Școala Anuală de Studii Bizantine – ediția 2022

Școala Anuală de Studii Bizantine – ediția 2022 – Memorie și uitare în Bizanț

 

ȘCOALA ANUALĂ DE STUDII BIZANTINE ȘI POSTBIZANTINE

Ediția a cincea

15-21 septembrie 2022

MEMORIE ȘI UITARE ÎN BIZANȚ

 

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Universitatea „Aristotel” din Salonic organizează în perioada 15-21 septembrie 2022, în format online, cea de-a cincea ediție a Școlii anuale de studii bizantine și postbizantine, cu tema „Memorie și uitare în Bizanț”. Directorul științific al manifestării este prof. univ. dr. Athanasios Semoglou (Universitatea „Aristotel” din Salonic).

Profesori confirmați: prof. univ. dr. Athanassios Semoglou (Universitatea „Aristotel” din Salonic), prof. univ. dr. Alexander Alexakis (Universitatea din Ioanina), prof. univ. dr. Stratis Papaioannou (Universitatea din Creta), prof. univ. dr. Istvan Perczel (Central European University), dr. Mariana Bodnaruk (Al-Quds Bard College), dr. Anca Dan (CNRS, Paris), dr. Andra Jugănaru (Universitatea „Aristotel” din Salonic), dr. Anna Adashinkaia (Academia de Științe din Rusia), dr. Andrei Prohin (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Chișinău).

Contribuțiile lor și ale tinerilor cercetători participanți vor fi publicate într-un volum de studii.

Cele patru ediții din anii trecuți:

https://institutlevant.ro/scoala-anuala-de-studii-bizantine-editia-2021/

https://institutlevant.ro/scoala-anuala-de-studii-bizantine-editia-2020/

https://institutlevant.ro/scoala-anuala-de-studii-bizantine-editia-2019/

https://institutlevant.ro/scoala-anuala-de-studii-bizantine-editia-2018/

Anul acesta, tematica celei de-a cincea școli de vară de studii bizantine și postbizantine este „Memorie și uitare în Bizanț”, care va completa și îmbogăți în mod natural aspectele deja conturate în ediția anterioară: rolul fundamental al memoriei pentru crearea și menținerea unei identități politice, religioase, sociale, culturale, precum și modurile de instrumentalizare a memoriei și a uitării prin intermediul învățământului, al Bisericii, prin promovarea în societate a unor texte/toposuri/imagini pierdute sau regăsite și folosite ca instrument de propagare a unor idei culturale, politice și religioase în spațiul bizantin și balcanic; felul în care se șlefuiesc identități naționale, etnice și religioase și sentimente de apartenență la un anumit tip de societate.

Scopul Școlii este de a forma tineri cercetători – români şi străini – prin facilitarea accesului la noile surse şi metodologii din domeniu. Şcoala oferă experienţa nemijlocită a întâlnirii cu mari cercetători de renume mondial în domeniul studiilor bizantine. Se vizează crearea unei comunităţi de tineri bizantinişti, revitalizarea domeniului studiilor bizantine în România, valorificarea patrimoniului cultural romano-bizantin din regiunea Dobrogei şi întărirea legăturilor profesionale şi umane dintre profesorii şi studenţii români, pe de o parte, şi cei din străinătate, pe de altă parte, prin formarea de parteneriate și de mobilități internaționale.

Și anul acesta, din cauza condițiilor sanitare, cursurile Școlii se vor desfășura online, pe platforma zoom. În programul școlii sunt incluse: prelegeri ale profesorilor invitați, workshop-uri de prezentare a noilor surse și metodologii din domeniu, sesiuni de prezentare ale temelor masteranzilor și doctoranzilor, ateliere de paleografie și vizite virtuale. Școala se adresează în principal studenților, masteranzilor și doctoranzilor, dar și altor categorii de persoane interesate. Aceștia vor primi diplome de participare.

Pentru înscrieri și alte detalii organizatorice vă rugăm să ne scrieți la adresa office@institutlevant.ro și raducan_ana_maria@institutlevant.ro până la data de 13.09.2022.

 

Ziua 7

Miercuri, 21 septembrie 2022

Ziua 6

Marți, 20 septembrie 2022

Ziua 4

Duminică, 18 septembrie 2022

Ziua 3

Sâmbătă, 17 septembrie 2022

Ziua 2

Vineri, 16 septembrie 2022