„Sibiu, model european. Cum a influențat viața mea” – Președintele Emil Constantinescu conferențiază la Muzeul Brukenthal

Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996-2000, în prezent președinte al Consiliului științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a răspuns cu bucurie invitației ce i-a fost adresată de Muzeul Național Brukenthal și va susține o conferință sâmbătă, 1 iulie 2023.

Intitulată „Sibiu, model european. Cum a influențat viața mea” conferința va prezenta importanța și rolul Sibiului în viața domnului Emil Constantinescu. Un accent important va fi pus și pe recuperarea și aducerea în România a patru capodopere din Statele Unite ale Americii.

Furate în 1968 din Muzeul Național Brukenthal, 4 lucrări din cele 8 câte dispăruseră au fost găsite în 1996 în Statele Unite ale Americii.

În perioada 14-22 iulie 1998, domnul Emil Constantinescu a întreprins în calitate de președinte al României o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Pe durata programului în Washington (14-18 iulie), cele patru lucrări recuperate de INTERPOL au fost expuse la sediul Băncii Mondiale, în ultima zi acestea fiind înapoiate oficial Președintelui, urmând să sosească în țară cu aeronava prezidențială în 22 iulie 1998.

Lucrările de pictură recuperate: Tiziano Vecellio: „Ecce Homo”; Frans van Mieris cel Bătrân: „Bărbat cu pipă la fereastră”; Rosalba Carriera: „Portret de femeie”; Aelbrecht Bouts: „Portret de bărbat cu craniu” – Autoportret.

Prezența la conferință este pe bază de rezervare telefonică la numărul 0269 217 691, în baza locurilor disponibile.

___________________________________________________

 

Conferința de la „suflet la suflet” a unui „sibian printre sibieni”

În Salonul de Muzică al Muzeului Național Brukenthal s-a desfășurat la 1 iulie 2023 o „conferință de la suflet la suflet”, așa cum o numea directorul Alexandru Chituță, prezentându-l pe protagonistul acestui eveniment, considerat „un sibian printre sibieni”: Emil Constantinescu.

Pornind de la recuperarea a patru dintre tablourile furate de la Muzeul Național Brukenthal în 1968, aduse de președintele Constantinescu în țară în iulie 1998, după o vizită de stat în SUA, conferința a reprezentat o călătorie în timp, pentru a readuce în memorie evenimente uitate, în aparență disparate, dar care capătă sens analizate împreună.

Conferința, gândită ca o conversație, a fost structurată în trei părți: recuperarea capodoperelor furate de la Brukenthal; rolul diplomației culturale în evenimente istorice care au avut consecințe pe termen lung, cum ar fi recunoașterea oficială a României ca țară a Europei Centrale și aderarea la Uniunea Europeană, evidențiind rolul esențial al Sibiului; contribuția regelui Charles în anii 90 la promovarea modelului cultural Sibiu și a valorilor transilvănene.

Inedită a fost prezentarea demersurilor președintelui Constantinescu, întreprinse începând cu anul 1997, pentru ca Sibiul să devină capitală culturală europeană în anul 2007.

La finalul conferinței, președintele Constantinescu a răspuns unor întrebări venite din partea audienței.

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu