Vasile Neagoe

            27 aprilie, ora 15.30. După ploaie. Pe asfaltul umed se află cam două mii de oameni. Mai târziu, numărul lor va depăși 30.000. A fost o zi de o frumusețe aparte. Cei aflați în Piața Universității au auzit cuvântări lipsite de violență și s-au manifestat de o manieră civilizată, cu toate că sunt golani, huligani și (uneori) agenți străini. S-a cântat “Deșteaptă-te române”, “Hora Unirii”. O fată strălucitoare, în felul ei, a fost cea care a întreținut atmosfera de revoltă, vorbind avântat și cântând imnul celor aflați în Piață: “Noi de aicea nu plecăm/Nu plecăm acasă...”.

Pe treptele de la Inter, noua organizație a domnului Dumitru Dincă – “Liga pentru Drepturile Omului și Redobândirea Libertății” – înregistrează înscrieri. Domnul Dincă nu mai face parte din Alianța Poporului de două săptămâni.

Singurele portrete care se află în Piață sunt cele ale lui Mihai Eminescu.

Cea mai însemnată cuvântare rostită de la Balconul Universității a fost a liderului Ligii Studenților. A fost și deosebit de aplaudată, domnul Munteanu a explicat clar și concis de ce se află aici oamenii. “Noi nu suntem aici pentru a lupta împotriva unui nume, ci a unui sistem care este comunismul”, a zis dânsul. În general, atmosfera din balcon a fost sobră, elegantă. Golanii de acolo s-au purtat impecabil. La un moment dat a fost citit și un scurt mesaj al marelui artist Gheorghe Zamfir.

Punctul culminant al serii a fost difuzarea sunetului de pe o casetă video, pe care s-a înregistrat constituire FSN pe data de 22 decembrie 1989, ora 18.30. Caseta video nu a fost transmisă de către televiziunea de la noi din țară. Ea a putut fi văzută în schimb, de către francezi. Reținem din afirmațiile făcute de către personajele participante: generalul Militaru a numit FSN “organ al puterii de partid și de stat” și altcineva (probabil Ion Iliescu), afirmă că a încunoștințat deja ambasada sovietică și Moscova despre ce este FSN.

Către miezul nopții, revolta a trecut printr-un moment ceva mai cenaclist. S-a cântat printre altele – atît de către un solist cu chitară, cât și de către cei 15 mii de oameni – “Trăiască duhul lui Iancu”.

După miezul nopții, au mai rămas în Piață cam 1500 de golani.

A fost cea mai fastă zi de până acum a acestui maraton fără precedent în istoria noastră.

Revoltații Vasile Neagoe

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu