In memoriam Abdo Badwi, membru al Comitetului Științific al revistei „The International Journal of Levant Studies”, editată de institutul nostru

Cu regret anunțăm plecarea dintre noi a profesorului Abdo Badwi, profesor de artă și iconografie creștină la  Universitatea Holy Spirit (USEK), Kaslik, Liban. Profesorul Badwi a fost membru în comitetul științific al revistei noastre The International Journal of Levant Studies și un colaborator de seamă al ISACCL. Rămâne emblematic pentru publicul interesat de arta creștină din Liban, studiul „Some Remarks on Syriac Art and Culture” publicat în IJLS 2 (2020), pp. 189-206, care prezintă patrimoniul iconografic maronit și siric din Liban și Orientul Mijlociu pe baza unor analize și imagini iconografice și manuscrise.

Profesorul Abdo Badwi a vizitat România în mai 2019, când a susținut la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului prelegerea „Art and Iconography in Maronite and Syriac Churches" în cadrul proiectului „Levantul, leagănul religiilor abrahamice”.

Devenit monah în ordinul maronit libanez încă din anul 1975, Abdo Badwi a absolvit studii de pictură la Academia di Belle Arti din Roma, apoi a urmat studii doctorale în liturgică. Din 1980 preda pictură, iconografie creștină, istoria artei și limbi semitice la Universitatea Holy Spirit (USEK), Kaslik, Liban. În 1986 a fost ales decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul USEK. Începând cu anul 1989 a predat și la Institutul Național de Arte Plastice (INBA) din Beirut. În 1994 a fondat Departamentul de Artă Sacră din cadrul USEK, iar din 2010 era director al Institutului de Studii liturgice (USEK).

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu