Inițiativa Levant pentru pace globală în Senatul italian

7-9 martie 2019

În perioada 7-9 martie 2019, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, a prezentat „Inițiativa Levant pentru Pace Globală”, în Senatul italian. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Coaliția Inter-Parlamentară pentru Etică Globală, condusă de Shoshana Bekerman și cu sprijinul senatorului italian Lucio Malan, Președinte adjunct al facțiunii Forza Italia.

Printre partenerii evenimentului s-au mai aflat: Academia Mondială de Artă și Știință (WAAS), reprezentată de Garry Jacobs, CEO WAAS și dr. Alberto Zucconi, World Association of NGOs (WANGO), reprezentată de președintele fondator, dr. Tagledin Hamad, MERCL Middle East Research Center, NY, reprezentat de dr. Richard Hellman, Journeys for Peace Mexico, reprezentată de Sergio Kopliovitch și British Arab Network, reprezentată de Dr. Wafik Moustafa.

Obiectivul acestei reuniuni a fost de a promova inițiative legislative în statele membre ale Uniunii Europene și ale Organizației Națiunilor Unite, menite să  ducă la implementarea ca obligatorie a unui curriculum privind educația pentru pace. Discuția generală s-a aflat sub umbrela amplă a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inițiate de Organizația Națiunilor Unite.

Reuniunea a fost structurată pe trei dimensiuni majore: nevoia și impactul educației pentru o cultură a păcii, lecții oferite de istoria Levantului pentru prevenirea conflictelor viitoare și dezvoltarea unui model de curriculum pentru o cultură a păcii și promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Președintele Emil Constantinescu a moderat panelul privitor la lecțiile oferite de istoria Levantului pentru prevenirea conflictelor viitoare, ocazie cu care a făcut un istoric al Inițiativei Levant pentru Pace Globală de la lansarea sa în 2011, până în prezent, și a ținut un discurs în care a argumentat importanța unei educații pentru cultura păcii, precum și orientarea atenției spre zona istorică a Levantului, un spațiu care a oferit de-a lungul timpului numeroase exemple despre necesitatea unei asemenea chestiuni în mediul educațional la nivel internațional.

La finalul reuniunii a fost adoptat Acordul de la Roma privind educația pentru cultura păcii și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.