Retragerea intelectualilor de la manifestații după votul din Duminica Orbului. Închiderea Balconului din Piața Universității. Revendicările rămân neschimbate

COMUNICAT

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București se desfășoară fără întrerupere, zi și noapte, “Manifestația Golanilor”. Între acestea, pe de o parte, și acțiunie revoluționare din 21 decembrie 1989, pe de altă parte, există o continuitate de participanți, spațiu, forme de acțiune și aspirații – ceea ce a conferit și conferă deplina legitimitate „Manifestației Golanilor”.

Organele puterii provizorii au opus poziției raționale a manifestanților o atitudine constant contrară, întrucât:

  1. Au situat lupta pentru putere desupra intereselor națiunii.
  2. Nu au soluționat problemele de interes național ce le-au fost aduse la cunoștință, acțiune care ar fi demonstrat atașamentul față de aspirațiile Revoluției și față de cei care au creat condițiile instaurării noii puteri de stat.
  3. Au refuzat dialogul propus de demonstranți pentru identificarea căilor de îndeplinire a aspirațiilor Revoluției din decembrie 1989.
  4. Au transformat Piața Universității, precum și alte locuri din țară în care se manifesta în spații ale unei noi represiuni, utilizând aceleași forțe și metode comuniste.
  5. Nu au adoptat o atitudine umană față de aceia care au ales lupta până la moarte prin greva foamei, pentru realizarea idealurilor de libertate și democrație.

Ca participanți activi și permanenți la “Manifestația Golanilor” și ca semnatari ai Proclamației de la Timișoara, ne exprimăm hotărârea neclintită de a ne continua protestul, solicitând cu fermitate înlăturarea structurilor de guvernare comuniste și declarându-ne adversari neîmpăcați ai oricăror forme de totalitarism.

Ținând însă seama că riscul agravării sănătății greviștilor foamei ori a pierderii vieții acestora este, pentru noi, inacceptabil, conștiința și statutul nostru de ființe raționale ne determină să recurgem la noi forme ale acestui protest până la preluarea activă a puterii de către noile organe de stat (peste 20 de zile), întrucât în prezent conducerea provizorie a țării este practic dizolvată.

De aceea propunem transformarea manifestației într-un proces periodic, astfel:

-           Vom fi prezenți ca și până acum pe locul baricadei, în fiecare zi de 21 a fiecărei luni a anului în amintirea eroilor noștri.

-           Vom fi de asemenea, prezenți în Piața Universității în fiecare după-amiază de joi, zi simbolică, intrată în istoria țării în joia de 21 dcembrie 1989.

Revendicările noastre, rămânând neschimbate trebuie soluționate în prima ședință a noului Parlament.

„Manifestația Golanilor”, neînfrântă, mai puternică, va vontinua în aceste noi forme și va învinge!

ASOCIAȚIA “21 DECEMBRIE” DIN BUCUREȘTI

GRUPUL INDEPENDENT PENTRU DEMOCRAȚIE

LIGA STUDENȚILOR

ASOCIAȚIA STUDENȚILOR ARHITECȚI

            N.red. Mișcarea Independentă “Consiliul Național pentru Alianța Poporului” și “Asociația 16-21 Decembrie” au declarat că vor rămâne alătrui de greviștii foamei și că nu vor părăsi Piața Universității decât o dată cu aceștia.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu