Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei, partener al ISACCL la organizarea Congresului Mondial de Studii Siriace

Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a participat, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de deschidere a celei de-a 32-a sesiuni anuale a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), desfășurată la București în perioada 2-6 iunie. România este membru fondator al acestei organizații, alături de Grecia, și deține pentru prima dată președinția, după anul 1923. Anul acesta este unul important pentru Biserica Ortodoxă, marcând 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

La reuniune au fost prezente delegații parlamentare din 15 state, oferind o platformă unică de dialog internațional privind provocările și oportunitățile aduse de dezvoltarea tehnologică și inteligența artificială, în armonie cu valorile culturale și spirituale europene. Au fost prezente la București delegații din Republica Moldova, Albania, Armenia, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Georgia, Grecia, Iran, Iordania, Macedonia de Nord, Serbia. Tema centrală a reuniunii - „Cooperarea instituțiilor parlamentare și religioase în elaborarea direcțiilor pentru utilizarea inteligenței artificiale: semnificația reuniunii de la Marrakesh a UIP" - reflectă preocupările actuale privind echilibrul între inovație tehnologică și valorile spirituale.

Cu această ocazie, s-a discutat ca Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei să participe, alături de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului la organizarea celei de-a XIV-a ediții a Congresului Mondial de Studii Siriace (Symposium Syriacum) și a celei de-a XII-a Conferințe Internaționale de Studii Arabe Creștine, evenimente academice de prestigiu care se vor desfășura, în premieră pentru Europa de Sud-Est, la București, în luna august 2026.

Mandatul de organizare a fost încredințat României, prin colaborarea fructuoasă dintre Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Academia Română, în cadrul Congresului din 2022 de la Paris, în urma aprecierii unanime a comunității științifice internaționale. Această ediție reprezintă o oportunitate remarcabilă de consolidare a dialogului intercultural și de intensificare a eforturilor dedicate conservării patrimoniului siriac și arab creștin, reflectate elocvent de tema congresului: „Pacea și dialogul – premise pentru protejarea patrimoniului literar și material".

Congresul de la București se conturează nu doar ca un prilej de aprofundare a cercetărilor avansate în domeniile dialogului, al filologiei, teologiei, filozofiei de tradiție orientală, siriacă și arabă creștină, ci și ca o contribuție semnificativă la integrarea acestora în corpusul mai larg al științelor umaniste și studiilor culturale.

#București_2026. Congresul Mondial de Studii Siriace este un eveniment academic de prestigiu, organizat începând din 1972 la fiecare patru ani, reunind specialiști de top în istoria, limba, cultura, teologia și viața bisericească siriacă și arabă creștină. În contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, conservarea culturii creştine siriace şi arabe devine mai critică ca niciodată. Cercetătorii au datoria de a contracara influenţele distructive, protejând patrimoniul, identitatea istorică şi culturală a acestor comunităţi. La Congres vor participa peste 400 de specialiști de la universități de prestigiu din întreaga lume, universități naționale, instituții de cercetare avansată și asociații culturale.

Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei, partener al ISACCL la organizarea Congresului Mondial de Studii Siriace

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu