Luni, 14 septembrie 2020

 

Ziua de 14 septembrie 2020 a început cu prezentarea domnului dr. Grigori Simeonov (Universitatea din Viena), intitulată „Porturile de pe coasta de vest a Mării Negre din secolul IV până în secolul XIII. Politică, economie și mediu în Europa de sud-est în Antichitatea târzie și Evul Mediu („Harbours on the Western Black Sea Coast from the 4th to the 13th century. Politics, Economy, and Environment in Southeastern Europe in Late Antiquity and Middle Ages”). Prezentarea sa a accentuat importanța porturilor din sud-estul Europei și a limes-ului dunărean pentru Imperiul Bizantin, făcând o clasificare tipologică, precum și a surselor documentare care le menționează (arheologice; topografia urbană modernă, manuale despre navigație, periploi; scrieri istoriografice și hagiografice de epocă, sigilii).

Dr. Simeonov a fost urmat de lect. univ. dr. Gina Scarlat (Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați), care a prezentat opera și activitatea unui personaj grec puțin cunoscut: Sevastos Kiminitis. Acesta a condus Academia domnească din București, fondată la inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu. Expunerea intitulată „Activitatea lui Sevastos Kiminitis în Țările Române” („L’activité de Sevastos Kiminitis dans les Pays Roumains”) a ilustrat rolul educației enciclopedice formatoare a elitelor din secolul al XVIII-lea, bazată pe cultura clasică veche, conjugând studiile umaniste cu studiul științelor exacte.

A treia prezentare a fost cea a prof. univ. dr. Stratis Papaioannou (Universitatea din Creta), care a ținut un seminar magistral, în stil bizantin, de tipul întrebări și răspunsuri (pros erotemena atta apokrisis), despre literatura bizantină, cultura cărții și transmiterea învățăturii în Bizanț. În cadrul seminarului intitulat „Byzantine Literature, Language and Book Culture”, s-a vorbit cu pasiune și generozitate academică despre tipuri de texte, autori și manuscrise, despre strategii de scriere și decodare a textului transmis până în prezent, despre audiență, sponsori și receptarea peste veacuri a unor texte, despre învățământul bizantin, religie și stiluri de scriere, iar la final, participanții au avut oportunitatea de a vedea ilustrate diferite tipuri de manuscrise bizantine, adevărate opere de artă.

La final, domnul Dragoș Mîrșanu (Departamentul de valorizare a tezaurului patristic, Mitropolia Moldovei și Bucovinei) a făcut trecerea de la cultura cărților în Bizanț la cultura cărților autorilor bizantini din România secolului XXI, prin comunicarea „Publicarea de cărți despre creștinismul bizantin: perspectiva unui editor român” („Publishing Books on Christianity in Byzantium: A Romanian Editor’s Perspective”). Acesta a prezentat diferite titluri de cărți apărute la Editura Doxologia din Iași – traduceri de autori bizantini și postbizantini, monografii și lucrări de specialitate –, evidențiind totodată provocările cu care se confruntă la ora actuală acest segment al pieței de carte din România.

Din motive obiective, prelegerea domnului prof. univ. dr. Alexandros Alexakis,  (Universitatea din Ioanina), „Hagiografia bizantină: o privire înspre nord” („Byzantine Hagiography Looking North”) (în limba engleză), programată inițial miercuri, 16 septembrie, la ora 10.30, va fi reprogramată pentru data de joi, 17 septembrie, la ora 14.30. În consecință, programul zilei de miercuri al Școlii Anuale de Studii Bizantine și Postbizantine începe de la ora 14.00.

 

Dr. Grigori Simeonov (Universitatea din Viena), Porturile de pe coasta de vest a Mării Negre din secolul IV până în secolul XIII. Politică, economie și mediu în Europa de sud-est în Antichitatea târzie și Evul Mediu („Harbours on the Western Black Sea Coast from the 4th to the 13th century. Politics, Economy, and Environment in Southeastern Europe in Late Antiquity and Middle Ages”) (în limba engleză)

 

Lect. univ. dr. Gina Scarlat (Universitatea Dunărea de Jos, Galați), Activitatea lui Sevastos Kiminitis în Țările Române („L’activité de Sevastos Kiminitis dans les Pays Roumains”) (în limba franceză)

 

Dragoș Mîrșanu (Departamentul de valorizare a tezaurului patristic, Mitropolia Moldovei și Bucovinei), Publicarea de cărți despre creștinismul bizantin: perspectiva unui editor român („Publishing Books on Christianity in Byzantium: A Romanian Editor’s Perspective”) (în limba engleză)

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu