Sesiunea inaugurală a „Forumului mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității”: Discuții serioase despre salvarea democrației și viitorul lumii

„Cum poate fi salvată democrația în SUA și în restul lumii?” este principala întrebare pe care și-o pun organizatorii și personalitățile prezente la „Forumul mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității”, organizat la Berlin, în zilele de 18 și 19 martie 2025.

Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000 și președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului se numără printre personalitățile prezente la aceste dezbateri și a fost invitat să ia cuvântul la sesiunea inaugurală a Forumului, alături de Bill Clinton (președintele SUA 1993-2001), Hillary Clinton (secretar de stat al SUA, 2009-2013), cardinalul Vincenzo Paglia, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, Moncef Marzouki (președintele Tunisiei 2011-2014), Vjosa Osmani (președinte al Kosovo); Ehud Olmert (prim-ministru al Israelului 2006-2009), Bertie Ahern (prim-ministru al Irlandei 1997-2008), Natalia Gavriliță (prim-ministru al Republicii Moldova 2021-2023), disidentul rus Vladimir Kara-Murza, jurnalista și activista filipineză pentru drepturile omului Maria Ressa, David Sinclair (profesor de genetică la Harvard Medical School), profesorul și activistul pentru drepturile omului Geoffrey Robertson KC și Jaka Bizilj, organizatorul Forumului.

În discursurile lor, cei menționați au abordat teme care evidențiază importanța valorilor democratice și asaltul asupra acestora din partea regimurilor autocrate, au vorbit despre reconciliere, soluții de obținere a păcii în zonele de conflict și importanța edificării unei culturi a păcii prin educație, despre beneficiile și amenințările tehnologiei de vârf.

Prin participarea la acest Forum și discursurile susținute, președintele Bill Clinton și soția sa au dorit să atragă atenția că în America nu s-a pierdut atașamentul pentru valorile civilizației democratice de tip european.

 

 

Revederea președinților Clinton și Constantinescu a fost deosebit de călduroasă, cei doi fiind legați de o prietenie care durează de peste 30 de ani. Colaborarea lor în timpul mandatelor prezidențiale a schimbat destinul României, odată cu lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, la 11 iulie 1997, în Piața Universității din București.

„Președintele dumneavoastră și cu mine am căzut de acord să stabilim un parteneriat strategic între națiunile noastre; un parteneriat important pentru America, pentru că România este importantă pentru America, importantă în sine, și importantă ca model în această parte dificilă a lumii. România poate arăta oamenilor din această regiune și, de fapt, oamenilor din întreaga lume, că există o cale mai bună decât conflictul, diviziunea și represiunea. Aceasta este cooperarea, libertatea și pacea”, spunea Bill Clinton la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

Rolul de model al României a fost apreciat de personalitățile de la Vatican, din Kosovo, Republica Moldova, Tunisia și Filipine prezente la sesiunea inaugurală a „Forumului mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității”. A fost subliniat rolul avut de președintele Constantinescu în vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă după Marea Schismă din 1054, în soluționarea conflictului etnic și religios din Kosovo, în procesul de democratizare a Republicii Moldova. Apoi, rolul avut în desfășurarea primelor alegeri din Tunisia după succesul Primăverii Arabe, în calitate de copreşedinte al Misiunii internaţionale de observare a alegerilor parlamentare din Tunisia, organizată de Institutul Republican Internaţional. Nu în ultimul rând, a fost evocată ceremonia grandioasă desfășurată la Centrul de Convenţii Internaţional Filipine din Manila în 2013, când Emil Constantinescu a primit „Premiul Gusi pentru Pace”, decernat pentru o contribuţie semnificativă la menţinerea păcii, în domeniul guvernării şi în cel academic. În motivaţia Comitetului Filipinez de conferire a Premiului Gusi pentru Pace se menţiona că eforturile politice, culturale şi diplomatice întreprinse de președintele Constantinescu în favoarea păcii sporesc demnitatea umană, prietenia şi bunăvoinţa.

 

Sesiunea inaugurală a „Forumului mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității”: Discuții serioase despre salvarea democrației și viitorul lumii

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu