Aberații și minciuni despre Emil Constantinescu și Institutul Levant, care nu au nicio legătură cu misiunea presei și intră sub incidența Codului Penal

Drept la replică în urma articolului „Emil Constantinescu, bugetar cu venituri „la secret”. 40.000 € pe an, pensie ca fost președinte” publicat de Newsweek România la 7 octombrie 2022
 

Articolul mincinos publicat de Octavia Constantinescu este o probă deasupra oricărei îndoieli a lipsei de etică și a incompetenței crase, un atac la dreptul de informare corectă a cetățenilor României.
Seria de minciuni, probabil „la comandă”, și fracturile de logică ale autoarei sunt evidente încă din titlu. În primul rând, Emil Constantinescu nu este bugetar. Aceasta ar fi prima minciună. Fondator al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și președinte al Consiliului Științific, Emil Constantinescu nu este angajat al Institutului Levant și nu primește bani de la acesta, activitatea sa fiind voluntară. Mențiunea că membrii Consiliului Științific nu sunt remunerați este cuprinsă în legea de înființare (Legea 117/2017), publicată pe site-ul instituției, pe care autoarea nu s-a obosit să o parcurgă. Din incompetență sau rea-voință? În al doilea rând, dacă Emil Constantinescu este un „bugetar cu venituri la secret”, de unde provin informațiile pe care autoarea le prezintă eronat în legătură cu veniturile președintelui Constantinescu, demonstrând că nu este capabilă nici măcar să citească o declarație de avere?
O altă minciună, totodată și o dovadă de incompetență, este aceea că „Emil Constantinescu a fost numit, în septembrie 2019, de Biroul Permanent al Senatului, în funcția de președinte al Institutului timp de cinci ani”. În realitate, OUG66, la care se referă autoarea, votată de plenul Senatului și Camerei Deputaților, a fost abrogată după nouă luni. În cei cinci ani de la înființarea Institutului Levant, Emil Constantinescu a fost remunerat doar în aceste nouă luni, iar declarația sa de avere din anul 2020 apare pe site-ul instituției, conform normelor legale. Afirmația potrivit căreia „în 2021 și 2022, fostul președinte al României a ignorat această obligativitate legală” este aberantă. Declarațiile de avere ale lui Emil Constantinescu din 2021 și 2022, neschimbate, de altfel, față de anul 2020, nu sunt publicate pe site pentru acesta nu este angajat al Institutului Levant.
O altă dovadă de incompetență este afirmația că „nici subordonații lui Emil Constantinescu de la Institutul Levantului nu sunt la zi cu depunerea declarațiilor de avere și de interese, ultimele documente fiind depuse în 2021”. În realitate, declarațiile de avere și de interese sunt la zi. Potrivit legii, declarațiile pentru anul 2022 se depun după încheierea anului fiscal, mai precis până la 15 iunie 2023.
Dincolo de incompetență, comentariile legate de bugetul și salariile angajaților intră în categoria insinuărilor ticăloase, a dorinței oarbe de a demonstra că Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului este o sinecură. Trebuie să fii orb, într-adevăr, ca să ignori activitatea Institutului Levant, publicată transparent pe site. Autoarea acestui text mincinos nu cunoaște definiția cuvântului sinecură, pe care o poate regăsi în DEX-ul online: „Slujbă, funcție bine retribuită care cere muncă minimă sau nu cere nicio muncă”.
Rapoartele de activitate științifică sunt prezentate anual Senatului și Camerei Deputaților și sunt aprobate de conducerea Academiei Mondiale de Artă și Știință (World Academy of Art and Science -WAAS), al cărui Centru de Excelență este institutul nostru. Marți, 11 octombrie 2022, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului va găzdui ședința Board-ului WAAS, organizată cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate a institutului. 18 profesori la universități din întreaga lume și savanți de talie mondială vor fi prezenți fizic și alți membri ai Academiei înființate de Albert Einstein, Julius Oppenheimer, John Bernal, Yehudi Menuhin vor fi conectați online. În aceste condiții și ținând seama de aprecierea publicațiilor științifice și a școlilor internaționale organizate de Institutul Levant, cum pot fi proferate acuzații de sinecură de către persoane lipsite de orice competență științifică?
Având în vedere că „Inițiativa Levant pentru pace globală” promovată de institutul nostru, însușită de Senatul României și aprobată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost prezentată la sediul Națiunilor Unite de la New York, în Congresul SUA, Senatul Franței, Senatul Italiei, Kneset și Autoritatea Națională Palestiniană, Vatican și susținută de acestea, inițiativele de desființare propuse de USR, la care aderă acum Newsweek România, reprezintă „difuzare de știri false care aduc atingere intereselor României” și intră sub incidența Codului Penal. În consecință, dacă acest drept la replică nu va fi publicat, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului va apela la instanțele judecătorești și va solicita blocarea site-ului Newsweek România.
Articolul se încheie cu o altă minciună: „Emil Constantinescu nu a putut fi contactat de Newsweek România pentru a comenta pe marginea subiectului”. În realitate, nici Emil Constantinescu și nici angajații Institutului nu au fost contactați de Newsweek România.
Cui folosesc aceste minciuni? În articolul Octaviei Constantinescu (nume real sau inventat?) se amintește că USR a depus în Parlament un proiect de desființare a institutului. Expunerea de motive care fundamentează această propunere legislativă este o colecție de aberații și minciuni care dovedesc, pe de o parte, că inițiatorul și grupul de semnatari nu au nici cea mai vagă idee cum funcționează un institut de cercetare științifică și, pe de altă parte, folosirea cu bună știință de date false, pentru un demers politicianist populist. Inițiativa legislativă este o reluare a unei poziții ostile a grupului USR, care a fost respinsă de patru ori consecutiv atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, de fiecare dată cu o majoritate covârșitoare, Parlamentul reafirmându-și aprobarea pentru funcționarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în condițiile Legii 117/2017.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu