Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului la Salonul Internațional de Carte Bookfest (ediția a XVI-a)

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului participă la Salonul Internațional de Carte Bookfest (ediția a XVI-a), organizat de Asociația Editorilor din România, care se desfășoară în perioada 24-28 mai 2023, în Pavilionul B2 al Romexpo. Programul de vizitare al târgului este miercuri, joi și duminică, între orele 10.00 și 20.00, iar vineri și sâmbătă, între orele 10.00-21.00. Intrarea este liberă.

La standul Institutului (F09) sunt disponibile toate titlurile publicate până acum: colecțiile Studii de istorie a Levantului, Savanți români în cercetarea Levantului, Istoria recentă și anticiparea viitorului, periodicele The International Journal of Levant Studies și Natur-Culturalia.

 

EVENIMENT

„Lumea post-pandemie între război și pace”, coordonată de Emil Constantinescu și Oana-Elena Brânda

Institutul Levant lansează joi, 25 mai, ora 16.00, la standul editurii RAO, cele două volume ale lucrării „Lumea post-pandemie între război și pace”, coordonată de Emil Constantinescu și Oana-Elena Brânda.

„Lumea post-pandemie între război și pace” include concluziile unui proiect de dezbateri online, conferințe și eseuri pentru anticiparea viitorului, pe care Institutul Levant l-a derulat timp de doi ani și face parte din Colecția „Istoria recentă și anticiparea viitorului”.

Cele două volume - 𝗗𝗲𝘇𝗯𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶 și 𝗘𝘀𝗲𝘂𝗿𝗶 - sunt începute într-o criză (pandemia) și finalizate în decursul alteia (războiul din Ucraina).

Volumul I (Dezbateri) are nu mai puțin de 307 contributori în 45 de conferințe internaționale, la care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost organizator, co-organizator sau invitat. 24 actuali și foști șefi de stat, 15 prim-miniștri, 15 miniștri și secretari de stat, 77 înalți funcționari, parlamentari, experți ai ONU și ai Băncii Mondiale, membri ai Corpului diplomatic și ai familiilor regale, 63 reprezentanți ai mediului academic național și internațional au conturat idei despre lumea viitorului.

Acoperirea geografică este impresionantă, autorii reflecțiilor reprezentând toate continentele. Cititorii vor avea astfel posibilitatea ca, de la București, să afle care au fost și sunt temele majore care îi preocupă pe liderii și academicienii lumii, fie că sunt din Los Angeles, New York ori Washington, fie din Melbourne, Riad, Kinshasa, Lisabona, Dublin, București, Ankara ori Rio de Janeiro.

Volumul II (Eseuri) este semnat de 43 de autori care au căutat să ofere o viziune de ansamblu asupra celor două mari crize recente ale omenirii: pandemia și războiul. Contribuțiile acestora oferă atât perspective regionale, cât și internaționale, cercetări multidisciplinare și monografii de specialitate, realizând anatomia unor crize în plină desfășurare simultan cu evidențierea anumitor căi de urmat pentru asigurarea păcii, bunăstării, securității umane și drepturilor omului în secolul XXI între speranță și incertitudine.

 

„Lumea post-pandemie între război și pace”, coordonată de Emil Constantinescu și Oana-Elena Brânda 

„Lumea post-pandemie între război și pace” adună fragmente din opiniile mai multor gânditori în momente de restriște. Această carte poate aspira să fie ceea ce Umberto Eco numea opera aperta, o operă deschisă care capătă valoare atunci când este continuată într-o lume supusă permanent unor schimbări de multe ori surprinzătoare, care nu pot fi prevăzute, dar pentru care ne putem pregăti spre a le înțelege.

 

 

„Lumea post-pandemie între război și pace”, coordonată de Emil Constantinescu și Oana-Elena Brânda

 

Și pandemia și războiul au adus cu ele o serie de crize: umanitare, economice, psihologice și sociale. În 2020, populația se refugia din calea bolii; în 2022, ucrainenii se refugiau din calea armelor rusești. În anii pandemiei, observam că virusul a generat naționalism și xenofobie. Din februarie 2022, asistăm la crimele de război și torturile comise de trupele rusești împotriva militarilor și civililor ucraineni. Pare că, acum, istoria se repetă, sub forma unei crize diferite.

 

 

 

COLECȚII

Institut Levant Bookfest 2023 Savanți români Istoria recentă și anticiparea viitorului

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului este preocupat prin misiunea sa inclusiv de dimensiunea dialogică  a culturii, de posibilitatea utilizării elementelor de constituire a patrimoniilor cu specific etnic ca bunuri culturale care să  reprezinte particularități și, în egală măsură, să  fundamenteze diversități. Volumul „Interculturalitate și dinamism social în Dobrogea contemporană” se înscrise în sfera acelor activități de cercetare menite să  identifice posibilitățile de construire a unei educații înalte  și a unei culturi în spiritul păcii, prin respectul tuturor valorilor identitare ale grupurilor, comunităților și societăților.  

Florica (Bohîlțea) Mihuț,
Universitatea din București

******

Imediat după Războiul de Independenţă, România şi Turcia au fost decise, deopotrivă, să pună bazele unor noi relaţii, de deplină egalitate, preluând din trecut tot ceea ce a fost pozitiv şi favorabil apropierii dintre ele. În acest spirit a fost redactată scrisoarea, din 3/15 februarie 1878, adresată de ministrul de Externe român Mihail Kogălniceanu omologului său otoman Safvet Paşa. Ca urmare, Turcia a recunoscut independenţa României înaintea Italiei, Angliei, Franţei şi Germaniei. Cu excepţia unor sincope relativ scurte, aceste relaţii au avut mereu evoluţii de natură să apropie şi mai mult cele două ţări între ele. Astăzi, România şi Turcia se află în parteneriat strategic şi sunt aliate în cadrul celei mai mari şi mai puternice organizaţii politico-militare din întreaga istorie a omenirii, care este NATO.

Tasin Gemil,
Institutul de Turcologie

******

Încă din perioada elenistică, întreaga regiune a Mării Negre a fost inclusă în același areal cultural, politic și economic. Arheologia a dovedit acest lucru fără urme de îndoială. Acest proces nu numai că a continuat în timpul epocii romane, dar s-a intensificat și aprofundat, inclusiv în epoca bizantină, în Evul Mediu târziu, dar și în perioada modernă. Civilizația regiunii de la Marea Neagră este parte integrantă a spațiului comun european. Aceasta este temelia ce definește destinele istorice ale poporului român și georgian.

Nikoloz Nikolozișvili
Ambasadorul Georgiei la București

******

Volumul „Byzantium - An Unending Civilization” este mărturia unei inițiative pe care domnul președinte Emil Constantinescu a avut-o în Institutul pe care l-a fondat cu privire la cultura și civilizația Levantului: o serie de cursuri care continuă și astăzi. Aici sunt cele din 2018 – 2020, la care au participat reputați cercetători români și străini, precum și tineri activi în institutele, facultățile noastre. Toți aceștia au fost atrași de istoria Bizanțului și de prelungirea acestei extraordinare științe culturale care a fost imperiul, prelungire care, în întregime, ne cuprinde pe noi, românii. Domnișoara Ana Maria Răducan a dus la capăt, cu energie, această lucrare trainică.

Andrei Pippidi,
Membru corespondent al Academiei Române

 

Institut Levant Bookfest 2023 Savanți români Istoria recentă și anticiparea viitorului

Volumul Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene, îngrijit de Valentin Bottez, cu o postfață de Alexandru Suceveanu, a fost publicat în anul 2019 sub egida Academiei Române, a Institutului de Studii Sud-Est Europene și a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Lucrarea academicianului Emil Condurachi (1912-1987) reuneşte studii în limbile engleză, franceză, germană, italiană și română, publicate de-a lungul a peste 45 de ani, în perioada 1935-1980, în importante reviste de specialitate.

******

Volumul lui Mihai Berza, De la Méditerranée à la Mer Noire. Edition établie et présentée par Andrei Pippidi, a fost publicată la Editura Istros, în anul 2020 și conține 40 de studii științifice edite, dar și inedite, din care se desprinde o viziune de sinteză asupra istoriei bazinelor Mării Mediterane și Mării Negre. Mihai Berza (1907-1978) a fost membru corespondent al Academiei Române, vicepreședinte al Asociației Internaționale de Studii Bizantine, membru al Academiei Sârbe de Științe și Arte și al Academiei din Lisabona, profesor invitat la Collège de France.

 

Institut Levant Bookfest 2023 Savanți români Istoria recentă și anticiparea viitorului

Cartea-documentar Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3, inclusă în colecția RAO Clasic, prezintă situația geopolitică a României în decursul ultimilor treizeci de ani, trecând în revistă evenimentele ce au condus la căderea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est și destrămarea URSS, documentând întreaga reorientare a politicii externe românești până la momentul aderării României la organismele euro-atlantice.

*****

În secolul XXI, când valorile cunoașterii au ajuns la nivele impresionante, când tehnologia a îmbunătățit fiecare domeniu de activitate, când sistemele medicale sunt extrem de performante, iar războaiele se duc cibernetic, cu victime virtuale, a izbucnit pandemia de COVID-19, care a produs aproximativ 6,5 milioane de decese, și războiul din Ucraina, cu tancuri, mitraliere și soldați care provoacă victime reale. Cele două volume pe care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului le publică sub titlul Lumea post-pandemie între război și pace sunt o mărturie a modului în care cuvântul scris și vorbit, care este instrumentul nostru de lucru, ne-a ajutat să construim o solidaritate intelectuală în jurul unui proiect pentru viitor.

 

PERIODICE

The International Journal of Levant Studies - Cătălin-Ștefan Popa

De ce este nevoie de o revistă de studii levantine în România? Pentru că nu exista o astfel de revistă științifică, atât de complexă, care să tematizeze un spațiu cultural fascinant,  o  zonă de interes  geostrategic, un martor al culturilor și civilizațiilor universale. The International Journal of Levant Studies este o platformă de diplomație culturală, care reunește lideri religioși și experți în relațiile internaționale, pentru a crea soluții la problemele care vin din acest spațiu.

 

Natur-Culturalia - Dan Grigorescu

Dobrogea, ținutul cel mai reprezentativ din România pentru istoria și cultura Levantului, este spațiul predilect al articolelor publicate în cele trei numere apărute până acum. Deși despre Dobrogea s-a scris mult în ultimul secol, schimbările accentuate din societate necesită o regândire a informațiilor disponibile. Natur-Culturalia este scrisă pentru oamenii secolului XXI.