Rodica Palade

            Marți, în Parlament, plin de iritare, “S-a demascat, s-a demascat” (așa cum ar spune Petre Roman), Ion Iliescu i-a făcut “golani” pe oamenii din Piața Universității. Peste noapte, sub ploile FSN-iste, golanii preluați de la sinistrul și odioasa, ascultau Oda Bucuriei. S-au împărțit pâine caldă și ceaiuri. S-a strigat Libertate, ca în prima zi a Revoluției.

Miercuri dimineață, manifestanții purtau în piept inscripții cu Neogolan, Golan Independent, Tot Golan, Golan-Medicină generală, Golan Pensionar, Golan Liber. Sloganul Pieței: Suntem Golani/ De 45 de ani, iar cântecul, Noi de aicea nu plecăm/Nu plecăm acasă/ Până nu vom câștiga/Libertatea noastră. În aceeași miercuri, la Iași, o mulțime năucită de parfumul trandafirului aclama pe Ion Iliescu, asigurându-l că: “dacă vrei/ te scăpăm de derbedei” – exact ca minerii veniți în iarnă la București. Iliescu le-a mărturisit ieșenilor că nu se lasă impresionat de acei (golani) care nu contenesc să ceară libertatea, nici de “așa-zisa Proclamație”, nici de “așa-zisul punct 8”.

În Piața Universității, pe zidul Facultății de Geografie a apărut un imens afiș cu punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, iar deasupra manifestanților a planat toată ziua un zmeu-golan. După încetarea cursurilor, în balconul Universității se instalează o stație de amplificare. Marian Munteanu, liderul Ligii Studenților, anunță că manifestația nu are legătură cu niciun partid politic, și, prin urmare, la microfon nu pot lua cuvântul decât reprezentanți ai grupărilor independente. Vorbesc rând pe rând, membrii ai Grupului Independent pentru Democrație, Alianței Poporului, ai Grupului pentru Dialog Social, ai Asociației 16-21 Decembrie, ai Asociației 21 Decembrie. În Piață se află studenți și muncitori, ingineri și arhitecți, șoferi de pe basculante, profesori, actori, mame îndoliate...

Toți strigă Jos Comunismul, Libertate, Suntem Golani de 25 de ani, După 22 Iliescu a tras în noi, Libertate, libertate.

Torțe și lumânări aprinse.

Christos a înviat din morți.

Nu plecăm acasă/Până nu vom câștiga/ Libertatea noastră.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu