Patrimoniul național natural și cultural – sursă a dezvoltării durabile a regiunilor

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului organizează în ziua de 8 iunie 2023, începând cu ora 10:00, dezbaterea cu tema „Patrimoniul național natural și cultural - sursă a dezvoltării durabile a regiunilor țării”.

Dezbaterea va avea loc în sistem hibrid la sediul ISACCL și va aborda probleme stringente ale patrimoniului național precum: dihotomia între natural și cultural în abordarea conceptului de patrimoniu în România, starea de conservare și soluții pentru o mai bună protecție a patrimoniului natural, utilitatea abordării holistice a patrimoniului în dezvoltarea durabilă a regiunilor, cercetarea interdisciplinară a valorilor naturale şi culturale ale patrimoniului.

Aceste teme sunt înscrise în programul „Dobrogea-martor al civilizațiilor milenare ale Levantului" pe care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului îl desfășoară de cinci ani în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța şi alți colaboratori.

La dezbatere și-au anunțat participarea, alături de membri ai Institutului Levant, reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Universității „Ovidius” din Constanța, Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutului de Speologie „Emil Racoviță" al Academiei Române.

Dan Grigorescu - Patrimoniul național natural și cultural – sursă a dezvoltării durabile a regiunilor

 

Program

 

10.00 Cuvânt de deschidere: prof. Emil Constantinescu, președintele ISACCL

 

Sesiunea Patrimoniul cultural

Moderator: Dr. Daniela Mihai

10.15 Dr. Mihaela Iacob: Patrimoniul arheologic al României între reglementare și salvare                          

10.40 Dr. Adriana Vasiliu-Speteanu: Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural

11.05 Dr. Corina Mihăescu: Un element reprezentativ din Lista Patrimoniului Mondial Imaterial – aspecte ale salvgardării                      

11.30 Dr. Daniela Mihai: Bune practici în valorificarea patrimoniului cultural                     

12.00 Pauză de cafea

 

Sesiunea Patrimoniul natural

Moderator: Prof. Dan Grigorescu

12.30 Prof. Marius Skolka: Starea de conservare a patrimoniului biologic al Dobrogei     

12.55 Dr. Antoaneta Seghedi, Dr. Mihaela Melinte, Dr. Andrei Briceag, Dr. Silviu Rădan, Dr. Gabriel Ion, Dr. Vlad Apotrosoaiei: Cercetări privind patrimoniul geologic în INCD GeoEcoMar. Implicații privind geoturismul și legislația ariilor protejate

13.20 Dr. Monica Macovei, Dr. Dan Grigore: Reglementări pentru situri și rezervații geologice – propuneri

13.45 Dr. Silviu Constantin: Patrimoniul speologic sub presiune

14.10 Dr. Cetean Valentina, Dr. Asimolos Natalia-Silvia, Dr. Papp Delia Cristina, Dr. Călugăru Mihaela: Instrumente de suport decizional de creștere a durabilității mediului și resurselor naturale

14.35 Prof. Dan Grigorescu: Patrimoniul geologic al României între necunoaștere și ignorare

15.00 Discuție comună a participanților la cele două sesiuni

 

descărcați aici caietul-program „Patrimoniul național natural și cultural – sursă a dezvoltării durabile a regiunilor” »»»

 

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu