Ana Blandiana: „Noi suntem aici pentru a arăta că Libertatea este mai importantă decât Puterea”

            „Vă mulțumesc pentru că, prin faptul că sunteți aici, sunteți aici de patru luni de zile, singura forță legitimă în România, dovediți că nu aveau dreptate cei care de decenii, ne considerau și ne făceau să ne considerăm noi înșine, mai lași decât alte popoare. Vă mulțumesc! Vreau să vă spun că important în această clipă, mi se pare nu atât ce crede Europa despre noi, deși este important și asta, ci, mai ales ceea ce crede Poporul Român despre noi, și mai ales ce crede Poporul Român despre el înșuși.

            De asta trebuie să fiți aici. De aceea este bine că suntem aici, pentru ca să-i convingem pe ceilalți, care încă nu înțeleg că trebuie să se respecte pe ei înșiși, că trebuie să înțeleagă că a face democrație înseamnă a nu da nimănui o putere atât de mare, o parte atât de mare din putere, încât să existe ispita de a o lua întreagă. În fața celor care, la mai puțin de o jumătate de an după ce noi am fost cei care am trăit ceea ce am trăit, nu spun că, de fapt, altceva s-a întâmplat și altceva se va întâmpla, decât ceea ce am dorit noi, noi rămânem aici și spunem! Nu! Nu uităm! Noi suntem cei care ținem minte!

            În acest sens, consider ceea ce s-a întâmplat în ultima lună în Piața Universității, mai important pentru Conștiința Poporului Român, decât ceea ce se va întâmpla peste câteva zile în fața urnelor. Eu cred că ceea ce învățăm noi, Poporul Român, de aici din Piața Universității, învățându-ne în primul rând pe noi înșine, este faptul că putem fi demni, că putem fi liberi, că cerem și nu așteptăm de la nimeni nici demnitatea, nici libertatea, ci suntem în stare să ni le dăm noi înșine, fiind solidari unii cu alții. Ceea ce am învățat noi în această lună, este faptul că Solidaritatea este superlativul Libertății, că liberi putem fi fiecare în parte, dar abia prin Solidaritate, Libertatea devine LIBERTATE.

            De la Facerea Lumii, pe Pământ s-au născut mereu două categorii, nu s-au confundat aproape niciodată. Aproape niciodată, cei care au luptat pentru libertate nu au ajuns și nu au vrut să ia puterea. Ei bine, noi suntem aici pentru a arăta că Libertatea este mai importantă decât Puterea.”

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu