Dezbateri cu ambasadorii din Levant

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului lansează o serie de interviuri și dialoguri tematice cu ambasadorii țărilor levantine în România, care completează interviurile cu personalul diplomatic românesc în Levant.

Interviurile abordează subiecte actuale, legate de crize politice, conflicte etnice, tensiuni sociale, care de multe ori își pot găsi rezolvarea și atenuarea prin instrumentele diplomației culturale. Sunt abordate teme legate de politicile locale și globale de dezvoltare, identitatea culturală și religioasă în Levant, tradiții locale, migrație, mutații culturale, perspective politice pentru păstrarea păcii și a moștenirii culturale în Levant.

Diplomaţia culturală nu-și propune să înlăture diplomaţia tradiţională a dialogului între părţi cu interese diferite, susţinute prin diferite tipuri de presiuni şi ameninţare cu forţa, ci să o poată completa cu un element nou: dialogul bazat pe înţelegerea celuilalt şi, într-un sens mai larg, o înţelegere mai bună a lumii în care trăim.

Conceptul de diplomație culturală poate genera premise favorabile pentru o cultură a păcii în Levant, dacă ținem cont că aici construcția democrației poate fi diferită de cea europeană.