În ultima zi a Școlii, participanții au urmărit prelegerea domnului prof. univ. Pablo Argárate (Universitatea din Graz), „Remembrance and Ritual Mimesis at the Loca Sancta in the Itinerarium Aegeriae”, care a reliefat tema pelerinajului și a liturghiei în Palestina, dar și în Egipt, Siria și Mesopotamia. Itinerarium are un caracter mimetic, având drept scop repunerea în scenă a evenimentelor biblice din trecut, pe care pelerinii le citesc și le trăiesc în prezent pe tot parcursul călătoriei. Întreaga viață a lui Iisus, dar și a omului, văzut ca un străin în această lume, este văzută drept  o lungă procesiune spre Ierusalim.

 

 

Apoi a urmat comunicarea prof. univ. dr. Waldemar Deluga (Universitatea din Ostrava), „Protection of monuments in Ukraine. Past and Present”, care a prezentat rolul pe care l-au avut instituții precum „Comisia centrală regală și imperială pentru protejarea și cercetarea patrimoniului de artă” în prezervarea și restaurarea unor opere de artă, precum și importanța arhivelor și documentelor din perioada fostului Imperiu Austro-Ungar.

 

 

Ziua s-a încheiat cu prof. univ. dr. István Perczel (Universitatea Central Europeană, Viena), care a prezentat fascinanta lucrare „Recollection, Platonist and Christian: from Plotinus to Symeon the New Theologian and Ioannes Petritsi”, arătând felul în care mitul platonician al uniunii dintre Eros (zeul dragostei) și muritoarea Psyche („suflet”) este interpretat de filosofii păgâni Plotinus și Proclus, pentru care sufletul coboară în corp și se unește cu el, găsindu-și odihnă în lumea inteligibilă. Acest mit capătă valențe mistice la Simeon Noul Teolog, prin uniunea divină în trup - sau în afara lui - a sufletului cu lumina necreată și este folosit mai apoi de Ioan Italos în teoria sa despre individuarea sufletului și apoi la georgianul Ioannes Petritsi, traducătorul lui Proclus. Profesorul a explicat felul în care memoria asigură identitatea sufletului în toate fazele sale.

 

 

În final, dr. Ana-Maria Răducan (ISACCL), responsabilul proiectului Școlii Anuale de Studii Bizantine, a mulțumit tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestei ediții: participanți, profesori, organizatori și a anunțat tema celei de-a șasea ediții din 2023: „Pace și război în Bizanț”.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu