București, Palatul Parlamentului, 9 mai 2019
În zilele de 8-9 mai 2019 s-a desfășurat la Palatul Parlamentului conferința “Sustainable Development at the Black Sea”(SUST-BLACK) în organizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, sub auspiciile Comisiei Europene, eveniment inclus în Agenda Președinției rotative a României. La cererea organizatorilor, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a pregătit pentru ziua de 9 mai simpozionul "Nature and Culture at the Black Sea “.
În cadrul simpozionului au fost prezentate 15 comunicări grupate în 4 sesiuni - Importance of the biological and ecological researches for a sustainable development at the Black Sea, Geological researches at the Black Sea, Conservation and valorization of the natural heritage of the Black Sea, Nature, history and culture at the Black Sea) - comunicări în mare parte realizate prin cercetare multidisciplinară și interdisciplinară, în domenii ale biologiei- ecologiei, geologiei-ecologiei, geologiei -arheologiei, biologiei -arheologiei. În deschidere simpozionului, domnul Nikolaos Theodossiuou din Grecia a vorbit despre obiectivele sociale ale ONU în dezvoltarea durabilă a Mării Negre, iar domnul Alen Amirkhanian a prezentat preocupările în cercetarea și protecţia mediului în Armenia.
În partea finală a simpozionului, domnul Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a vorbit despre Dialog cultural şi diplomaţie la Marea Neagră și a răspuns la întrebări. La sfârşitul lucrărilor, participanţii la simpozion s-au alăturat participanţilor la conferinţa SUST-BLACK, unde a fost prezentată „Declaraţia de la Bucureşti”, care anunță lansarea „Agendei de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră” (Bucharest Declaration on the launch of the Black Sea Research and Innovation Agenda).
Click pentru Programul simpozionului și pentru Declarația de la București.