Conferința „Orașele-porturi de la Dunărea de Jos. O istorie milenară între război și pace” la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu-Severin

În perioada 17-19 iulie 2024 s-a desfășurat la Drobeta Turnu-Severin, conferința „Orașele-porturi de la Dunărea de Jos. O istorie milenară între război și pace”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului împreună cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Muzeul Dunării de Jos Călărași, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul Emil Constantinescu - președintele Consiliului Științific al ISACCL, Aladin Georgescu - președintele Consiliului Județean Mehedinți, Constantin-Alin Isuf - prefectul județului Mehedinți și Doinița Mariana Chircu, manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier. Cu aceeași ocazie au fost prezentate două expoziții pregătite special pentru acest eveniment: „Dunărea de Jos – spațiu de interferență politico-militară. O perspectivă cartografică (sec. XVI-XIX)” oferită de Daniel Iosif (ISACCL) și „Miniaturi de la Șantierul Naval din Severin”, realizată de Mihaela Florentina Stănciulescu, Muzeul Regiunii Porților de Fier.

La sediul Consiliului Județean, unde s-a întâlnit cu președintele CJ, Aladin Georgescu, și la sediul Prefecturii județului Mehedinți, unde a participat la întâlnirea cu prefectul Alin Isuf, dar și la întâlnirile cu Pavel Cristian, subprefect al județului Mehedinți și Daniel Cârjan, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, însoțit de Dan-Alexandru Grigorescu, directorul științific al ISACCL, a discutat despre continuarea proiectului „Orașe-porturi în regiunea danubiano-pontică” în cadrul parteneriatului constituit, extinderea lui prin implicarea experților internaționali și constituirea unei rute culturale a Dunării de Jos.

La discuții, profesorul Dan Grigorescu - expert UNESCO, inițiatorul primului geoparc din România în Țara Hațegului - a lansat și sugestia ca Parcul Național Porțile de Fier să facă demersuri pentru a deveni, la rândul său, geoparc UNESCO, mai ales că simetric, pe partea cealaltă a malului, există un geoparc înființat de Serbia, turismul putând beneficia astfel de o dezvoltare susținută în viitor.

 

 

Program

 

Miercuri, 17 iulie 2024

10.40-13.00

Sesiunea 1 Confluențe culturale, frontiere politice și mize economice la Dunărea de Jos (Partea I)

10:40-11:00

Mihai-Bogdan Marian (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Confluențe culturale, frontiere politice și mize economice la Dunărea de Jos. O privire specială asupra Severinului și regiunii Porților de Fier.”

11:00-11:20

Liviu Mihail Iancu (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Emulația lui Alexandru cel Mare de către Traian și trecerea Dunării”

11:20-11:40

Ana-Maria Răducan (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Porturi reale, porturi imaginare în poezia ovidiană”

11:40-12:00

Eugen Grama (Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București) – „Stăpânirea bizantină la sudul Dunării și politica Imperiului privind popoarele barbare”

12:00-12:20

Dinică Ciobotea (Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Craiova) – „Vămile de pe malul stâng al Dunării dintre Olt și Porțile de Fier (secolele XIII-XIX)”

12:20-12:40

Daniel Iosif (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Dunărea de Jos – spațiu de interferență politico-militară. O perspectivă cartografică (sec. XVI-XIX)”

 

15:00-17:40

Sesiunea 2 – Confluențe culturale, frontiere politice și mize economice la Dunărea de Jos (Partea a II-a)

15:00-15:20

Mihaela Florentina Stănciulescu (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Înființarea Șantierului Naval de la Turnu-Severin”

15:20-15:40

Tudor Rățoi (fost director al Arhivelor Naționale Mehedinți) – „Orașul Turnu-Severin – «darul» Dunării de la Porțile de Fier – între aspirația spre modernitate și drumul sinuos al împlinirii visului”

15:40-16:00

Gabriel Croitoru (Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” Craiova, Academia Română) – „Emanciparea așezării Calafat ca oraș la jumătatea secolului al XIX-lea”

16:00-16:20

Cristian-Iulian Ceacîru (Muzeul Olteniei, Craiova) – „Destinul unui oraș dunărean în vremuri de restriște – Calafatul în anii Primului Război Mondial”

16:20-16:40

Lucian Popescu Vava, Adina Gherban și Alexandra Voinea (Muzeul Olteniei, Craiova) – „Aspecte ale sănătății publice din orașul Calafat la cumpăna secolelor XIX-XX”

16:40-17:00

Costin Croitoru (Muzeul Brăilei „Carol I”) – „Câteva repere arheologice și istorice cu privire la cetatea turcească a Brăilei”

17:00-17:20

Ioana Zamfir (Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București) – „Sulina și rolul său strategic în pacea de la Gurile Dunării”

 

Joi, 18 iulie 2024

 

10:00-12:20

Sesiunea 1 – Patrimoniul cultural și natural de la Dunărea de Jos

10:00 – 10:20

Dan Grigorescu (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Patrimoniul – sursă a dezvoltării durabile a regiunilor”

10:20 – 10:40

Sorina Matacă (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Defileul Porțile de Fier. Istoria vegetației”

10:40 – 11:00

Daniela Mihai (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Patrimoniul multietnic din Drobeta Turnu-Severin”

11:00 – 11:20

Florina Diaconu (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Patrimoniul cultural al localităților din Defileul Porțile de Fier”

11:20 – 11:40

Mihaela Florentina Stănciulescu (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Mărturii ale Întregirii Neamului în județul Mehedinți”

11:40 – 12:00

Florina Diaconu (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Svinița – arie de interes științific internațional”

12:00 – 12:20

Viviana Movileanu (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Patrimoniul Regiunii Porților de Fier între Pax Romana și Pax Britannica. Un exercițiu de place brandig și diplomație culturală”.

 

14:00-15:40

Sesiunea 2 – Mărturii ale călătorilor străini la Dunărea de Jos (sec. XIX)

14:00-14:20

Sorina Matacă (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin) – „Dunărea. Priviri occidentale din secolul al XIX-lea”

14:20-14:40

Cătălin-Ștefan Popa (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Călătoria profesorului german Wilhelm Brennecke de la Berlin la Dunărea de Jos. Perspective istorice”

14:40-15:00

Ovidiu Achim (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Viața domestică aristocratică în Turnu-Severin în a doua jumătate a secolului XIX. Scrisorile unei guvernante vieneze”

15:00-15:20

Adrian Bărbieru (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Dunărea de Jos după Războiul ruso-turc (1877-1878). Jurnalul unui călător francez”

15:20-15:40

Ștefan H. Marincea (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului) – „Drobeta Turnu-Severin menționat de autori englezi: Florence Kate Berger și Henry Charles Barkley”

 

15:50-16:50

Sesiunea 3Dunărea de Jos, de la criză de securitate la perspectiva dezvoltării economice (Sesiune de discuții libere și concluzii post-conferință)

 

 

Vineri, 19 iulie 2024

 

Vizitele la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Șantierul Naval Severnav, Biblioteca Județeană I.G Bibicescu Mehedinți, Cetatea Medievală a Severinului, Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I au completat în mod fericit documentarea colegilor noștri, care le va fi extrem de utilă în conceperea următoarelor etape ale proiectului „Orașe-porturi în regiunea danubiano-pontică”.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu