Noi acțiuni în cadrul proiectului „Dobrogea – martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”

„Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”

 

 

 

 

În zilele de 16 - 18 aprilie 2019 s-au desfășurat, în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), trei activități ale proiectului: dezbaterea împreună cu profesori, cercetători și studenți ai UOC a construcției unui geoparc UNESCO în Dobrogea (16 aprilie), conferința dedicată realizărilor proiectului în anul trecut și obiectivelor noului an (17 aprilie), și simpozionul „Cercetarea multiculturalității în Dobrogea - realizări și perspective” (18 aprilie).

Discuțiile din prima zi au antrenat profesori și studenți în jurul regiunii dobrogene care ar întruni cel mai bine condițiile pentru constituirea unui geoparc UNESCO, fiind discutate mai multe regiuni. Cu acest prilej, a început constituirea unui grup de lucru care va vizita aceste regiuni și va stabili contacte cu autoritățile locale. În grupul de lucru se are în vedere antrenarea Asociației studenților voluntari din UOC.

A doua zi au fost prezentate în aula Senatului Universității „Ovidius”, în cadrul a două sesiuni - „Natură și diversitate socio-culturală în susținerea dezvoltării durabile în Dobrogea” și, respectiv,  „Conservarea biodiversității în Dobrogea”, 16 comunicări legate  de  cercetări  în domenii diferite ale naturii biologice și geologice, geografiei economice, istoriei și arheologiei, care ilustrează abordarea complexă și integrativă a Dobrogei în cadrul proiectului. Un mare număr de studenți a  asistat la prezentări, unii chiar intervenind în discuții.

Cu  această ocazie, în Holul Senatului UOC au fost expuse posterele prezentate în premieră la Muzeul de Geologie din București în cadrul conferinței din 29 noiembrie 2018, precum și o bogată colecție de roci, realizată în urma cercetărilor în teren de anul trecut.

în Holul Senatului UOC au fost expuse posterele prezentate în premieră la Muzeul de Geologie din București în cadrul conferinței din 29 noiembrie 2018

Colecția, ilustrativă pentru geodiversitatea Dobrogei, a fost donată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) Facultății de Științe biologice și agricultură a UOC.

În cea de a treia zi, în sala  lectoratului  de Limbă turcă, s-au desfășurat lucrările simpozionului „Cercetarea multiculturalității în Dobrogea – realizări și perspective”. În cele două sesiuni – „Cercetarea pluralității culturale – surse, principii, metodologie”, respectiv „Comunitatea turcă din Dobrogea – istorie și cultură”, au fost prezentate 18  comunicări  ale unor  cercetători în domeniile etniilor dobrogene, de la universitățile din Constanța, București, Craiova, Cluj -Napoca și Iași, de la ISACCL, precum și de la Muzeul  de Etnografie din Tulcea.

Sesiunile simpozionului: „Cercetarea pluralității culturale – surse, principii, metodologie” și „Comunitatea turcă din Dobrogea – istorie și cultură”

În cuvântul de deschidere a simpozionului, domnul prof. dr. Sorin Rugină, Rectorul Universității „Ovidius”, a remarcat desfășurarea dinamică a proiectului „Dobrogea - martor al civilizațiilor milenare ale Levantului” care, în mai puțin de un an de la începerea sa, anunță deja rezultate preliminarii în domenii diverse ale naturii, culturii și societății dobrogene, cooptând în activități  un  mare număr de specialiști și studenți ai Universității „Ovidius”.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu