Pe 19 iunie 2021 a avut loc prima sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei, la aproximativ 1 lună și jumătate de la lansarea sa oficială. Construită ca o platformă de exprimare a cetățenilor, în care aceștia să prezinte puncte de vedere și să organizeze dezbateri pe teme de interes pentru dezvoltarea viitoare a Uniunii, Conferința privind viitorul Europei a strâns până în prezent 18.129 de participanți, care și-au exprimat 4.816 idei și au organizat 1.166 de evenimente.
Prin urmare, era necesar un bilanț intermediar, iar această reuniune plenară a Conferinței a fost un astfel de moment. Prima plenară s-a desfășurat la Strasbourg, în prezența a 108 reprezentanți ai Parlamentului European, 54 ai Consiliului Uniunii Europene, 3 ai Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți ai parlamentelor naționale. De asemenea, organismele consultative ale Uniunii Europene au fost și ele reprezentate prin 18 reprezentanți ai Comitetului Economic și Social și ai Comitetului Regiunilor.
În această vastă prezență a fost reafirmată importanța Conferinței pentru configurarea viitorului Uniunii Europene, printr-o analiză aprofundată a ceea ce funcționează bine și ce trebuie schimbat. Cetățenii sunt cei care joacă un rol important în această reorganizare a Uniunii, întrucât propunerile și recomandările lor vor sta la baza viitoarelor reforme unionale. Deliberările trebuie să aibă loc la toate nivelurile – local, regional, național și european, pentru a construi o Uniune Europeană pregătită pentru viitor, care să fie rezilientă (reziliența este cuvântul cheie al dezbaterii privind viitorul Europei) și care să facă față provocărilor, indiferent de natura acestora.
Reprezentanții reuniți în cadrul acestei prime sesiuni plenare au subliniat importanța momentului ales: la ieșirea dintr-o criză, când trebuie extrase învățăturile și valorificate pentru a construi în comun un viitor fără crize și tensiuni, în care statele membre și cetățenii trebuie să se simtă protejați.
Sesiunea acestei prime reuniuni plenare poate fi urmărită in extenso, aici: