Apariție editorială. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea și bisericile din centrul și estul Europei

Semnalăm apariția volumului Sangue del vostro sangue, ossa delle vostre ossa. Il pontificato di Giovanni Paolo II (1978-2005) e le Chiese in Europa centro-orientale. Nel centenario della nascita di Karol Wojtyƚa [Sânge din sângele vostru, oase din oasele voastre. Pontificatul lui Ioan Paul II (1978-2005) și Bisericile din centrul și estul Europei. La centenarul nașterii lui Karol Wojtyƚa], volumul I, îngrijit de profesorul Jan Mikrut (Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma), cu o prefață de cardinalul Stanisƚau Dziwisz, apărut în colecția Istoria Bisericii din centrul și estul Europei a editurii Gabrielli.

Volumul conține mai mult de cincizeci de studii, care sunt rodul unor cercetări de arhivă, semnate de reputați specialiști internaționali care se concentrează asupra raporturilor dintre Papa Ioan Paul II și Bisericile din centrul și estul Europei (Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Albania, Austria, Germania, România și Ungaria)

Capitolul consacrat Bisericii ortodoxe din România, intitulat „Due padri dell’Europa davanti a un solo grido: Unitate! Analisi degli aspetti ecumenici della visita di Giovanni Paolo II in Romania” [„Doi părinți ai Europei în fața unui singur strigăt: Unitate! Analize ale aspectelor ecumenice a vizitei lui Ioan Paul II în România”] este semnat de tânărul cercetător Alexandru-Marius Crișan (Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu, Universitatea din Sibiu).

De-a lungul analizei sale minuțioase și foarte bine documentate, autorul folosește ca sursă primară și volumul bilingv Papa Ioan Paul al II-lea în România. Dialogul catolic-ortodox la nouă secole de la Marea Schismă, publicație a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Cu o prefață semnată de prof. univ. dr. Vlad Nistor și o postfață semnată de fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, volumul publicat în 2019 la Editura Universității din București a fost coordonat de Laura Ganea, consilier în cadrul ISACCL. Alături de aceștia au mai semnat: preotul Radu Preda, pictorul Sorin Dumitrescu, secretarul general al Comunității Sant’Egidio,  Alberto Quattrucci și Cătălin Ștefan Popa, cercetător ISACCL.

Volumul despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, lansat cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, este inclus în proiectul „Levantul, leagănul religiilor abrahamice”.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu