Lansarea primelor două apariții editoriale din colecția „Istoria recentă și anticiparea viitorului", apărută la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului sub coordonarea președintelui Emil Constantinescu, este programată în cadrul Conferinței TEDx Cornișa.
Ediția din acest an se desfășoară sub îndemnul la curaj. Celor două titluri ale colecției - Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul și Lumea post-pandemie între război și pace - vorbesc, la rândul lor, despre curaj.
Curajul opțiunii, curajul de a acționa pentru soluționarea unor crize și atingerea unor idealuri. Curajul asumării unui destin.
Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș
„Crizele generează dezbateri. Crizele generează scenarii și stimulează foarte mult imaginația, pentru că toți avem nevoie de explicații și când nu le găsim, le creăm. Crizele îmbogățesc pe unii și sărăcesc pe alții. S-a întâmplat așa cu criza COVID-19, se întâmplă așa cu războiul din Ucraina și probabil că se va întâmpla așa în fiecare dintre crizele care vor mai veni. De aceea, aș spune că pentru a înțelege corect o criză ne trebuie o perspectivă multiplă. Exact acest lucru fac cele două volume «Lumea post-pandemie între război și pace». Aduc o perspectivă multiplă care vine din partea a numeroase personalități din domenii diferite: politice, economice, academice. Oameni care au acces la informații și știu să analizeze aceste informații, oameni care vin din diverse geografice, astfel încât volumele oferă o imagine de ansamblu”.
Integral pe YouTube:
Markó Béla, președinte UDMR 1993-2011
„Cele două cărți lansate astăzi sunt importante pentru generațiile viitoare care se confruntă de foarte multe ori cu aceleași provocări și aceleași probleme. Acum 26 de ani, în luna mai, aici, în Târgu-Mureș, a avut loc o întâlnire istorică între președintele României, Emil Constantinescu, și președintele Ungariei, Göncz Árpád, care s-a derulat inclusiv în cadrul unui miting în fața Consiliului Județean. Mii și mii de târg-mureșeni au venit atunci la acel miting și au vrut să-i asculte pe președinții Constantinescu și Göncz. De atunci m-am gândit de foarte multe ori dacă a fost vorba de un noroc extraordinar al acestei țări – și al altora -, unde intelectuali de prim rang, care au avut o menire în viață, și-au asumat un rol foarte important de schimbare a societăților noastre. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă în 1996 nu ar fi avut loc o alternanță la guvernare”.
Integral pe YouTube:
Emil Constantinescu, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, președintele României 1996-2000
„Mă bucur foarte mult să fiu aici, la o întâlnire cu mărturisiri care devin mărturii. Sunt foarte interesat de opiniile personalităților din mediul academic despre evenimentele prezentate în cele două cărți pe care le lansăm. Părerea mea este că dincolo de interesele militare, economice, culturale există o valoare supremă: demnitatea. Mă refer la demnitatea națională. La lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, președintele Clinton spunea: Președintele dumneavoastră și cu mine am căzut de acord să stabilim un parteneriat strategic între națiunile noastre; un parteneriat important pentru America, pentru că România este importantă pentru America, importantă în sine și importantă ca model în această parte dificilă a lumii. România poate arăta oamenilor din această regiune și, de fapt, oamenilor din întreaga lume, că există o cale mai bună decât conflictul, diviziunea și represiunea. Aceasta este cooperarea, libertatea și pacea. Nu cred că există cuvinte care să aibă o mai multă actualitate astăzi.”
Integral pe YouTube: