E-CONFERINȚĂ SUSȚINUTĂ DE CONF. DR. BISHARA EBEID, UNIVERSITATEA CA’ FOSCARI, VENEȚIA
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a găzduit conferința „Principiile dialogului conform textelor medievale arabe creștine despre Islam" susținută de conf. dr. Bishara Ebeid de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția.
Religia a jucat și joacă un rol important în constituirea identității oamenilor și, în acest fel, poate influența semnificativ conturarea și dezvoltarea relațiilor inter-culturale. Dialogul dintre oameni de credințe diferite, dar care împărtășesc aceleași valori etice fundamentale, este punctul de plecare pentru a obține o pace durabilă și o dezvoltare sustenabilă. Profesorul Bishara prezintă principiile pe care ar trebui să se bazeze acest dialog. Aceste concepții au fost extrase din felul în care creștinii arabi, în Evul Mediu, interacționau cu musulmanii și presupun: libertatea de exprimare, cunoștințe despre religia celuilalt, alegerea unui partener de dialog potrivit.
Teologi creștini arabi, precum Theodore Abu Qurrah, Ibrahim din Tiberias, depășind bariera lingvistică, au reușit să intre în dialog cu musulmanii și să-i înțeleagă prin sursele lor de autoritate religioasă. În aceste dialoguri, folosirea Scripturilor, a Bibliei și a Coranului ca dovezi incontestabile a dus, dacă nu la recunoașterea originii divine a revelației, măcar la recunoașterea intervenției indirecte a divinității. De aceea profesorul Ebeid Bishara consideră că acest dialog nu trebuie să aibă niciodată ca scop prozeletismul, convingerea și convertirea, ci doar înțelegerea celuilalt. A împărtășit chiar un moment din propria lui experiență când a ținut o cuvântare în fața unor musulmani făcând o paralelă între viziunea creștină a omului creat în imaginea lui Dumnezeu și conceptul musulman de „khalifa” (urmaș sau autoritate succesivă a lui Dumnezeu pe pământ), așa cum apare în Coran în Sura 2 versetul 30. Concluzia este surprinzătoare și, în același timp, neașteptată: există un patrimoniu comun al revelației divine.
Creștinii, musulmanii și evreii au în comun credința în același Dumnezeu, aceeași linie profetică, aceleași porunci. Dialogul ar trebui să se concentreze în primul rând pe acestea. Detaliile legate de felul în care îl slujim pe Dumnezeu, deși sunt importante și fac parte din identitatea noastră religioasă, nu ar trebui să reprezinte o barieră pentru mesajul comun al celor trei religii: pacea.
Ebeid Bishara s-a născut la I'billin în Galileea. În anul 2009 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Aristotel în Salonic. S-a specializat în teologie patristică, bizantină, coptă, siriacă și arabo-creștină la Institutul Pontifical Oriental din Roma de unde a obținut diploma de master în 2012 și de doctor în 2014 cu tema „Hristologia autorilor arabi-creștini”. În 2019, obține al doilea titlu de doctor de la Universitatea Aristotel în Salonic cu tema figura lui Pontius Pilat în Noul Testament și în literatura apocrifă. Din februarie 2019 este cercetător (profesor asistent) la Universitatea Ca 'Foscari din Veneția. De asemenea, este profesor invitat la Institutul Pontifical Orientale (Roma) și la Institutul Pontifical pentru Studii Arabe și Islamice (Roma).