ȘCOALA ANUALĂ DE STUDII BIZANTINE REPREZENTĂRI ALE BIZANȚULUI ÎN ISTORIE, LITERATURĂ ȘI ARTĂ

 

 

 

București, 5 septembrie 2019

Deschiderea ediției 2019 a Școlii Anuale de Studii Bizantine „Stabilitate și schimbare la granițele Imperiului Bizantin și ale civilizației post-bizantine” a avut loc joi, 5 septembrie 2019, începând cu ora 17.00 la Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a Universității din București. Ediția din acest an a beneficiat de sprijinul unor parteneri importanți, cum ar fi Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Fundația Română pentru Democrație și Raiffeisen Bank.

La deschidere au luat cuvântul Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL,  Prof.univ.dr. Magdalena Platiș, Prorector al Universității din București în domeniul Managementului Calității și Profesorul Ernesto Mainoldi, de la Universitatea din Salerno. Moderatorul sesiunii inaugurale, Cătălin Ștefan Popa – Directorul Direcției Istoria culturii și civilizațiilor Levantului (ISACCL) -, dar și coordonatorul acestei ediții a Școlii Anuale de Studii Bizantine, a citit mesajul transmis de Directorul științific al Școlii, academicianul Răzvan Theodorescu, care nu a putut fi prezent la deschidere, iar Prof. univ.dr. Dan Grigorescu a dat citire mesajului transmis de Prof. univ.dr. Sorin Rugină, rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, unul dintre partenerii evenimentului.

Vorbitorii au subliniat importanța studiilor bizantine ca domeniu aparte în contextul amplu al peisajului academic și de cercetare național și internațional, precum și necesitatea unor programe de tipul Școlii Anuale de Studii Bizantine în vederea creării unui cadru de dialog și interacțiune care să permită schimburi constructive de idei. Referindu-se la paradoxul temei din acest an, președintele Emil Constantinescu a arătat că ”Stabilitatea reprezintă promisiunea, niciodată îndeplinită,  făcută oamenilor de națiuni și imperii puternice prin propagandă, atât în trecut, cât și în prezent; este visul unei vieți într-o lume predictibilă, în pace și armonie. Schimbarea este, vrând-nevrând, o constantă a vieții noastre, care provoacă diverse feluri de a gândi, formule bine stabilite și modelează noi dimensiuni”

Deschiderea a avut loc în prezența participanților la cursurile Școlii Anuale de Studii Bizantine, a profesorilor invitați, atât din țară, dar și din străinătate, a reprezentanților ambasadelor Franței și Greciei la București, precum și a unui public numeros alcătuit din studenți, doctoranzi, cercetători și profesori interesați de domeniul studiilor bizantine.

 

Parteneri

PARTENERI ȘCOALA ANUALĂ DE STUDII BIZANTINE

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu