ȘCOALA ANUALĂ INTERDISCIPLINARĂ DE GREACĂ VECHE, EGIPTOLOGIE ȘI LIMBI ORIENTALE. ZIUA 5

 

Ziua a cincea a debutat cu citirea și traducerea primului capitol din Geneza biblică – în limbile greacă și latină – de către participanți, majoritatea studenți la Filologie Clasică, în cadrul seminarului susținut de dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL). Relatarea biblică a creației implică segmentarea lumii și fragmentarea timpului, cât și perspectiva divinității care creează prin cuvântul care devine faptă și care constată de fiecare dată bunătatea creației sale.

Apoi dr. Cătălin-Ștefan Popa (ISACCL) a prezentat imaginea îngerilor în teologia siriacă, urmărind viziunile a doi importanți autori Narsai din Nisibis și Iacob din Edessa, în comunicarea „Despre îngeri în exegeza siriacă. Prolegomene la referatul biblic despre crearea lumii", ilustrând mediul complex al creștinismului de factură siriacă, în care teologia, cosmologia și filosofia au interacționat ca sisteme concurente, oferind o bază pentru trasarea liniei dintre ortodoxie și heterodoxie.

Seara s-a terminat cu prelegerea fascinantă a dr. Anca Dan (CNRS, Paris), care a ilustrat felul în care au fost inventate continentele moderne, prin felul în care grecii antici au văzut și au conceptualizat universul, de la Homer și Hesiod, la presocratici și Platon, prin împărțirea Pământului în diferite părți care sunt la originea lumii moderne și prin imaginarea altor lumi, dincolo de Ocean. Vorbitoarea a arătat faptul că noțiunea de continente este una modernă (după descoperirea lumii noi), însă anticii aveau o singură lume cunoscută, compusă din Europa, Asia și Africa, pe care le vedeau ca părți ale unei singure lumi cunoscute, cea veche, care avea formă de sferă.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu