Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii. Lansarea cărții-documentar „Parteneriatul strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”

La invitația Consiliului Județean, cartea-documentar „Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3", va fi lansată marți, 11 aprilie 2023, la ora 11.30, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara. Amfitrionul evenimentului este președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Alin Nica.

Inclus în colecția RAO Clasic și colecția„Istoria recentă și anticiparea viitorului" a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, volumul este o mărturie a celor de ieri, pentru cei de astăzi și cei de mâine, despre un punct de cotitură din istoria României. Faptele și documentele prezentate în volum, relevante și inedite, slujesc unei mai bune înțelegeri a lumii în care trăim.

Noul Război Rece și războiul sângeros din Ucraina redimensionează importanța Parteneriatului Strategic România-SUA, lansat de Emil Constantinescu și Bill Clinton la 11 iulie 1997. După aproape o jumătate de secol de dominație sovietică, România reintra atunci în „lumea liberă”.

Rusia nu a renunțat niciodată la ambițiile sale imperialiste, atât de pregnante astăzi. La sfârșitul secolului XX, după înfrângerea în Războiul Rece și destrămarea URSS, strategia de a include România într-o axă Rusia-Belarus-Ucraina-Serbia a fost anihilată de Administrația Constantinescu, care a rezistat mai multor încercări de debarcare: tentative de asasinare a președintelui, campanii de presă pentru compromiterea Armatei și a serviciilor de informaţii, provocarea haosului economic și social, tentative de lovitură de stat.

După 25 de ani, cortina se ridică și dezvăluie chipul ascuns al istoriei recente.

Cartea-documentar „Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3” a fost realizată cu sprijinul Fundației Române pentru Democrație, Agenției Naționale de presă Agerpres și al companiei BAT, a cărei aniversare de 25 de ani pe piața românească este legată de lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii. Lansarea cărții-documentar „Parteneriatul strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3" Laura Ganea Emil Constantinescu

Laura Ganea, Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3, Editura RAO, 2022

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu