Comunicat de presă, 8 martie 2019

Conferința internațională  „De la confruntare la dialog: Europa și evoluția discursului cultural, religios și politic în Orientul Mijlociu

 

În perioada 6-8 martie 2019, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și cu sprijinul financiar al Federației Comunităților Evreiești din România, au organizat la București conferința internațională intitulată „De la confruntare la dialog: Europa și evoluția discursului cultural, religios și politic în Orientul Mijlociu”.

Scopul acestei conferințe a fost de a reanaliza evoluția unor reprezentări discursive dominante, având drept bază studii de caz ale anumitor societăți contemporane din Orientul Mijlociu, precum și receptarea lor în sferele culturale și geopolitice europene.

Conferința a întrunit nouă experți internaționali și trei români, după cum urmează: Herman Teule (Universitatea Catolică din Leuven), Johan Gärde (Universitatea din Uppsala), James L. Gelvin (Universitatea din California, Los Angeles), Nur Köprülü, (Universitatea Near East din Nicosia), Adrian Bărbieru (Universitatea din București), Marshall J. Breger (Columbus School of Law, Universitatea Catolică din America, Washington), Daniel Seidemann (Ierusalim), Adrian Mlădinoiu (Universitatea din București), Cătălin-Ștefan Popa, (ISAACL, Institutul de Istoria Religiilor, Academia Română), Shabo Talay (Freie Universität Berlin), Sebastian Elsässer (Christian-Albrechts-Universität-Kiel), Martin Tamcke (Georg-August-Universität-Göttingen).

Prelegerile din primele două zile ale conferinței s-au desfășurat la „Sala Constantin Stoicescu” a Universității din București și au fost structurate în trei paneluri: „Formarea statelor și construirea identității naționale în Orientul Mijlociu: cazuri particulare de dispute de legitimitate politică și religioasă”, „Cazul mutării controversate. Instrumentalizarea retoricii religioase, confesionale și politice în modelarea percepțiilor asupra Ierusalimului” și „Atitudini politice în crearea păcii. De la discursul confruntării la consens în Orientul Mijlociu”. Temele de discuție, plasate în contextul tensiunii și al dialogului dintre etnic și religios în Orientul Mijlociu, au fost tratate din punct de vedere interdisciplinar, teologic, sociologic, politic și istoric, potrivit formației participanților.

În cea de-a treia zi participanții au vizitat Mănăstirile Caraiman și Sinaia. Lucrările conferinței s-au încheiat apoi la sediul ISACCL, cu prelegerea profesorului Martin Tamcke (Georg-August-Universität-Göttingen) despre asediul și cucerirea Ghoutei de Est în 2013.

Conferința internațională  „De la confruntare la dialog: Europa și evoluția discursului cultural, religios și politic în Orientul Mijlociu

Conferința internațională  „De la confruntare la dialog: Europa și evoluția discursului cultural, religios și politic în Orientul Mijlociu

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu