Din perspectiva conceptului pe care îl reprezintă și deopotrivă a realității în care se concretizează, Europa e un fenomen în mișcare

Prof. dr. Valentin Popa Rector al Universitatii „Ștefan cel Mare” din Suceava

 

 

Prof. dr. Valentin Popa
Rector al Universitatii „Ștefan cel Mare” din Suceava

 

 

În vreme ce, la nivel economic, Europa construiește împreună, la nivel cultural sau spiritual reprezentările despre Europa sunt diferite, iar valorile comune spre care ea tinde par să fie încă într-un proces de coagulare. De altfel, din perspectiva conceptului pe care îl reprezintă și deopotrivă a realității în care se concretizează, Europa e un fenomen în mișcare.

Este și rolul Universităților, indiferent dacă se află în centrul sau la periferiile Europei, să contribuie la instituirea unor reprezentări despre Europa, care să genereze mutații în viața reală. Prezentul este, cum spuneți, o anticipare a viitorului; mai mult chiar, e creuzetul în care viitorul se construiește. Depinde, așadar, de orice instituție să-și proiecteze arhitecturile interne ca parte a unui întreg, ba chiar, mai mult decât atât, să contribuie la armonizarea reprezentărilor despre Europa.

În ce ne privește, în Bucovina putem profita de experiența multiculturală a acestui spațiu, de istoria acestei experiențe; nu întâmplător, Bucovina a fost considerată, și nu din interior, ci din afară, „o Europă în miniatură”. În aceste momente care par de cumpănă, căci Europa se confruntă cu o serie de probleme care îi pun propriile idealuri sub semnul întrebării, viitorul Europei, al nostru, în fond, depinde nu numai de deciziile structurale, de anvergură, ci și de faptele cotidiene. În fond, pentru reușita acestui proiect, deciziile politice, de sus, trebuie să se întâlnească cu nevoile și reprezentările omului simplu.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu