Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara

28 aprilie 1990 

            O șansă pentru unitate. Sâmbătă, 28 aprilie, la sala “Capitol” din primul oraș liber al țării, în urma apelului Societății “Timișoara”, 24 de partide, 29 asociații profesionale și independente, 154 colective din întreprinderi, 51 sindicate libere au semnat Convenția de constituire a Alianței Naționale pentru Proclamația de la Timișoara. A fost redactat următorul:

Memoriu - Protest

          În condițiile agravării tensiunilor sociale și politice din țară, Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara se simte datoare și îndreptățită să aducă la cunoștință conducerii provizorii a țării:
1. Este solidară cu manifestanții care demonstrează pașnic în Piața Universității din București și susține revendicările acestora.
2. În virtutea punctului 8 din proclamația de la Timișoara cerem retragerea pe o perioadă de zece ani din viața politică a țării a fostei nomenclaturi comuniste. Activiștii partidului și foștii ofițeri de securitate au reușit trista performanță de a duce România până la mizerie și genocid. Tot ei, se pretind astăzi cei mai capabili să guverneze. Răspunderea pe care o purtăm față de copiii și nepoții noștri ne silește să nu le mai lăsăm pe mână destinul țării.
De aceea punctul 8 al Proclamației de la Timișoara conține în el nodul gordian al Revoluției române. Dacă foștii activiști și foștii securiști acceptă să se retragă din viața politică a țării, dedicându-se profesiilor de bază, atunci în România s-a petrecut într-adevăr o revoluție, întrucât poporul a reușit să înlăture de la putere categoria primordială vinovată de declanșarea revoltei. În schimb, dacă fosta nomenclatură va păstra puterea, atunci în România nu s-a petrecut decât o revoltă populară care a dat prilej unei lovituri de stat, adică înlocuirea unei echipe de guvernanți cu alta, în interiorul aceleiași categorii sociale.
3. Cerem ca toate dosarele întocmite de Securitate în timpul dictaturii, pe bază de denunțuri politice și dovezi de activitate anticomunistă, să fie înmânate cetățenilor. Până ce fiecare dintre noi nu-și va avea în mână propriul dosar de la securitate, nu vom avea sentimentul real că am ieșit din epoca Ceaușescu.
4. Dizolvarea Procuraturii civile și militare, după modelul Poloniei și Republicii Democrate Germania și reînființarea ei în termen de o lună sub denumirea de Magistratură, după eliminarea persoanelor care au colaborat cu organele ceaușiste de represiune înainte și în timpul Revoluției.
5. Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara pretinde săptămânal spațiu de emisie la TVR centrală.
6. Cerem crearea de urgență a unei comisii de anchetă, aleasă de Parlament și formată din oameni care nu au colaborat cu organele represive ceaușiste, pentru a răspunde cu probe concludente la următoarele întrebări:
a) Cine au fost așa-numiții “teroriști” care au tras în populație și în armată după 22 decembrie 1989, cine i-a condus și în slujba cui s-au aflat?
b) De ce acești teroriști au tras în Piața Palatului ore în șir, dar n-au trimis nici măcar un glonț spre balconul sediului Comitetului Central unde vorbeau noii lideri politici și se aflau și reflectoarele?
c) Cine a chemat trupele sovietice și cu ce scop?
d) Cine și din ordinul cui i-a eliberat pe toți “teroriștii” arestați?
Până nu vom avea răspunsuri clare și cu dovezi concludente la aceste întrebări, în România nu va fi liniște, nu va fi stabilitate și democrația va rămâne vorbă goală.

Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara

Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu