„Libertate te iubim, ori învingem, ori murim”

Roxana Iordache

            Ceea ce se întâmplă, în Piața Universității, din 21-22 aprilie încoace, este ISTORIE VIE. Fiecare gest, fiecare cuvânt rostit. Manifestanții consideră că dictatura comunistă putea fi înlăturată încă din decembrie, fără a fi necesară, în continuare, această luptă, dacă, încă de pe atunci, violența n-ar fi fost supralicitată tocmai în ideea mulțumirii cu foarte puțin după “victoria” de atunci și a menținerii sub altă mască, a aceluiași sistem comunist. NU MAI VREM COMUNISM. În continuare în România, încă din 16 decembrie 1989 și până acum, se scandează JOS COMUNISMUL. Numai la manifestațiile FSN-ului n-am auzit să se rostească așa ceva și nici în cuvântările liderilor Frontului. Acest fapt și încă multe alte “întâmplări” de patru luni încoace constituie motivele pentru care cei mai de sus sunt identificați cu comunismul. În seara de 26 aprilie s-au petrecut fapte istorice, fapte simbolice. S-a vorbit, s-a cântat, s-a scandat, TOTUL ÎN ATMOSFERĂ DE SĂRBĂTOARE, SPONTAN.

Din balconul Universității, flancat de portretele huliganului național Eminescu, patru tineri, întruchipând UNITATEA TIMIȘOARA-BUCUREȘTI au “manipulat” manifestanții cu un cântec scandalos, cu refrenul: “Mai bine haimana decât trădător/MAI BINE GOLAN DECÂT DICTATOR/Mai bine huligan decât activist/ MAI BINE MORT DECÂT COMUNIST”. (...)

Momente cutremurătoare le-au constituit evocările, simple și clare ale unor părinți: domnul Gîtlan, tatăl primei victime, un băiat de 19 ani, ucis în fața Sălii Dalles, pe 21 decembrie, la ora 17:30, lovit de o mașină și apoi împușcat, și tatăl (timișorean) al tinerei femei căreia i s-a scos copilul nenăscut și supus aceluiași tratament bestial ca și ea – o huligancă de decembrie. Alte zeci și zeci de mii de golani au îngenuncheat în memoria ei.

Au fost, de altfel, golani de toate categoriile și profesiile, fără deosebire de naționalitate.

“Un golan cu șapcă”, student la Academia Militară Tehnică, a declarat că facultatea sa a adoptat punctul 8 Proclamației de la Timișoara și se disociază categoric de mitingul FSN organizat, pentru 27 aprilie, în fața Academiei Militare (studenții Academiei Militare cunosc de altfel, cam multe despre decembrie). Domnul Mihai Bălășescu și-a exprimat opinia că trebuie convocată o ședință extraordinară CPUN, pentru discutarea problemei președinției până la alegeri. Preotul Doroftei Toader, secretarul Cabinetului Patriarhal, credea că “Ceea ce faceți dvs este un lucru sfânt, ca pe 21 decembrie”. Actorul Ovidiu Iulian Moldovan a transmis “salutul actorilor golani”, printre care au fost semnalați Horia Moculescu, purtând însemnul de DERBEDEU și Ștefan Radoff cu firma HULIGAN MANIPULAT, pe piept. Apogeul golănimii din Piața Universității l-a constituit prezența domnilor Gabriel Liiceanu, Radu Filipescu, Stelian Tănase, Florin Gabriel Mărculescu, Octavian Paler, primit cu scandarea “ĂSTA DA, GOLAN, ĂSTA DA, GOLAN”.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu