Mădălina Vârtejanu-Joubert are o diplomă de master în Istorie Antică la Universitatea din București – România (1992-1993) și un doctorat în Istorie și Civilizații (2001). A obținut o bursă în perioada 1997-1999 (Universitatea Ebraică din Ierusalim și Centrul Creștin de Studii Iudaice din Ratisbonne din Ierusalim). Din 1993 până în 2001, a ocupat funcția de cercetător la Centrul de Studii Orientale din București.
Este specializată în antropologie istorică a iudaismului, ebraică și aramaică, responsabilă de numeroase proiecte de istoria cunoașterii și, în special, de proiectul „Collections sapientiales dans la Mediterranée”, a organizat conferințe, a publicat numeroase articole, a coordonat programul interdisciplinar „Societăți plurale".
În prezent, Mădălina Vârtejanu-Joubert, specialistă în Orientul și iudaismul antic, este profesor universitar la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale (Inalco, Paris), membru al Centrului de Cercetări Orientul Mijlociu-Mediterana (CERMOM, EA 4091) și membru al Grupului de Cercetări Literare al Institutului Catolic de Studii Superioare (ICES, La Roche-sur-Yon).
La întâlnirea cu Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific, și directorul general Cătălin-Ștefan Popa, Mădălina Vârtejanu-Joubert a acceptat propunerea de a fi cercetător asociat al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Colaborarea cu doamna profesor Vârtejanu-Joubert urmărește direcțiile de dezvoltare a unor proiecte cu aprofundarea tradiților intelectuale iudaice din perspectiva diplomației culturale și a culturii păcii, promovate de Institutul Levant.