In memoriam Eugen Simion

Emil Constantinescu

Ne-a părăsit astăzi academicianul Eugen Simion, președinte al Academiei Române între anii 1998 și 2006, membru al Consiliului Consultativ al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Demn continuator al unor filologi și critici literari iluștri – Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Șerban Cioculescu, Perpessicius – care i-au fost profesori și mentori, Eugen Simion a dobândit un loc de onoare în istoria literaturii române prin cărțile sale monumentale, prin coordonarea apariției unor dicționare fundamentale sub egida Academiei Române și, nu în ultimul rând, prin cele două proiecte de o importanță covârșitoare pentru cultura română: editarea manuscriselor lui Mihai Eminescu în 38 de volume şi colecţia „Opere fundamentale", în format Pléiade, ale celor mai importanți scriitori români.

Eugen Simion s-a numărat printre susținătorii înființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și a împărtășit cu noi bucuria câștigării Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel pentru anul 2018, o distincție care a încununat o serie impresionantă de premii și onoruri.

Eugen Simion ne-a părăsit astăzi, dar se numără printre cei aleși să continue să trăiască prin opera lor. A fost un punct de reper pentru cei de ieri și cei de astăzi, va rămâne un punct de reper pentru cei de mâine.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu