Consiliul Consultativ Național
Academician Eugen Simion
Preşedintele Academiei Române 1998-2006
Președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române
Preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă
Critic și istoric literar, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București și coordonator al Dicționarului general al literaturii române, Eugen Simion este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Academiei Regale de Științe din Danemarca, membru corespondent al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța.
Academician Cristian Hera
Preşedintele interimar al Academiei Române decembrie 2017- aprilie 2018
Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române
Academicianul Cristian Hera, inginer agrochimist, doctor în agronomie și doctor docent în ştiinţe, este preşedintele de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, preşedintele de onoare al Centrului Ştiinţific Internaţional pentru Îngrăşăminte și profesor consultant la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Unul dintre multele domenii științifice în care și-a adus o contribuție originală a fost acela al introducerii şi utilizării tehnicilor nucleare în cercetările din agricultură. O lungă perioadă, ca expert al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică de la Viena –Austria (AIEA), a îndrumat specialişti din diferite ţări ale lumii în utilizarea tehnicilor nucleare pentru cercetări în domeniul fertilităţii solului, nutriţiei plantelor şi aplicării îngrăşămintelor.
Academician Victor Voicu
Vicepreşedinte al Academiei Române
Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române
Este fondatorul primei Catedre de Farmacologie şi Toxicologie Clinică din învăţământul medical românesc, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, și întemeietorul unei noi discipline, Psiho-farmacologia. Activitatea de cercetare a fost orientată cu precădere către farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, domeniu în care a obţinut mai multe brevete de invenție. Academicianul Victor Voicu a avut un rol esenţial în formarea cadrelor medicale pentru tratamentul dependenţei de droguri și în elaborarea legislaţiei medicamentului în România.
Academician Maya Simionescu
Vicepreşedintele Academiei Române 1998-2008
Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române
Director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”
Întemeietor al acestui domeniu în România și profesor asociat la Yale, Columbia (SUA) și McGill University (Canada) academician Maya Simionescu este autoare a peste 500 de articole în reviste de prestigiu şi citată de peste 6.500 de ori de către alţi cercetători. La începutul carierei, a lucrat în laboaratoarele de cercetare ale Institutului Rockefeller (SUA), alături de George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel în anul 1974 „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”. Este membră a American Society for Cell Biology, European Cell Biology Organization.
Academician Răzvan Theodorescu
Vicepreşedinte al Academiei Române
Preşedinte al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române
Ministrul Culturii 2000-2004
Ambasador al Alianţei Civilizaţiilor pentru România
Istoricul Răzvan Theodorescu, profesor la Universitatea de Arte din București, a scris zeci de lucrări de istorie a artei românești și europene și sute de articole publicate în reviste din țară și străinătate. Este membru corespondent al Societatii Arheologice din Atena, membru al Academiei de Științe din New York, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere.
Prof. dr. Andrei Marga
Ministrul Educaţiei 1997-2000
Ministrul de Externe 2012
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca 1993–2004 şi 2008-2012
Preşedintele Institutului Cultural Român 2012-2013
Profesorul Andrei Marga este laureat al Premiului Herder, specializat în istoria filosofiei moderne și contemporane, filosofia politică și filosofia religiei, și inițiatorul unor reforme de amploare în învățământul românesc, menite să conducă la integrarea României în sistemul european de educație. Este Senior Consultant al Rețelei Internaționale de Institute Confucius (Fundația Hanban, Beijing, China), expert Hochschulrektorenkonferenz (HRK,Germania) și Agenzia per la Valutazione e la Promozione della Qualità delle Facoltà Ecclesiastiche (Vatican), vicepreședinte al Consiliului CEPES-UNESCO și membru al Comitetului de Învățământ Superior și Cercetare al Consiliului Europei, Strasbourg.
Prof. dr. Daniel Barbu
Ministrul Culturii 2012–2013
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti 1994 - 2000, 2002-2004
Doctor în istorie, filosofie și teologie, Daniel Barbu a fost „ricercatore invitato” la Pontificio Instituto Orientale din Roma, bursier Fulbright la Jackson State University, conferențiar și profesor invitat la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, Universitatea Naţională din Atena, Universitatea din Pittsburgh, Universitatea Central Europeană din Budapesta, Institutele de Studii Politice din Bordeaux și Aix-en-Provence. A publicat 12 cărţi de autor și peste 120 de studii, în volume colective editate în România şi în străinătate, în reviste academice româneşti şi internaţionale.
Conf. dr. Puiu Haşotti
Ministrul Culturii 2012
Facultatea de Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa
Este specializat în arheologie preistorică, autor de cărți, lucrări și studii științifice publicate în România, Bulgaria, Slovacia, Italia și Franța, preşedintele de onoare al Asociaţiei pentru Promovarea Moştenirii Culturale şi a Arheologiei Experimentale (ARCHEX).
Prof. dr. Romulus Brâncoveanu
Decan al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti
Doctor în filosofie din 1996, cu o teză de filosofia ştiinţelor sociale, și o bogată experienţă de cercetare în domeniile filosofiei politice, managementului cunoaşterii şi filosofiei educaţiei, decanul Romulus Brâncoveanu coordonează managementul tuturor programelor de studii şi cercetare ale Facultății de Filosofie din Universitatea București. Este unul dintre autorii Cărții Albe a Învățământului Românesc și susține o activitate științifică și publicistică prolifică.
Dan A. Petre
Director general al Institutului Diplomatic Român 2013-2020
Secretar de stat pentru Afaceri Globale în Ministerul Afacerilor Externe 2012-2013
Ambasador al României în Argentina și Paraguay
Este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București și al École des Hautes Études en Science Sociales din Paris. Cercetător asociat la Școala de Studii Europene a Universității Sussex din Marea Britanie și al Universității Libere de Bruxelles, Dan Petre a predat la Universitatea București - Facultatea de Științe Politice și secția Relații Internaționale și Studii Europene a Facultății de Litere - și a fost lector la Universitatea Națională de Apărare, Colegiul Operațiunilor Multinaționale și Colegiul Național de Apărare. A fost și cercetător senior al Institutului Diplomatic Român, unde a susținut numeroase conferințe. Principalul său domeniu de expertiză fiind Teoria relațiilor internaționale, geopolitică și studii strategice, Dan Petre este un specialist de prim rang pentru zona Mării Negre, Europa de Sud-Est și Orientul Mijlociu.
Prof. dr. Tasin Gemil
Director al Institutului de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyai
Primul ambasador al României în Azerbaidjan (1998 - 2003)
Ambasadorul României în Turkmenistan (2004-2008)
Cercetător și academician cu experiență în istoria și civilizația lumii turcești (în special otomană și tătară), istoria relațiilor româno-otomano-tătare, relațiile României cu Turcia, statele independente din Asia Centrală și Caucazul de Sud, Istoria și civilizația islamului. Este fondatorul și primul președinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Musulmano-Turci din România. În această calitate a devenit membru al Parlamentului României, unde a fost ales să facă parte din prima Delegație Permanentă la Adunarea Parlamentară a NATO și prima Delegație Permanentă la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Cooperare Economică din regiunea Mării Negre. Este membru corespondent al Societății Turcești de Istorie (Türk Tarih Kurumu) din Ankara, membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan (Federația Rusă), câștigător al premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, profesor onorific al „Universității Internaționale din Baku”, „Prieten al Azerbaidjanului”, titlu acordat de societatea civilă a Republicii Azerbaidjan. I-au fost decernate „Diploma de excelență a Institutului Cultural Român” și medalia de argint pentru succes în știință ("Za Dostiszenija Nauke") a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă.
Doru Costea
Președinte al Consiliului Drepturilor Omului, ONU 2007-2008
Ambasador al României în Egipt 1997-2001
Ambasador al României în Emiratul Kuwait și Sultanatul Oman
Absolvent al Facultății de limbi clasice, romane și orientale a Universității din București, cu specializarea arabă-engleză, și-a început cariera diplomatică în februarie 1990 ca Secretar III în Ministerul Afacerilor Externe, la Direcția Politică de Sinteză. De aici a trecut la Direcția Orientul Mijlociu și Africa de Nord și a ocupat pe rând, funcția de ambasador al României în Emiratul Kuwait și Sultanatul Oman, în R.A. Egipt și apoi Reprezentant Permanent al României la Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva. În perioada 2007-2008 a deținut funcția de Președinte al Consiliului Drepturilor Omului în cadrul aceleiași organizații. Având un doctorat în științe politice și relații internaționale, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Doru Costea a trecut și la catedră, împărtășind din bogata sa experiență în cadrul unor prelegeri ținute la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, Colegiul Național de Apărare, Centrul de Studii NATO-București și Facultatea de Jurnalism a Universității din București.
Radu Onofrei
Ambasador al României în Regatul Hașemit al Iordaniei 2003
Reprezentant al Autorității Provizorii a Coaliției din Irak la Ministerul Afacerilor Externe din Bagdad 2003
Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord 1997-2001, 2001-2003
Ambasador al României în Egipt 1993-1997
Având studii universitare în domeniul limbilor clasice, romanice și orientale la Universitatea din București, și de științe politice și comunicare la Universitatea din Alger, Radu Onofrei și-a început cariera diplomatică în Ministerul Afacerilor Externe ca atașat în Direcția Orientul Mijlociu și Asia, în 1979. Au urmat apoi poziții de ambasador al României în Egipt, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Regatul Hașemit al Iordaniei. În 2003 a ocupat pe rând funcțiile de Reprezentant al României pentru Reconstrucția Irakului și, pentru mai mulți ani, Reprezentant al Autorității Provizorii a Coaliției din Irak la Ministerul Afacerilor Externe din Bagdad.
Prof. dr. Sorin - Mihai Cîmpeanu
Prim-ministru interimar al României (5 noiembrie 2015 – 17 noiembrie 2015)
Ministru al Educației Naționale (2014 –2015)
Rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor
Ministru al Educației Naționale 2021
Membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, secretar general al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) - Ministerul Educației și Cercetării, vicepreședinte al Centrului de Excelență în Cercetare Biotehnol, expert coordonator în cadrul Agenției Naționale pentru Parteneriatul universităților cu mediul economico –social (APART), expert coordonator al Centrului Naţional pentru Programul de Formare Profesională „Leonardo da Vinci” - Ministerul Educației și Cercetării. Din 2013 este președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România. A publicat 12 cărţi de specialitate / manuale universitare, precum și 106 articole ştiinţifice din care 18 indexate ISI și 39 indexate în baze de date internaționale (BDI). I-au fost decernate distincția "Personalitatea anului pentru o Românie europeană", acordată de EUROLINK – CASA EUROPEI (2013), medalia „Meritul pentru Învăţământ” acordată în anul 2004 de către Preşedinţia României și premiul național “In Hoc Signo Vinces” acordat pentru activitatea de cercetare de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (2002).
Prof.dr. Basarab Nicolescu
Membru de onoare al Academiei Române
Fondator şi preşedinte de onoare al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), Paris
Profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Professor Extraordinary la School of Public Leadership, Stellenbosch University, Africa de Sud
Este fizician onorar la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS, Franța) și Doctor Honoris Causa al universităților din Veracruz (Mexic), „Al. I. Cuza“ din Iaşi, „George Bacovia“ din Bacău, „Vasile Goldiş“ din Arad, "Lucian Blaga" din Sibiu, „Ovidius” din Constanţa, al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Universității Petrol-Gaze din Ploieşti, Universității din Craiova, Universității de Vest din Timişoara şi Universității Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Director al colecţiilor „Transdisciplinarité” (Editura Rocher, Monaco), „Les Roumains de Paris” (Editura Oxus, Paris), „Ştiinţă şi Religie” şi „Ştiinţă, Spiritualitate, Societate” (Editura Curtea Veche, Bucureşti), director al revistelor „Transdisciplinarity in Science and Religion” şi „Transdiciplinary Studies – Science, Spirituality, Society”, redactor-şef al revistei „Transdisciplinary Journal of Engineering&Science”.
Cărţi publicate în România: „Românii din Paris”, „Light Within Light/Lumină în lumină”, în colaborare cu Silviu Oravitzan, „Rădăcinile libertăţii”, în colaborare cu Michel Camus, „Théorèmes poétiques/Teoreme poetice” (ediţie bilingvă şi bibliofilă ilustrată de Mircia Dumitrescu), „Ion Barbu - Cosmologia "Jocului secund", De la Isarlîk la Valea Uimirii”, vol. 1 – „Interferențe spirituale”, vol. 2 – „Drumul fără sfârşit, Ce este Realitatea?”, „Ştiinţa, sensul şi evoluţia – Eseu asupra lui Jakob Boehme”, „Noi, particula şi lumea”, „Transdisciplinaritatea” (manifest).
Consiliul Consultativ Internațional
Federico Mayor
Directorul general UNESCO 1987 - 1999
Preşedinte al Alianţei Civilizaţiilor
Biochimist, membru al mai multor societăți științifice și academice din lume, Federico Mayor este recunoscut și apreciat în mod special pentru mandatul său de director-general UNESCO. Este inițiatorul programului „Cultura păcii”, construit în jurul a patru teme majore: educație; drepturile omului și democrație; lupta împotriva sărăciei; protejarea diversității culturale, cultivarea dialogului intercultural și prevenirea conflictelor. Federico Mayor conduce astăzi „Fundația pentru Cultura Păcii” și organizează anual cursuri pe această temă în colaborare cu Universitatea Juan Carlos din Madrid.
Ismail Serageldin
Director fondator Bibliotheca Alexandrina
Vicepreşedintele Băncii Mondiale 1992 – 2000
Cu o licență în economie la Universitatea din Cairo și un doctorat la Harvard, Ismail Serageldin a publicat peste 60 de cărți și peste 200 de articole și rapoarte în domenii precum biotehnologia, dezvoltarea rurală, dezvoltarea durabilă, utilitatea științei pentru societate. Este membru al Academiei de Știință a SUA, al Academiei Europene de Artă și Știință, al Societății Americane de Filosofie. Profesor emerit al Universității din Wageningen (Țara Bascilor), a fost profesor invitat la Conservatorul Național de Arte și Meserii din Paris și profesor titular la Collège de France.
Academician Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu
Membru al Marii Adunări Naționale a Turciei (2015-2018)
Secretar General al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) (2005 – 2014)
Președinte al Uniunii Internaționale de Istorie și Filosofie a Științei (IUHPS) (2001 – 2005)
Fondator și director al Departamentului de Istoria Științei la Facultatea de Litere a Universității din Istanbul (1984 – 2000)
Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, un susținător al dialogului intercultural, autor și editor pentru reviste academice, a fondat Departamentul de Istoria Științei la Facultatea de Litere a Universității din Istanbul și a rămas președintele acestuia între 1984 și 2003. A fost lector și profesor invitat la Universitatea Ankara, Universitatea din Exeter, Regatul Unit (1975–1977), Universitatea Inönü (1970–1980), Universitatea din Malatya (1978–1980) și Universitatea Ludwig Maximilian din München, Germania (2003). Activitatea academică a lui İhsanoğlu s-a concentrat pe istoria activității științifice și instituțiile de învățare din Islam, schimburile culturale dintre Islam și Occident, relația dintre știință și religie și dezvoltarea științei în mediul ei socio-cultural.
Erhard Busek
Ministrul Educaţiei, Ştiinţei şi Cercetării, vice cancelar al Austriei 1991- 1995
Coordonator al Pactului de Stabilitate în Europa de Est 2002 – 2008
În afara funcțiilor sale politice de prim-rang, dr. Erhard Busek a fost rector al Universității de Științe Aplicate din Salzburg și președintele Centrului Internațional de Cercetare Avansată și Comparativă UE-Rusia. Este profesor invitat la Universitatea Duke (SUA) și membru al Consiliului European pentru Toleranță și Reconciliere.