La 26 iunie 2024, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a luat cuvântul în panelul dedicat Diplomației științei în sprijinul securității umane și al dezvoltării durabile din cadrul celei de-a șaizeci și patra Conferințe Anuale organizate de Academia Mondială de Artă și Știință (World Academy of Art&Science, WAAS).
Susținută în format online, ediția din acest an a conferinței anuale a Academiei Mondiale s-a desfășurat etapizat, prima reuniune având loc între 15 și 16 mai, iar cea de-a doua între 26 și 27 iunie 2024.
Lucrările zilei de 26 iunie s-au desfășurat în cadrul a două sesiuni paralele de paneluri difuzate în direct prin intermediul platformei Zoom. Dezbaterile s-au concentrat pe teme de importanță majoră, abordate din prisma generosului cadru al „securității umane” propus de Academia Mondială de Artă și Știință ca fundament pentru politicile internaționale și comunitare de perspectivă. Astfel, panelurile conferinței s-au concentrat pe dezbaterea unor subiecte precum Diplomația științei în sprijinul securității umane și al dezvoltării durabile, Riscuri existențiale: amenințări și soluții, Inteligența artificială pentru educație, Educarea liderilor mediului de afaceri și IT pentru un viitor sustenabil, Ralierea oportunităților emergente în domeniul inteligenței artificiale;Creierul, mintea, gândirea și conștiința inteligenței artificiale în ceea ce privește dezvoltarea umană,sau Către o teorie a schimbării și un proces de evoluție socialătransdisciplinare.
Următoarea zi, 27 iunie, a fost dedicată integral sesiunilor plenare din cadrul Adunării Generale a Academiei Mondiale de Artă și Știință: Vocea tinerilor, Observații, perspective și oportunități pentru viitor, Propuneri de finanțare a programelor și proiectelor Academiei Mondiale de Artă și Știință,Invitații la programe și parteneriate de perspectivă, Comunicarea și implicarea membrilor în activitățile și proiectele Academiei.
Panelul la care a participat președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, moderat de MoneefZou’bi, consilier științific al Consiliului InterAcțiuneși prof. dr. PhoebeKondouri, Universitatea de Economie din Atena, s-a concentrat pe problema folosirii diplomației științifice ca resort al securității umane. În lumea polarizată de astăzi, în care securitatea și bunăstarea umană sunt amenințate de convulsii politice și conflicte militare în creștere, diplomația științifică poate juca un rol esențial în unirea eforturilor oamenilor de știință, academiilor și guvernelor naționale, generațiilor tinere și societății civile în scopul frânării declinului social. Asupra acestor considerente s-au pronunțat JinfengZhou, secretar-general al Fundației pentru conservarea biodiversității și dezvoltării verzi din Republica Populară Chineză și MaricelaMuñoz, Fellow al Centrului pentru politică de securitate de la Geneva și președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu. În intervenția sa pe tema responsabilității mediului academic în promovarea diplomației științei, acesta a subliniat:
„În pregătirea acestui panel, ni s-a cerut să venim cu soluții, mai degrabă decât probleme. Ca să putem propune soluții viabile, trebuie să plecăm de la problemele mediului academic, nu de la promisiunea unor succese care, de fapt, s-au dovedit iluzorii. Eșecul în influențarea societății la începutul secolului 21, ridică întrebarea pe care mi-o pun, ca un om care mi-am petrecut peste o jumătate de secol în mediul academic: unde au greșit savanții secolului 21?
Mai există, astăzi, un prestigiu real al savanților în societate? Mai este vocea lor importantă? Într-o conectare universală prin rețele de socializare, cine are puterea de a influența mersul lucrurilor? Și, noi, cadre didactice în învățământul superior, ce dorim, de fapt? Dorim să oferim tinerilor informații, sau cunoștințe? Să le inoculăm un spirit de confruntare, sau de dialog? La urma urmei, noi pregătim cariere profesionale, sau formăm caractere? Și vom fi, oare, capabili să ne utilizăm lunga experiență pentru aceasta?”