Comunicat de presă, 20 mai 2018

Pacea în Peninsula Coreea, în atenția întregii lumi. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) și organizația nonguvernamentală sud-coreeană Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light” (HWPL) au organizat la București conferința Solidarity of Empathy for Peace”

 

Reuniune la nivel înalt a foștilor lideri politici din Europa de Est pentru a răspândi cultura păcii (Palatul Parlamentului, 19-20 mai 2018)

 

În opinia organizatorilor sud-coreeni, conferința din Capitala României, cu participanți din Europa Centrală și de Est, care au cunoscut nemijlocit experiența Războiului Rece și dureroasa tranziție spre democrație, reprezintă o experiență valoroasă în procesul îndelungat de susținere a reunificării pașnice a Peninsulei coreene, divizată după cel de-al doilea război mondial în două state: Coreea de Nord și Coreea de Sud. Veteran al războiului coreean din 1950-1953, președintele HWPL, Man Hee Lee, și-a transformat experiența traumatizantă într-o cruciadă în slujba păcii.

În 2011, după ce președintele Emil Constantinescu a lansat la Academia de Diplomație Culturală din Berlin, „Iniţiativa Levant pentru Pace Globală”,  proiectul a fost susţinut de Interparliamentary Coalition for Global Ethics (IPCGE), care a mobilizat lideri religioşi şi din mediul academic din mai multe ţări din Europa şi Asia. Curând, 38 de parlamentari ai Adunării Parlamentare din Consiliul Europei au semnat pentru susţinerea ei. Un moment important în promovarea acestei inițiative a fost cooperarea, începând din 2014, cu președintele “Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light” (HWPL), Man Hee Lee, şi organizaţiile de femei şi tineret asociate, care a dat o excepţională amploare mişcării universale pentru pace prin summit-urile organizate la Seul şi prin semnarea de către personalităţi din întreaga lume a declaraţiilor promovate de HWPL.

„Iniţiativa Levant pentru pace globală” propune o altă lectură a istoriei acestei regiuni, văzută până acum, mai ales, prin războaie şi conflicte milenare. Ea oferă o nouă abordare, care să urmărească ce avem în comun şi ce ne poate uni: principiile, valorile şi abilităţile exersate în trecut, care pot fi acum valorificate pentru a asigura nu numai stabilitatea acestei regiuni în ansamblul ei, dar şi construirea unui model de cooperare şi încredere pentru toate statele lumii. Nu înseamnă că trebuie să ne negăm trecutul, ci doar să ni-l asumăm în dimensiunea sa tragică. Pentru prevenirea conflictelor şi gestionarea situaţiilor postconflict, structurile politice ar trebui completate cu structuri ale societăţii civile dedicate problemelor securităţii mondiale. Numai astfel un proces de consolidare a respectului pentru om, democraţie şi securitate comună poate dobândi profunzimea pe care doar voinţa reală a popoarelor o poate garanta. "Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light" (HWPL) împărtășește această viziune.

Conferința organizată la București, moderată de Emil Constantinescu, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, s-a bucurat de participarea președintelui Ucrainei 2005 -2010, Viktor Iușcenko, președintelui Croației 2000-2010, Stjepan Mesić, președintelui Albaniei 1997 – 2002, Rexhep Meidani, a primului președinte democrat din Belarus 1991 - 1994, Stanislav Șușkevici, a lui Ghenadi Burbulis, cel mai important colaborator al președintelui Boris Elțîn în perioada 1990-1992, artizanul documentului care a consfințit decesul URSS, semnat la 8 decembrie 1991, la Belajevskaia Pușcea, lângă Minsk, de președinții Federației Ruse, Ucrainei și Belarusului. Li s-au alăturat Haris Silajdzic, fost președinte al Administrației prezidențiale din Bosnia-Herțegovina și Milka Ristova, judecător al Curții Supreme din Macedonia.Toți cei menționați, protagoniști ai istoriei recente, o perioadă confruntată cu schimbări de regim, reforme economice și sociale dureroase, conflicte etnice, sunt în măsură să ofere o prestigioasă experiență pentru fondarea unei culturi a păcii.

Cultura păcii se bazează pe un nou tip de relaţii între state, dar mai ales pe relaţiile dintre oameni care împărtăşesc valori comune, născute cu mult înaintea actualelor state-naţiuni. Este un bun moment pentru diplomaţia culturală şi pentru a ne aminti de moştenirea pe care vechiul Levant ne-a lăsat-o. Însă conceptul soft power este încă departe de a fi funcţional, iar diplomaţia culturală este abia la început.

Cea de-a doua zi a conferinței Solidarity of Empathy for Peace”, s-a desfășurat sub titulatura “Youth let's voice out”, un proiect inițiat de HWPL la începutul lunii mai, menit să-i încurajeze pe tinerii din întreaga lume să-și facă auzite vocile. Invitat să adreseze un mesaj tinerei generații, Emil Constantinescu, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a declarat: „Mă uit astăzi, acum, la dumneavoastră, tinerii prezenți în sala „Nicolae Iorga” a Parlamentului României, și am sentimentul unei predări de ștafetă. Man Hee Lee, președintele HWPL, președinții Rexcep Meidani, Stanislav Șușkevici, Stjepan Mesić, Viktor Iușcenko și eu însumi, Ghenadi Burbulis, strategul transformării imperiului comunist într-o societate democratică, Haris Silajdzic și doamna Milka Rostova v-am împărtășit experiența noastră dintr-o perioadă de mari transformări politice, economice, culturale, științifice și tehnologice pe care a cunoscut-o omenirea, cu speranța că ele vă vor fi de folos în epoca de mari transformări care vă așteaptă. Viitorul este al vostru și sunt convins că veți ști cum să-l gestionați.”

Reuniune la nivel înalt a foștilor lideri politici din Europa de Est pentru a răspândi cultura păcii (Palatul Parlamentului, 19-20 mai 2018)

Reuniune la nivel înalt a foștilor lideri politici din Europa de Est pentru a răspândi cultura păcii (Palatul Parlamentului, 19-20 mai 2018)

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu