Școala de vară de limbă greacă veche, ediția a doua

Lansare de carte

„Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”

Lansare de carte „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”Miercuri, 4 septembrie 2019, la Facultatea de Drept a Universității din București, a avut loc lansarea culegerii de studii „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”, lucrare aparţinând regretatului academician Emil Condurachi.

Evenimentul este prilejuit de desfăşurarea la Bucureşti, în perioada 2-6 septembrie, a celui de-al XII-lea Congres Internaţional de Studii Sud-Est Europene, organizat de Academia Română, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene - Association Internationale d'Etudes du Sud-Est Europeen.

Cartea a fost prezentată de academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cu participarea prof. univ. Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

Volumul face parte din planul editorial al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, organism ştiinţific internaţional care numără astăzi peste 25 de ţări membre şi din care fac parte reputaţi cercetători din toată lumea în domenii precum istorie, arheologie, lingvistică, filologie, istoria artei, drept, etnografie, folclor. De asemenea, este primul volum din colecţia „Savanţi români în cercetarea Levantului” îngrijită de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Lucrarea reuneşte studii publicate de istoricul şi arheologul Emil Condurachi de-a lungul a peste 45 de ani, în perioada 1935-1980, în importante reviste de specialitate.

Acad. Emil Condurachi (1912-1987) a fost primul secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, înfiinţată în 1963 şi având sediul la Bucureşti. Rolul României în organizarea Asociaţiei a fost de la început unul esenţial, iar funcţia de secretar general a revenit, prin statut, ţării noastre. Din anul 1987 funcţia a fost deţinută de academician Virgil Cândea, iar din 1994 şi până în prezent, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene este academician Răzvan Theodorescu. Reamintim, domeniul de studiu al civilizaţiei culturii sud-est europene a fost impus la nivel internaţional de istoricul Nicolae Iorga.

Încă de la înfiinţare, Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene a desfăşurat o bogată activitate editorială. Au fost publicate, în afara volumelor de Acte ale congreselor, peste 20 de volume de studii şi documente, precum şi o revistă, "Bulletin de l'AIESEE", cu peste 40 de tomuri.

Biroul de comunicare al Academiei Române

* * *

În perioada 26-30 august 2019, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a organizat cea de-a doua ediție a Școlii de vară de limbă greacă veche.

Organizată la inițiativa doamnei Maria-Luiza Oancea, conf. Univ. dr. în cadrul Secției de Filologie Clasică a Departamentului de Lingvistică Romanică, Limbi Ibero-Romanice, Italiană, Filologie Clasică și Neogreacă a Universității din București, școala de vară s-a bucurat de participarea domnului prof. univ. dr. emerit Alexandru Barnea (Facultatea de Istorie, Universitatea din București), a doamnei dr. Andreea Ștefan (Muzeul Național de Istorie a României) și a doamnei dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL).

Evenimentul, găzduit în sediul Muzeului Național de Istorie a României, s-a adresat în special studenților de la secția de Filologie Clasică din București, dornici să își aprofundeze abilitățile de traducere, prin parcurgerea, în original, a unor texte esențiale din Noul și Vechiul Testament, dar și din autori precum: Homer, Hesiod, Tucidide, Platon, Proclus al Constantinopolului și Photius. De-a lungul celor cinci zile, studenții pasionați au avut ocazia să descopere, într-un cadru plăcut și informal, multiplele nuanțe și rafinamente ale limbii grecești, în perspectivă diacronică, și să deslușească din tainele scrierilor vechi. De asemenea, ei au avut ocazia să se familiarizeze cu disciplina epigrafiei și cu citirea unor inscripții din sala Lapidarium, să facă schimburi de experiență și să creeze legături menite să dezvolte proiecte ulterioare.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a organizat cea de-a doua ediție a Școlii de vară de limbă greacă veche

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu