21 SEPTEMBRIE 2020

 

Prima zi a Școlii a fost dedicată integral egiptologiei. Directorul științific al evenimentului, prof. asoc. dr. Joanna Popielska-Grzybowska (Institutul culturilor mediteraneene și orientale al Academia de Științe a Poloniei), a susținut cursul și seminarul intitulat „The Pyramid Texts – secrets of a language, grammar, formulas and style” (curs și seminar), în timp ce prof. univ. dr. Renata Tatomir (Universitatea „Hyperion” din București), co-organizatoarea acestei ediții, a prezentat prelegerea „Scrierea egipteană hieroglifică: o scriere pentru cei vii, pentru defuncți și pentru zei”, urmată de seminarul „Formule dedicatorii ale oamenilor pentru defuncți și zei: formula de ofrandă; formula shabti”.

Dimensiunea sine qua non a egiptologiei este cunoașterea scrierii hieroglifice, cu etapele sale evolutive, esențială și obligatorie pentru extragerea, traducerea și interpretarea corectă a informațiilor din sursele scrise, variind considerabil ca tehnică și aspect în funcție de tipul de suport – piatră dură, papyrus, ceramică, lemn, țesături, metal, piele, combinații de materiale. Hieroglifele – incizate sau pictate, cursive sau îngrijite – sunt omniprezente în civilizația egipteană, iar extraordinara lor continuitate și stabilitate de-a lungul secolelor este surprinzătoare.

Așadar, aceste cursuri introductive își propun să îi inițieze pe studenți în scrierea și limba egipteană hieroglifică, unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume. Termenul “hieroglifă” provine din două cuvinte grecești care înseamnă “sculpturi sacre”, care sunt, la rândul lor, o traducere a numelui egiptean pentru propriul sistem de scriere – mdw nTr – “vorbirea Zeului”. Cele mai vechi inscripții egiptene hieroglifice datează din Dinastia I, în jurul anilor 3000 a. Chr., iar ultimele ne sunt cunoscute din Templul zeiței Isis de pe insula Philae, atestate în anul 394 p. Chr. Astfel, utilizarea celei mai vechi forme de scriere, deși în ultima sa parte a fost apanajul unui cerc restrâns de preoți învățați, acoperă o perioadă de aproape patru milenii de folosire neîntreruptă. Arta scrisului a fost întotdeauna rezervată unei caste de scribi conservatoare și tradiționaliste, de ale cărei interese și capricii depinde măsura în care limba populație obișnuite ar fi fost lăsată să se contamineze.

Cursanții – studenți ai Universității din București și ai Universității “Hyperion” – au avut ocazia să învețe cum să descifreze hieroglifele egiptene, să vadă și să citească numeroase exemple de texte funerare inscripționate pe zidurile, piramidele și sarcofagele din Saqqara (care datează din jurul anului 2400 a. Chr.), dar și dedicații votive inscripționate pe statuetele funerare numite ushabti, găsite în mormintele faraonilor și nobililor egipteni.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu