Relaţia sol-vegetaţie și importanţa sa ȋn habitate – studiată ȋn programul de master „Conservarea biodiversităţii”

Relaţia sol-vegetaţie și importanţa sa ȋn habitate –

studiată ȋn programul de master „Conservarea biodiversităţii” la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în colaborare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, GeoEcoMar și Institutul Geologic al României 

Studiul relației dintre mediul mineral și cel organic sau, în termeni conservaţioniști, dintre geodiversitate și biodiversitate este un obiectiv major în proiectul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului “Dobrogea-martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”, desfășurat în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, GeoEcoMar și Institutul Geologic al României. Studiul este important, în plan  teoretic și metodologic, legat de abordarea holistică în cercetarea naturii prin interacțiunea dintre biotic și abiotic, a cărei cunoaștere aprofundată poate susține o mai temeinică  protecție.

Solul reprezintă cel mai direct mod  de cercetare a schimburilor dintre biotic și abiotic, el constituind interfața dintre roca pe care se formează, aer, apă și vegetație. Substanțele chimice din sol, mobilizate în soluții, sunt  transmise plantelor ca nutrienți, iar mai departe, în circuitul trofic al naturii, organismelor animale, întreg acest ciclu reflectându-se în caracteristicile habitatului pe care se dezvoltă.

Relația  dintre sol și vegetație în habitate de stepă, stepă împădurită, vale inundabilă din podișul Casimcea și zona canaralelor Dunării dintre Hârșova și Topalu este studiată de studenți masteranzi  de la Facultatea de Științe ale naturii și Științe agricole a Universității „Ovidius” din Constanta, sub conducerea domnului conferențiar dr. Marius Skolka, beneficiind, de asemenea, de îndrumările unui  bine cunoscut specialist în domeniu, doamna dr. chimist Naliana Lupaşcu de la GeoEcoMar. În aplicația introductivă la acest studiu au participat timp de trei zile, între 10 și 12 octombrie studenții Mălina Ștefan, Mădălina Ciocan, Isabela Sadîca, Traian Cosma și Ion Burdușan.

 

 

Jurnalul cercetărilor ȋn teren

Descărcați aici »»»

Relaţia sol-vegetaţie si importanţa sa ȋn habitate - studiată ȋn programul de master "Conservarea biodiversităţii"

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu