Marți 5 septembrie 2023
Ziua a început cu sesiunea de civilizație siriacă. Drd. David Gabriel Carpen (Facultatea de Istorie, Universitatea din București) a prezentat tema „Hipodromul - splendoarea lui Satan. Omilia Patriarhului Sever al Antiohiei împotriva curselor de cai din anul 513”. Aceasta s-a concentrat asupra unei figuri puțin cunoscute în spațiul românesc, dar și asupra celui mai popular sport al lumii bizantine, într-o omilie rostită de patriarhul Sever al Antiohiei, prilejuită de un edict al împăratului Anastasie, care a autorizat reluarea organizării curselor de cai în anul 513.
A urmat apoi sesiunea de civilizația ebraică, prin prelegerea asist. univ. dr. Beniamin Chircan (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București), care a evidențiat conceptele de viciu și virtute în iudaismul secolului I, pornind de la pasajele din Deuteronom 4, 1-9 și Matei 15, 1-20, care reliefează legătura dintre ritualul exterior și virtutea interioară, dar și interdicțiile care marchează granița dintre sacru și profan, din perspectiva sectei fariseilor și a conflictului pe care l-au avut aceștia cu Iisus, pe marginea sfințeniei.
A urmat seminarul susținut de Valentin Cocan (Universitatea din București), care a citit în original împreună cu studenții de la secția de Filologie Clasică (Irina Tudorache, Sebastian Clinciu, Dimitrie Dalidis) începutul operei „Pros Demonikon” a oratorului Isocrate (sec. V î. Hr.), care vorbește despre necesitatea ca tinerii să învețe să viețuiască în mod corect, mai degrabă decât să vorbească în mod corect.