Roxana Lungu

            După zile și nopți de miting-maraton, manifestanții din Piața Universității au fost vizitați de domnul Ion Rațiu, la fața locului, miercuri 25 aprilie ora 16.00. Intențiile sale electorale au fost deturnate de corul manifestanților într-un mod pașnic și democratic. S-a scandat până la dispariția domnului Rațiu: “Nu suntem partide”. Și, ca o subtilă ironie la caracterizarea făcută de domnul Iliescu celor care demonstrează încă din data de 22 aprilie, ei au scandat: “Noi suntem golani”. Prinsă din zbor, marca de “golan” a devenit un semn unanim al demonstranților. După-amiaza, s-au confecționat ecusoane pe care toți participanții de cele mai diferite condiții sociale (și, spre surprinderea parlamentarilor, erau poate, din păcate pentru unii, prea mulți intelectuali, studenți, oameni de cultură) le purtau am putea spune chiar cu mândrie. Ce să-i faci, una din calitățile românului este că are puterea de a face haz de necaz!

Noaptea, Piața Universității a devenit o adevărată scenă de film pentru ziariștii străini omniprezenți de la un timp la toate mitingurile românilor. “Adevărul” ardea în mâinile tuturor. Piața Universității era o torță.

Bineînțeles că și între acești “golani” trebuia făcută o ierarhizare. După vârstă, sex și credință: “Golan de bine”, “Golan de bună credință”, „Mama golanilor”, “Golan independent, nemanipulat”, “Golan-șef de agentură străină”, „Golan de lux”, „Golan cumpărat pe dolari”.

Deși era după miezul nopții, nimeni nu se gândea să părăsească Piața. Se pare că, de data asta, cu toată gluma, dar și cu toată seriozitatea și hotărârea – cei care au pornit pe acest drum nu vor părăsi poziția cucerită, oricâtă poliție ar fi trimisă, oricum ar fi caracterizați.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu