1 mai 1990

Prima zonă liberă de comunism din România, Piața Universității, a fost martora unui impresionant apel lansat de actorul Victor Rebengiuc la 1 mai 1990: “În numele adevărului și al democrației, am să vă dau citire Protestului intelectualilor români”:

“Demonstrațiile din Piața Universității nu reprezintă doar pe cei care, de o săptămână vor să convingă țara de sensul sacrificiului lor. Acești luptători ai Revoltei din 21-22 decembrie vorbesc cel puțin în numele a peste trei milioane și jumătate de semnatari ai Proclamației de la Timișoara. Dar mai ales, ei exprimă spiritul Revoluției, jertfa prin care poporul român a dat glas ororii sale față de orice formă de totalitarism. Hotărârea guvernului de a refuza dialogul cu demonstranții, cu reprezentanții semnatarilor Proclamației, scindează în continuare populația, alienează una din părțile cele mai active și mai responsabile ale națiunii. Noi, următorii intelectuali români, ne exprimăm solidaritatea cu manifestanții din Piața Universității și repetăm chemarea la dialog, condiție de neînlocuit a stabilității politice. Și noi dorim stabilitatea, dar dorim o stabilitate morală, bazată nu pe interese personale sau de partid, ci pe interesele țării și pe respectarea aspirațiilor sfinte ale Revoluției din decembrie.

            Semnatari: Gabriel Andreescu; Octavian Paler; Gabriela Adameșteanu; Lucian Pintilie; Ștefan Augustin-Doinaș; Doina Cornea, Mihai Stănescu; Irina Petrescu; Radu Filipescu; Johny Răducanu; Sorin Dumitrescu; Petru Creția; Horia Bernea; Ana Blandiana; Romulus Rusan; Teodor Grigoriu; Trișcă Aurel; Alin Teodorescu; Ioan Bogdan Lefter; Edmond Nicolau; Cornel Nistorescu; Corneliu Cezar; Florin Zamfirescu; Maria Rotaru; George Cezar; Ioana Bulcă; Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu