infografiile nu oferă o înțelegere completă a acestor fenomene, dar deschid, punctual, câte o fereastră spre un eveniment semnificant. Geografia și abordarea spațială sunt vitale în orice analiză a Levantului.