Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de președintele Emil Constantinescu, și-a început activitatea prin organizarea conferinței internaționale:
„Iniţiativa Levant pentru pace globală.
Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă”
20 – 21 noiembrie 2017, Bucureşti, Palatul Parlamentului
La inaugurarea institutului, care este un centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS), au participat Heitor Gurgulino de Souza (Brazilia), președintele WAAS, Garry Jacobs (SUA), CEO și chairman WAAS, Ivo Šlaus (Croația), președinte de onoare WAAS, Alberto Zucconi (Italia), co-chairman WAAS, Stjepan Mesić, președintele Croației 2000-2010, Shoshana Bekerman (SUA), directoarea Coaliției Interparlamentare pentru Etică Globală (IPCGE), ambasadori, reprezentanți ai elitei academice din Bulgaria, Serbia, Turcia, Croația și România.
„Inițiativa Levant pentru pace globală”, lansată cu patru ani în urmă de Emil Constantinescu, președinte al Academiei de Diplomație Culturală din Berlin, în parteneriat cu IPCGE (Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală), este unul dintre programele de anvergură pe care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului își propune să le dezvolte în următorii ani, iar la această primă reuniune au fost abordate tematici definitorii.
Sesiunea inaugurală a conferinței internaționale „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă” a fost dedicată dezbaterilor legate de dificultăţile gestionării conflictelor naţionale, religioase şi interetnice în tranziţia spre democraţie, iar sesiunile de tip panel au abordat teme specifice: „Levantul, leagănul religiilor, culturii, științei și democrației”, „Protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural în regiunea Levantului”, „Diplomația culturală. Tradiții și perspective în spațiul Levantului”. O sesiune specială a fost organizată pentru analiza dimensiunii culturale a unui proiect global de importanță majoră pentru secolul XXI: “Renaşterea Drumului Mătăsii: Levantul – punte între civilizaţia Asiei şi civilizaţia occidentală”.
La finalul conferinței, participanții au adoptat “Declarația de la București: Pace durabilă prin cultură și educație”. Exprimându-și îngrijorarea profundă cu privire la extinderea conflictelor și răspândirea terorismului bazat pe interpretări greșite ale ideologiilor religioase, care au declanșat unul dintre cele mai mari valuri de migrație din istoria omenirii, foștii șefi de stat, liderii religioși, profesorii, cercetătorii și studenții reuniți la inaugurarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului cer guvernelor, organizațiilor internaționale și tuturor părților interesate relevante să actualizeze și să consolideze instrumentele și strategiile diplomației culturale din regiunea Levant.
Conferința internațională „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă” a fost organizată în parteneriat cu Parlamentul României, Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea București.
Pentru mai multe informații: https://institutlevant.ro