Sursa foto: Capital
„Emil Constantinescu a rămas în istorie drept cel mai apreciat lider de stat din ultimii 30 de ani. În timpul mandatului său, România a înregistrat progrese importante pentru aderarea la NATO și Uniunea Europeană", consideră organizatorii Galei Capital 30 conturând, totodată, profilul academic și cultural al celui premiat.
„Este președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului din 2017, profesor emerit al Universității din București, președinte fondator al Forumului Academic Român și președinte al Fundației Române pentru Democrație de trei decenii.
După președinție, Emil Constantinescu a revenit în domeniul universitar și a continuat cu consolidarea ONG-urilor, având funcția de președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație. De asemenea, acesta este și președintele-fondator al Institutului pentru Cooperarea Regională și Prevenirea Conflictelor.
Din 2001, este membru fondator și membru în cadrul Comitetului director al Clubului Politic Balcanic și membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York. Pe plan internațional, are o mare deschidere, întrucât ocupă diverse funcții înalte în diferite comitete, centre și fundații.
În anul 2006, domnul Constantinescu devine membru fondator al Fundației Generația Europeană. Totodată, a fost lansat și proiectul Forumului Generația Europeană XXI. Scopul principal al acestuia a fost formarea unei elite profesionale și morale românești noi, dar și realizarea enciclopediei „România 2007- Starea națiunii". Un an mai târziu, devine co-chairman al World Justice Project, iar în cadrul aceleiași organizații devine director în 2008. În același an, Constantinescu, alături de prim-ministrul Poloniei (1997-2001), Jerzy Buzek, prim-ministrul Estoniei (1992-1994, 1999-2002), Mart Laar, și fostul prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a contribuit la realizarea Advisors on Cuban Transition.
De-a lungul anilor, datorită activității sale, Emil Constantinescu a primit numeroase premii și decorații, dintre care amintim: Premiul pentru „Omul European de Stat" al Anului 1998, distincție conferită de Institutul East- West, New York, SUA, Premiul Asociației Barourilor Americane pentru merite excepționale în promovarea statului de drept (Atlanta, 1999), Premiul Gusi pentru Pace, Manila, Filipine, 27 noiembrie 2013, Trofeul „Pace prin Cultură și Educație” decernat la Berlin pentru realizări excepționale obținute de-a lungul întregii vieți, 19 decembrie 2013”.
Dan Andronic: Un reper de inteligență și decență. Un om care a marcat politica românească într-un mod unic
Primul premiu din această seară îl vom acorda unei personalități care, în ultimii 30 de ani, a fost un reper de inteligență și decență. Un om care a marcat politica românească într-un mod unic. Ne-a învățat ce înseamnă să câștigi alegerile corect, să asiguri o tranziție democratică a puterii și să ai o presă liberă. Un model de politician pe care știința de astăzi ar trebui să-l cloneze. Doamnelor și domnilor, îmi revine onoarea de a înmâna premiul președintelui Emil Constantinescu.
Ion Cristoiu: Emil Constantinescu a fost criticat de mine în vremea mandatului dumnealui, însă acum, ca istoric, și nu ca istoric al clipei, pot spune că am greșit
Vreau să vă invit să încercați să reconsiderați personalitățile de la vremurile respective, care erau cu adevărat personalități înainte. Domnul președinte Emil Constantinescu a fost criticat de mine în vremea mandatului dumnealui, însă acum, ca istoric, și nu ca istoric al clipei, pot spune că am greșit, căci acea perioadă a fost una extraordinară, un efort de a instaura democrația în România. Noi trebuie să regândim, de data aceasta ca istorici, că în toate lucrurile ne-am înșelat.
Emil Constantinescu: Un manager bun reușește să facă performant grupul, țara, sistemul, un lider bun o schimbă
Celor care vor fi premiați, pentru meritele lor, aș vrea să le spun doar câteva cuvinte, pentru că la vârsta mea îmi pot permite să dau sfaturi. S-a vorbit de rolul lor în schimbare. Schimbarea o fac liderii. Un manager bun reușește să facă performant grupul, țara, sistemul, un lider bun o schimbă. Liderii trebuie să știe de la început: ce este mai important pentru ei? Succesul misiunii sau succesul personal? Mai trebuie să știe că, dacă își asumă acest lucru nu vor avea succes pe termen scurt, și vor primi premii, poate, peste 30 de ani, pentru că trebuie să aștepte judecata istoriei!