Parteneriatul Strategic România-SUA
25 de ani de la lansare
Garanție de securitate pentru mileniul 3
1997-2000
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului
Fundația Română pentru Democrație
Biblioteca Academiei Române
Muzeul Municipiului București
Editura RAO
Argument
Războiul de la granițele României, declanșat la 24 februarie 2022, prin invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, readuce în atenție, mai pregnant ca niciodată, semnificațiile unui eveniment istoric care a asigurat securitatea României pentru mileniul 3.
Parteneriatul Strategic România-SUA, lansat la 11 iulie 1997, în Piața Universității din București, de către președinții Emil Constantinescu și Bill Clinton, a reprezentat o piatră de hotar în consolidarea securității naționale și a favorizat admiterea în NATO și integrarea în Uniunea Europeană. Consecințele sale s-au manifestat nu numai în plan geopolitic, dar și economic, social și cultural.
Descoperirea istoriei recente
În cadrul programului „Istoria recentă și anticiparea viitorului”, pentru a marca cei 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Fundația Română pentru Democrație, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului București și Editura RAO organizează o serie de evenimente care prezintă contextul, preliminariile și consecințele acestui moment astral în istoria noastră.
Expoziție outdoor
Palatul Șuțu
1-31 iulie 2022
București
Bd. Ion C. Brătianu 2
„Părinții fondatori, Parteneriatul strategic România–SUA: 25 de ani de la lansare”
Expoziție-document
Expoziția de panouri stradale, găzduită de Muzeul Municipiului București, la Palatul Șuțu, prezintă principalele momentele semnificative ale colaborării bilaterale româno-americane și evoluția Parteneriatului Strategic România-SUA, după lansarea din 11 iulie 1997, în Piața Universității din București.
detalii aici »»»Biblioteca Academiei Române
6 iulie 2022
ora 10:00
București
Calea Victoriei 125
Conferința
„Parteneriatul Strategic România–SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”
În parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Fundația Română pentru Democrație, Biblioteca Academiei Române organizează, la 6 iulie 2022, conferința Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3, cu participarea protagoniștilor acestui moment istoric, a cercetătorilor din domeniul istoriei recente, a analiștilor politicii externe românești, dar și a publicului larg interesat.
detalii aici »»»Biblioteca Academiei Române
București
Calea Victoriei 125
Vernisajul expoziției este programat la 6 iulie 2022, ora 12:30, în cadrul conferinței Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3.
Expoziția „Însemnele prieteniei româno-americane în arhiva prezidențială. Corespondență diplomatică 1996-2000”
În parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Fundația Română pentru Democrație, Biblioteca Academiei Române găzduiește expoziția Însemnele prieteniei româno-americane în arhiva prezidențială. Corespondență diplomatică 1996-2000. Expoziția conține o selecție reprezentativă și inedită de scrisori de la președintele și vicepreședintele SUA, de la congressmani și ambasadori. Cópii ale acestora vor fi donate Bibliotecii Academiei Române. Sunt expuse și cărțile primite de președintele Constantinescu de la personalități politice și academice prestigioase din Statele Unite.
detalii aici »»»Muzeul George Severeanu
parte a Muzeului Municipiului
București
Str. Henri Coandă 26
8 iulie – 4 decembrie 2022
Vernisajul expoziției este programat la 8 iulie 2022, ora 19.00.
Expoziția „Pe firul confesiunilor. Mărturii despre Parteneriatul strategic România-SUA. Colecția Emil Constantinescu”
În parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Fundația Română pentru Democrație, Muzeul George Severeanu, parte a Muzeului Municipiului București, găzduiește până la sfârșitul anului 2022, expoziția Pe firul confesiunilor. Mărturii despre Parteneriatul strategic România-SUA. Colecția Emil Constantinescu. Obiectele prezentate în expoziție sunt reprezentative pentru istoria Parteneriatului Strategic România-SUA și completează o istorie care nu a fost încă scrisă.
detalii aici »»»Muzeul George Severeanu
parte a Muzeului Municipiului București
Str. Henri Coandă 26
Lansare 8 iulie 2022
ora 19:00
Colecția RAO Clasic, carte-documentar: „Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”
Autor: Laura Ganea
Volumul Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3 prezintă situația geopolitică a României în decursul ultimilor treizeci de ani, trecând în revistă evenimentele ce au condus la căderea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est și destrămarea URSS, documentând întreaga reorientare a politicii externe românești până la momentul aderării României la organismele euro-atlantice.
detalii aici »»»Piața Universității
26 octombrie - 30 noiembrie 2022
Expoziția fotografică itinerantă „Noi, Poporul”/”We the People” organizată de Ambasada SUA în România
În prezența președintelui Emil Constantinescu, la 26 octombrie 2022, în Piața Universității din București a fost vernisată expoziția organizată de Ambasada SUA în România: „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american.
Expoziția a poposit la Craiova (17 august - 19 septembrie 2022) și Timişoara (23 septembrie - 24 octombrie 2022) și va mai fi prezentată la Sibiu (8 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023), Cluj-Napoca (11 ianuarie - 7 februarie 2023), Iași (8 februarie - 7 martie 2023) și Constanța (9 martie - 6 aprilie 2023).
Gala Premiilor Capital
7 decembrie 2022
Premiu pentru Emil Constantinescu la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu SUA: „Președintele care a condus România în linia întâi a politicii mondiale”
La Gala Premiilor Capital, care a sărbătorit trei decenii de la prima apariție a ziarului pe piață, președintele Emil Constantinescu a primit premiul intitulat „Președintele care a condus România în linia întâi a politicii mondiale”. Care a fost motivația prezentată de organizatori? „Este liderul român care a inițiat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. A reușit să aducă un președinte american, Bill Clinton, la București, după 27 de ani. Tot în timpul mandatului său, România a fost invitată oficial să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Practic, construcția României în care trăim astăzi a început în timpul președinției lui Emil Constantinescu”.
detalii aici »»»27 februarie 2023
In Memoriam Victor Babiuc. Actor al unui timp unic
Emil Constantinescu
În vara anului trecut, când s-au împlinit 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite, boala necruțătoare l-a împiedicat să participe la conferința organizată de Fundația Română pentru Democrație și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pentru a celebra acest eveniment major al istoriei recente, dar a transmis un mesaj, datat 5 iulie 2022, care se încheie astfel:
Privind în urmă la acei ani, consider că România de astăzi este în mare măsură rezultatul valorilor și reformelor politice promovate în perioada 1997-2000 și mă simt mândru că am făcut parte din acel guvern. Chiar dacă nu am fost perfecți – nici nu cred că se putea – și în ciuda faptului că au existat și erori, iar unele schimbări se puteau face mai repede și mai bine, am deschis împreună un drum nou pentru România. Drum care până atunci era dorit, dar improbabil, iar noi am arătat că este posibil. Am fost actorii unui timp unic, prin care am prefigurat viitorul României.
detalii aici »»»Muzeul Național de Artă Timișoara
Sala Barocă
11 aprilie 2023, ora 11.30
Lansarea cărții-documentar „Parteneriatul strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3” la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în anul 2023
La invitația Consiliului Județean Timiș, cartea-documentar „Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”, a fost lansată la Muzeul Național de Artă Timișoara, la 11 aprilie 2023. Domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean, a fost amfitrionul evenimentului. Inclusă în colecția RAO Clasic și în colecția „Istoria recentă și anticiparea viitorului” a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, cartea este o mărturie a celor de ieri, pentru cei de astăzi și cei de mâine, despre un punct de cotitură din istoria României. Faptele și documentele prezentate în volum, relevante și inedite, slujesc unei mai bune înțelegeri a lumii în care trăim.
detalii aici »»»„Gala Democrației”
Berlin
18 martie 2025
Emil Constantinescu: Laudatio pentru Bill Clinton, premiat la Berlin
Democrația, libertatea și supraviețuirea umanității sunt temele majore care reunesc la Berlin, în zilele de 18 și 19 martie 2025, peste 200 de personalități din întreaga lume – șefi de stat și lideri politici marcanți, laureați ai Premiului Nobel, creatori ai Inteligenței Artificiale, filosofi și artiști – în cadrul „Forumului mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității”.
„Gala Democrației”, organizată în cadrul Forumului, l-a onorat în acest an pe președintele american Bill Clinton, considerat „Omul păcii în secolul 20”pentru încheierea războaielor din Bosnia, Kosovo, Iugoslavia, Irlanda de Nord, Israel/Palestina și Timorul de Est. Invitat să rostească o Laudatio la decernarea acestui premiu a fost Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000 și președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, recunoscut pentru eforturile sale neobosite, după încheierea mandatului prezidențial, de a institui o „Cultură a Păcii prin educație”.
detalii aici »»»